چرا مشاوره تحصیلی سرنوشت سازه؟
پریسا غلامیبه‌روز رسانی: ۱۴۰۳/۰۷/۰۴
64

چرا مشاوره تحصیلی سرنوشت سازه؟

همه ما می‌دونیم که زندگی، فراز و نشیب‌های زیادی داره و گاهی اوقات این مسیر ممکنه که سر راست و بدون چالش باشه که بدون نگرانی و دلهره‌ای بتونیم به زندگیمون ادامه بدیم. اما زمانی که در طول این مسیر کمی با چالش‌ها و دغدغه‌هایی مثل شروع سال تحصیلی و کنکور مواجه میشیم، گاهی اوقات کمی انگیزه و امیدمون رو برای ادامه دادن از دست میدیم و نمی‌دونیم که دقیقا برای برطرف شدن این موضوع باید چه کار‌هایی رو انجام بدیم.

در این شرایط معمولا به این فکر می‌کنیم که هم کلاسیمون همیشه در درس‌هاش موفقه و اسمش در لیست شاگردان برتره. اما به نظر شما مقایسه کردن، می‌تونه راه حلی برای موفقیت شما باشه؟ آیا در افزایش انگیزه شما تاثیری داره؟ می‌دونستین که اکثر دانش‌آموزان موفق در طول هر سال تحصیلی از راهنمایی‌های یک مشاوره تحصیلی خوب استفاده می‌کنن؟

تا زمانی که خودمون رو با دیگران مقایسه کنیم و بگیم که فلانی از ما موفق‌تره، نه تنها باعث کاهش انگیزه‌مون میشه، بلکه ذهنمون رو به خودش مشغول می‌کنه و نمی‌تونیم برای درس خوندن، متمرکز بشیم.

اگه شما هم جزء این افراد هستین و دائما خودتون رو با دیگران مقایسه می‌کنین، همین حالا دست از این رفتار بردارین. چون هیچ منفعتی نداره و فقط به ضرر خودتون تموم میشه. تنها گزینه‌ای که برای کنار گذاشتن این رفتار نادرست بهتون کمک می‌کنه، اینه که از یک مشاوره تحصیلی کمک بگیرین تا به مرور زمان بتونین در مسیر پیشرفت و موفقیت تحصیلی قدم بردارین و اسمتون رو در لیست شاگردان ممتاز مشاهده کنین.

در ادامه با اپلیکیشن آموزشی فاب همراه باشین تا بیشتر با هم درباره مشاوران تحصیلی و ویژگی‌هاشون صحبت کنیم.

مشاوره تحصیلی چیست؟

مشاوره تحصیلی، شاخه‌ای از دنیای روانشناسی و برنامه‌ریزیه که به دانش‌آموزان کمک می‌کنه تا بهترین عملکرد رو در آزمون‌های مهم مثل امتحانات نوبت اول و نوبت دوم داشته باشن. اگه بخوایم به نقش مشاوران در مشاوره تحصیلی اشاره کنیم باید بگیم که این نوع افراد، مشکلات و چالش‌های دانش‌آموزان رو مورد بررسی قرار میدن تا استرس و اضطرابشون رو به حداقل برسونن.

مشاوره تحصیلی چیست؟

همچنین به دانش‌آموزان کمک می‌کنن تا نقاط قوت و ضعف خودشون رو بشناسن، مهارت‌های مطالعه رو توسعه بدن و تصمیمات آگاهانه‌ای در مورد مسیر تحصیلی خودشون بگیرن. اگه یک مشاور تحصیلی از دانش و اطلاعات کافی برخوردار باشه، قطع به یقین می‌تونه برنامه‌ریزی اختصاصی مناسبی رو برای هر دانش‌آموز آماده کنه. حالا این که یک مشاوره تحصیلی چجوری می‌تونه این کار رو انجام بده و دقیقا چه وظایفی داره، در ادامه این مقاله توضیح خواهیم داد.

