صفر تا صد تخمین رتبه کنکور 1403
هر ساله بیش از یک میلیون نفر در ماراتن نفسگیر کنکور با هم رقابت میکنن تا بتونن به صندلی رشتههای برتر برسن. این مسابقه سراسری به یکی از بزرگترین دغدغههای دانشآموزان و والدین تبدیل شده که برای موفقیت در اون، هزینههای زیادی رو صرف میکنن.
بیشتر دانشآموزان چندین سال از زمان تحصیل خودشون رو خرج مطالعه مباحث تستی و آمادگی برای کنکور میکنن تا شانس قبولیشون رو بالا ببرن. این دسته از دانشآموزان مداوم در صدد تخمین رتبه کنکور هستن تا میزان پیشرفت خودشون رو ارزیابی کنن.
معمولا این سوالات در ذهن داوطلبان هست که با چه درصدهایی در رشته داروسازی قبول میشم؟ آیا میتونیم به تخمین رتبه کنکور 1403 اعتماد کنیم؟ برای کسب رتبه دو یا سه رقمی حداقل درصدها چه قدر باید باشه؟ این موارد از پرتکرارترین پرسشهایی هستن که مشاوران تحصیلی هر ساله با اون رو به رو میشن.
البته چیز عجیبی نیست؛ اگه شما میزان آمادگی لازم برای رسیدن به هدفتون رو بدونین، قطعا عملکرد بهتری در کنکور دارین. به همین دلیله که تخمین رتبه کنکور برای دانشآموزان اهمیت زیادی داره. در ادامه با فرآیند تخمین رتبه، میزان صحت و دقت اون بیشتر آشنا میشین. پس در ادامه همراه ما باشین.
تخمین رتبه کنکور چگونه انجام میشه؟
حتما برای شما هم سوال شده که نرم افزارهای تخمین رتبه کنکور چگونه کار میکنن؟ همونطور که از نامش پیداست ما فقط در پی تخمین و احتمال هستیم، وگرنه کنکوری که هنوز برگزار نشده رو هیچ نرم افزار و مشاوری نمیتونه بررسی کنه. قطعا وقتی که از میزان دقیق شرکت کنندگان، سختی و نوع سوالات اطلاع نداریم، نمیتونیم به یه نتیجه صد در صدی برسیم.
اما به قول معروف کاچی به از هیچی! همین که تخمین حدودی داشته باشین، میتونین عملکرد خودتون رو بهتر بررسی کنین. قبل از این که در مورد ساز و کار نرم افزارهای تخمین رتبه کنکور ۱۴۰۳ صحبت کنیم، بهتره که با نحوه محاسبه رتبه کنکور 1403 داوطلبان آشنا بشین.
نحوه محاسبه رتبه در کنکور
سازمان سنجش برای محاسبه رتبه داوطلبان در کنکور، به تراز و درصد هر درس نیاز داره. در ابتدا درصد دروس همه شرکتکنندگان و میانگین هر درس در رشتههای مختلف حساب میشه.
حال با تفاضل درصد هر شرکت کننده با میانگین درصد و سپس تقسیم اون بر واریانس تمام داوطلبان در همان درس، تراز هر درس رو محاسبه میشه. تراز کل هم با ضرب تراز هر درس در ضریب اون محاسبه میشه.
ساز و کار تخمین رتبه کنکور
حالا که با نحوه محاسبه رتبه در کنکور آشنا شدین، وقتشه که به چگونگی محاسبه رتبه کنکور 1403 بپردازیم. برای تخمین رتبه کنکور به یک بانک اطلاعاتی از رتبهها، درصدها و تراز شرکت کنندگان سالهای قبل نیاز داریم؛ یعنی تخمین رتبه بر اساس اطلاعات سالهای قبل انجام میشه.
به هر حال نمیتونیم آزمونی که هنوز برگزار نشده رو پیشبینی کنیم و نتیجه قطعی برای هر داوطلب در نظر بگیریم. البته این بانک اطلاعاتی جامع صرفا در اختیار سازمان سنجشه و موسسات کنکوری تنها به بخش کوچکی از اون که مربوط به جامعه آماری خود موسسهست، دسترسی دارن.
آیا میشه به نرم افزار تخمین رتبه کنکور اعتماد کرد؟
فقط و فقط سازمان سنجش به تمامیاطلاعات داوطلبین دسترسی داره و موسسات تنها بخش کوچکی از اون رو در اختیار دارن. یعنی تخمین رتبه کنکور بر اساس همین جامعه آماری کوچیکه و قابل تعمیم به یک جمعیت بزرگتر نیست.