انواع مشاوره تحصیلی

مشاوره تحصیلی، مجموعه‌ای از راهکارها و روش‌هایی‌ست که مشاورین تحصیلی به کمک اون به دنبال راهی برای بهبود روحیه و انگیزه دانش‌آموزان در هر مقطع تحصیلی هستن. یک مشاوره تحصیلی در تهران و حتی سایر شهرها، همیشه به دنبال رفع موانع تحصیلی یا پیدا کردن روشی برای برطرف کردن سوالات دانش‌آموزانه. بنابراین برای برطرف کردن مشکلات و اختلالات درسی، نباید فقط به یک تکنیک بسنده کرد.

هدف اصلی مشاوره تحصیلی، اینه که دانش‌آموزان از زمان و منابع در دسترس، بهره‌برداری بهینه‌ای داشته باشن. مشاوران با توجه به شرایط زندگی و منابع، برنامه‌ریزی‌های مناسبی رو به دانش آموز ارائه میدن تا به موفقیت دلخواهش برسه.

اگه بخوایم کمی درباره ویژگی‌های یک مشاوره تحصیلی صحبت کنیم، باید بگیم که یکی از مهم‌ترین مشخصات این افراد، رفتار مناسب با دانش‌آموز در هر بازه سنی و مقطع تحصیلیه. به عبارت دیگه، یک مشاوره تحصیلی خوب باید بتونه متناسب با شرایط سنی، تحصیلی، روحی و نیازهای آموزشی، رفتار مناسبی داشته باشه. در ادامه با انواع مشاوره تحصیلی آشنا میشین:

مشاوره برنامه‌ریزی درسی

اولین نوع مشاوره تحصیلی، مشاور برنامه‌ریزی درسیه. افرادی که به عنوان مشاوره برنامه‌ریزی درسی مشغول به کار هستن، بیشتر سعی دارن که روش‌های مطالعه دروس و شیوه یادگیری اون‌ها رو برای دانش‌آموزان توضیح بدن. این فرد تمام تلاش خودش رو به کار می‌‎بره که مسائل و مشکلات افراد رو حل کنه تا بدون استرس و کوچک‌ترین نگرانی به درس خوندنشون ادامه بدن و برای رسیدن به اهدافشون زحمت بکشن.

مشاوره حضوری

مشاوره حضوری، یکی از مهم‌ترین انواع مشاوره تحصیلی‌ست. چون در این نوع مشاوره، فرد می‌تونه خیلی ساده و راحت با دانش‌آموز تعامل داشته باشه. این نوع مشاوره، در کنار موثر بودن می‌تونه مشکلات دیگه‌ای رو هم به وجود بیاره. از جمله مشکلات مشاوره حضوری می‌تونیم به زمان و عدم برگزاری بعضی از جلسات مشاوره اشاره کنیم.

مشاوره حضوری

به عبارت دیگه دانش‌آموزان باید مدت زمانی رو برای رفتن به جلسات مشاوره صرف کنن. البته این زمان با توضیحات مفید و کاربردیه یک مشاوره خوب، کاملا قابل جبرانه. از طرفی هم این احتمال وجود داره که بعضی از جلسات مشاوره برگزار نشه. در این صورت مناسب‌‌ترین گزینه، انتخاب سایر انواع مشاوریه تحصیلیه.

مشاوره کنکور

یکی دیگه از انواع مشاور تحصیلی در تهران، مشاوره کنکوریه. همونطور که از اسم این نوع مشاوره مشخصه، فقط بر روی کنکور تمرکز داره و سعی می‌کنه که مسائلی که به این حوزه مربوط هستن رو با دقت مورد بررسی قرار بده. موضوعی که بین مشاوره کنکور و مشاوره برنامه‌ریزی درسی مشترکه، اینه که هر دو به مسائل، مشکلات و برنامه‌ریزی اهمیت میدن ولی یک مشاوره کنکوری، نقش اصلی رو در رسیدن به موفقیت تحصیلی دانش‌آموزان ایفا می‌کنه.

یکی از مهم‌ترین وظایف مشاوره تحصیلی کنکوری، دادن انگیزه به داوطلبه. این شخص باید بتونه استرس و اضطراب داوطلبین کنکوری رو کاهش بده و اون‌ها رو برای رسیدن به آرامش ذهنی و درونی کمک کنه.

مشاوره تلفنی

اگه قادر به شرکت در جلسات مشاوره حضوری نیستین، می‌تونین مشاوره تلفنی رو انتخاب کنین تا بدون صرف زمان و هزیه رفت و آمدی بتونین از مزایای این نوع مشاوره بهره‌مند بشین. البته ناگفته نماند که یک مشاوره تلفنی در صورتی می‌تونه با دانش‌آموزان، موثر صحبت کنه که شناخت کاملی از شخصیتشون داشته باشه.

مشاوره تلفنی

به عنوان مثال یک دانش‌آموزی ممکنه فردی درونگرا باشه و به سختی با دیگران ارتباط برقرار کنه. بهترین گزینه برای افراد درونگرا اینه که جلسات مشاوره تحصیلی‌شون به صورت حضوری برگزار بشه تا مشاور به شناخت کلی درباره شخصیت این افراد برسه.

مشاوره آنلاین

مشاوره آنلاین، یکی دیگه از بهترین انواع مشاوره تحصیلی در نظر بگیریم. به دلیل این که مزایای دو مشاوره قبلی (تلفنی و حضوری) رو شامل میشه و به شما این امکان رو میده که در هر زمان و هر مکانی به مشاور دسترسی داشته باشین. این نوع مشاوره در کنار یک سری مزایایی که داره، یک ایراد کلی داره. اون هم این که قطعی یا کاهش سرعت اینترنت در بعضی از مناطق، باعث میشه که فرد در نتونه در بعضی از مناطق با مشاور ارتباط باشه.

راه‌های مشاوره تحصیلی

راه‌های مشاوره تحصیلی، ابزاری کارآمد برای مشاوران برای برطرف کردن مشکلات و مسائل مختلف دانش‌آموزهاست. همچنین راه و روش‌های زیادی برای پیشرفت و موفقیت تحصیلی‌شون وجود داره که در این قسمت از مقاله قصد داریم به معرفی چند مورد بپردازیم.

مشاوره تحصیلی انگیزشی

گاهی اوقات کم‌ترین مشکل روحی و روانی می‌تونه باعث بشه که دانش‌آموزان، انگیزه‌شون رو برای درس خوندن و ادامه تحصیل از دست بدن. فرقی نمی‌کنه که دانش‌آموزان در چه مقطعی از تحصیل هستن، هر فردی مشکلات و مسائل مختص به خودش رو داره.

اگه شما هم جزء این افرادی هستین که به تازگی انگیزه و امیدتون رو از دست دادین و نمی‌دونین که دقیقا می‌خواین چیکار کنین تا دوباره پر انرژی بشین و برای رسیدن به اهدافتون تلاش کنین، توصیه می‌کنیم که اصلا و تحت هیچ شرایطی از این تکنیک غافل نشین.

مشاوره تحصیلی انگیزشی

مشاورین تحصیلی در این شرایط، سعی می‌کنن که مشکلات شما رو مورد بررسی قرار بدن، جملات انگیزشی و زندگی‌نامه افراد موفق رو براتون تعریف کنن. لازمه بدونین که این روش، یکی از موثرترین راه‌های مشاوره تحصیلیه که می‌تونه تاثیرات مستقیم و خارق‌العاده‌ای رو روی ذهنتون بذاره.

مشاوره تحصیلی روانشناختی

در این نوع از تکنیک مشاوره تحصیلی، بیشتر روی موضوعاتی تمرکز میشه که جنبه روان‌پزشکی و روانشناسی داشته باشن. موضوعاتی مثل رفع مشکلات خانوادگی دانش‌آموزان، درمان استرس و اضطراب شب امتحانی، دلایل مشکلات یادگیری و نحوه آموزش به کودکان با اختلال ADHD یا اوتیسم.