به همین دلیل اکثر مشاورین توصیه میکنن از نرم افزارهای تخمین رتبه استفاده کنین اما به اونها اعتماد کامل نکنین. در تعیین رتبه پارامترهای دیگهای هم دخیل هستن که سال به سال دستخوش تغییر میشن. به مثال زیر توجه کنین:
«منیژه از سر جلسه کنکور بیرون اومد و گفت که آزمون راحت بود و قطعا رتبه خوبی رو به دست میاره. پس از اعلام نتایج مشخص شد که با میانگین درصدها 80 در دروس عمومی و 65 در دروس اختصاصی، به تراز 10700 رسیده و رتبهاش 380 منطقه یک شده.
سال بعد، مژگان (خواهر منیژه) در کنکور شرکت کرد و با میانگین درصدهای 70 دروس عمومی و 55 دروس اختصاصی، تراز 11000 رو کسب کرده و رتبه اش 200 شده.» چرا با وجود این که منیژه درصدهای بیشتری داشته، تراز کمتری کسب کرده؟
تخمین رتبه کنکور با تراز
تراز یک فرد در آزمون با توجه به جامعه آماری، تعداد شرکتکنندگان آزمون، سطح علمی افراد شرکتکننده و خیلی عوامل دیگه مشخص میشه. این روزها نرمافزارهایی ارائه شدن که این قابلیت رو دارن تا با وارد کردن جزئیاتی مثل درصد و تراز بتونین حدود رتبه خودتون رو در منطقه و کشور ببینین. این کار به شما کمک میکنه که تا یک چشمانداز تقریبی از میزان پیشرفتتون در مسیری که در پیش گرفتین رو ببینین.
علاوه بر این نرمافزارها، پلتفرمهایی طراحی شدن که تخمین رتبه کنکور با معدل رو هم برای دانشآموزان امکانپذیر کردن. با این اوصاف شما میتونین پیوسته گزارش دقیقی از عملکرد خودتون رو در سالهای کنکور در دست داشته باشین.
تراز به سختی آزمون بستگی داره
وقتی که کنکور سخت باشه، میانگین درصد داوطلبان در همه دروس کاهش پیدا میکنه. با کاهش درصدها و بر اساس فرمول ذکر شده، داوطلبان با درصدهای کمتری به تراز بالاتر میرسن؛ درست مانند اتفاقی که برای منیژه و مژگان افتاد.
با توجه به این موضوع، نمیشه به تخمین رتبه کنکور خیلی اعتماد کرد. ممکنه شما تخمین خودتون رو بر اساس یه آزمون ساده سنجیده باشین اما، سوالات آزمون کنکور سخت باشه. به همین دلیل که صحت و درستی این نرم افزارها چندان مشخص نیست.
تاثیر معدل رو فراموش نکنین
یکی از دلایل دیگهای که باعث میشه تا اعتبار نرم افزارهای تخمین رتبه کاهش پیدا کنه، تاثیر معدله. در سالهای گذشته تاثیر معدل در رتبه کنکور به طور چشمگیری افزایش یافته؛ اما، در تخمین رتبه چندان لحاظ نشده.
هر کسی که تخمین رتبه خوبی داشته، رتبه دو رقمی کسب نکرده. دانشآموزان زیادی هستن که تخمین رتبه کنکور کنکور خوبی ندشتن اما در بهترین دانشگاهها درس میخونن. پس تمرکزتون رو فقط روی آشنایی با انواع تست کنکوری بذارین و حاشیهها رو از خودتون دور کنین.
محاسبه رتبه کنکور با معدل
داوطلبان کنکور سراسری برای این که بتونن رتبه حدودی کنکورشون رو بدونن، به محاسبه درصد دروس تخصصی نیاز دارن، اما نباید از تاثیر دروس عمومی در کنکور غافل شد.
تاثیر معدل در کنکور سال جاری به صورت 50% بوده و افراد از طریق سایت محاسبه رتبه کنکور با معدل، میتونن رتبهشون رو به دست بیارن. برای این که بدونین تخمین رتبه کنکور با تاثیر معدل به چه صورته کافیه که داوطلبان درصدهای هر درس رو به همراه معدل نهاییشون در نرم افزار وارد کنن تا بتونن از رتبه حدودیشون مطلع بشن.
چرا به نتیجه دلخواهم نرسیدم؟
نرم افزارها، رتبه شما رو بین 300 تا 600 پیشبینی کردن، اما در اعلام نتایج میبینین که رتبه کنکورتون 2000 شده. این موضوع برای خیلی از داوطلبان اتفاق میفته.
متاسفانه بعضی از دانشآموزان با مشاهده نتیجه تخمین رتبه کنکور دچار اعتماد به نفس کاذب میشن و بر مبنای همین اعتماد به نفس نابجا، بخش زیادی از سوالات رو غلط میزنن. در نهایت هم با مشاهده نتیجه ناامید میشن و فکر میکنن که کاملا شکست خوردن.