مشاوره تحصیلی با محوریت کیفیت و نحوه مطالعه

آخرین تکنیکی که معمولا مشاورین تحصیلی خوب ازش استفاده می‌کنن، میزان کیفیت و نحوه مطالعه‌ست. مشاورینی که از این روش استفاده می‌کنن، معمولا به دنبال ترفندها و راهکارهایی هستن تا باعث بشن که دانش‌آموزان مطالعه مفیدتری داشته باشن و راندمان مطالعاتی‌شون هم افزایش پیدا کنه.

روش‌های مطالعاتی زیادی وجود داره که هر مشاوره تحصیلی بر اساس نوع شخصیت و توانایی دانش‌آموز تعیین می‌کنه که کدوم روش برای مطالعه درسی مناسب‌تره. از جمله این روش‌ها می‌تونیم به تندخوانی، خلاصه‌نویسی، روش‌های تست زدن، جمع‌بندی مطالب درسی و حاشیه‌نویسی اشاره کنیم.

وظایف مشاوران تحصیلی

مشاوران تحصیلی نقش مهمی در رشد و پیشرفت دانش‌آموزان دارن و وظایف اون‌ها گسترده‌ست. از جمله وظایف این شخص می‌تونیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • ارائه راهکار برای حل مشکلات روحی و روانی؛
  • به دانش‌آموزانی که آسیب‌های روحی دیدن کمک می‌کنن؛
  • مشاوران در مقابل رفتارهای ناپسند دانش‌آموزان مشاوره ارائه میدن؛
  • آموزش مهارت‌های مطالعه و یادگیری مطالب درسی جهت بهبود تحصیلی؛
  • شناسایی مشکلات تحصیلی و ارائه راهکارهای مناسب می‌تونه راهکاری برای کاهش افت تحصیلی باشه؛
  • راهنمایی دانش‌آموزان برای موفقیت در تحصیلات، به‌ویژه قبولی در رشته‌ مورد علاقه در دانشگاه‌های برتر؛
  • مشاوران با بررسی علایق، توانمندی‌ها و شرایط دانش‌آموزان می‌تونن افراد رو در انتخاب رشته تحصیلی مناسبی هدایت کنن.

اهمیت مشاوره تحصیلی برای کنکوری ها

مشاوره تحصیلی برای کنکوری‌ها نقش بسزایی در قبولی و کسب رتبه‌های برتر داره. این نوع مشاوره تخصصی به دانش‌آموزان کمک می‌کنه تا از زمان و فرصت‌هاشون بهترین استفاده رو داشته باشن. وظایف یک مشاور کنکور شامل موارد زیر است:

اهمیت مشاوره تحصیلی برای کنکوری ها
  • کنترل استرس و اضطراب؛
  • شناسایی نقاط ضعف و نقاط قوت؛
  • مشاور به دانش‌آموز در انتخاب رشته مناسب کمک می‌کنه؛
  • مشاور با پیگیری و کنترل مستمر می‌تونه دانش‌آموزان رو به پله‌های موفقیت نزدیک‌تر کنه؛
  • آموزش شیوه‌های درست درس خوندن، تست‌زنی، جمع‌بندی و نحوه مطالعه سوالات تشریحی.

با داشتن یک مشاور حرفه‌ای، دانش‌آموزان می‌تونن با سرعت بیشتری به هدف خودشون دست پیدا کنن و یکی یکی اهدافشون رو تیک بزنن.

خصوصیات یک مشاور تحصیلی خوب

یک مشاور تحصیلی خوب ویژگی‌ها و خصوصیات مهمی داره که به دانش‌آموزان کمک می‌کنه تا در درس‌هاشون پیشرفت کنن و بدون اضطراب درس بخونن. بعضی از این خصوصیات عبارتند از:

  • یک مشاوره تحصیلی باید بتونه ارتباط خوبی با دانش‌آموز داشته باشه تا نیاز و مشکلاتش رو درک کنه.
  • مشاور تحصیلی باید در زمینه‌های مرتبط با مقاطع تحصیلی اطلاعات کاملی داشته باشه. تجربه در برنامه‌ریزی درسی و آشنایی با تمام رشته‌های تحصیلی اهمیت زیادی داره.
  • مشاور باید دانش‌آموز رو در مواجه شدن با امتحانات و فشارهای تحصیلی صحبت کنه و انگیزه‌ای برای پیشرفت در وجود دانش‌آموز به وجود بیاره.
  • هر مشاوره تحصیلی باید بهترین منابع درسی و کمک آموزشی رو به دانش‌آموزان معرفی کنه تا میزان بهره‌وری مطالعه مطالب درسی رو افزایش بده.

به طور کلی، مشاور تحصیلی با ترکیب این ویژگی‌ها می‌تونه به دانش‌آموزان در انتخاب مسیر تحصیلی مناسب کمک کنه.

جمع‌بندی

خیلی از والدین این تصور رو دارن که مراجعه به مشاوره تحصیلی، فقط صرف هزینه بیهوده‌ست و تاثیر خاصی در موفقیت تحصیلی دانش‌آموزان نداره و افراد تنها با درس خوندن می‌تونن به نتایج مطلوبی برسن. اما این نوع تفکر کاملا اشتباهه!

زمانی که دانش‌آموز شما با نحوه مطالعه دروس و حل سوالات امتحانی آشنا باشه و در زمان برگزاری امتحانات بتونه میزان استرس و اضطرابش رو کنترل کنه، قطعا می‌تونه عملکرد بهتری داشته باشه و با اعتماد به نفس بالا سر کلاس درس حاضر بشه. این کار از دست هیچ شخصی به جز یک مشاوره تحصیلی خوب بر نمیاد.

یک مشاوره تحصیلی با شناخت شخصیت و بررسی علایق، توانمندی‌ها و هوش هر دانش‌آموزی سعی می‌کنه که با نگاهی جامع و ذهنی باز توضیحاتی رو ارائه کنه تا اون فرد بتونه انگیزه‌اش رو برای ادامه تحصیل روز به روز افزایش بده و آینده‌اش رو مطابق با آرزوهاش، تصویرسازی ذهنی کنه.

ممنون که تا آخر این مقاله همراه ما بودین. اگه دوست دارین بدونین که آیا رتبه برترها مشاور داشتن یا نه، می‌تونین مقاله مربوط رو در مجله آموزشی فاب مطالعه کنین. در صورتی که سوالی یا ابهامی در رابطه با مشاور تحصیلی دارین، می‌تونین از طریق بخش دیدگاه و نظرات با ما به اشتراک بذارین.

مشاور تحصیلی چه کسی است؟

مشاوره تحصیلی، فردی‌ست که سعی داره با دانش‌آموزان ارتباط صمیمانه‌ای داشته باشه و بهشون یاد بده که از زمانشون استفاده بهینه‌ای داشته باشن تا بتونن به موفقیت درسی دست پیدا کنن.

استفاده از مشاوره تحصیلی چه فوایدی داره؟

یک مشاور خوب با بررسی علایق، توانایی‌ها و هوش هر دانش‌آموزی سعی می‌کنه که راه حلی برای پیشرفت تحصیلی پیدا کنه و تا رسیدن به این هدف، شما رو همراهی کنه. همچنین، حضور یک مشاور دلسوز و تعهد باعث میشه که میزان انگیزه و اعتماد به نفس دانش‌آموزان برای درس خوندن افزایش پیدا کنه.

به این مقاله امتیاز دهید
اشتراک گذاری این مقاله با دوستان

مقالات مرتبط

دیدگاه و نظرات