همونطور که گفتیم، نرم افزارهای تخمین رتبه راه خوبی برای ارزیابی پیشرفت شما هستن؛ اما، نباید به اونها به طور قطعی اعتماد کنین. تخمین رتبه کنکور تنها یک راه کمکیه که درستی مسیر رو به شما نشون میده.
چگونه تراز کنکور رو افزایش بدیم؟
درس خوندن، تست زدن و مواردی از این دست در نتیجه کنکور تاثیر زیادی دارن و قطعا تراز رو بالا میبرن؛ این موضوع برای همه دانشآموزان بدیهیه؛ اما، نکاتی وجود داره که شاید فراموش کرده باشین اما تاثیر بسیار زیادی در تراز کنکور دارن.
به عنوان مثال شرکت در آزمونهای آزمایشی یکی از مهمترین اونهاست که شرایط کنکور رو شبیهسازی کرده و شما رو برای آزمون سراسری آماده میکنه.
لازم نیست هر هفته آزمون بدین. دو هفته یا حتی ماهی یک بار هم زمان خوبی برای آزمونهای آزمایشیه. روشهای دیگهای هم وجود داره که در ادامه اونها رو بررسی میکنیم.
تحلیل آزمون رو جدی بگیرین
شرکت در آزمونهای آزمایشی به تنهایی کافی نیست، بلکه تحلیل آزمونه که اهمیت ویژهای داره. برای تحلیل آزمون به ترتیب زیر عمل کنین:
- بلافاصله پس از پایان آزمون، تحلیل نکنین. زمانی رو به استراحت اختصاص داده و پس از آرام شدن ذهنتون تحلیل رو شروع کنین.
- راه حل سوالات درست رو مجددا با پاسخنامه چک کنین. نکات رو در دفتر مربوط به تحلیل آزمون یادداشت کنین.
- سوالاتی که جواب ندادین رو حل کنین. نکته اون رو یادداشت کرده و از مبحث مربوطه حداقل پنج سوال حل کنین.
- اگه به سوالی غلط پاسخ دادین، دوباره اون رو حل کنین. پاسخنامه رو به دقت بررسی کرده، نکات سوالات و گزینهها رو یادداشت کنین. از مبحث مربوطه حداقل پنج سوال حل کنین و نکات اونها رو هم بنویسین.
مرور و جمعبندی دروس تخصصی
همه ما اهمیت مرور و جمعبندی رو میدونیم. دانشآموزان کنکوری باید توجه ویژهای به این قسمت داشته باشن. مرور و جمعبندی برای دروس تخصصی مثل زیستشناسی، فیزیک و شیمی خیلی مهمه. فرمولها و تعاریف مهم رو در یک دفترچه یادداشت کنین و هر روز صبح، در مسیر خانه تا مدرسه یا شبها قبل از خواب مطالعه کنین.
حتی میتونین فرمولهای بسیار مهم رو روی دیوار، جایی که همیشه در دید رأستون باشه نصب کنین. به این ترتیب در مدت زمان بسیار کوتاهی تمام نکات رو به سرعت یاد میگیرین.
مهارت مدیریت آزمون رو یاد بگیرین
بسیاری از دانشآموزان سالها برای کنکور تلاش میکنن، اما در نهایت نتیجه دلخواه رو به دست نمیارن. درس خوندن همه کاری نیست که باید انجام بدین؛ مدیریت آزمون هم به اندازه اون مهمه. سر جلسه آزمون چند نفس عمیق بکشین و با تکنیک ضربدر منفی سوالات رو به ترتیب حل کنین. تکنیکهای مدیریت استرس رو یاد بگیرین تا عملکرد بهتری در آزمون داشته باشین.
فرمول محاسبه رتبه کنکور
برای این که بتونین رتبه کنکورتون رو محاسبه کنین، اول از همه باید تراز کنکورتون رو بدونین. شما داوطلبین به کمک تراز کنکور میتونین سطح علمی خودتون رو با رقباتون مقایسه کنین. فرض کنین که در کنکور به هر سوال 1 امتیاز اختصاص داده شده. به این امتیاز تراز کنکور گفته میشه.
به عنوان مثال داوطلبی در کنکور تونسته 20 امتیاز به دست بیاره و داوطلبان دیگه کمتر از 20 امتیاز تونستن به دست بیارن. پس این داوطلب به عنوان نفر اول شناخته میشه. حالا اگه این امتیازها برعکس باشه؛ یعنی این داوطلب 15 امتیاز در کنکور کسب کرده ولی سایر داوطلبان تونسته باشن بالای 15 امتیاز به دست بیارن، این داوطلب نفر آخره و دیگه امتیازش هیچ ارزشی نداره.
حالا سوال اینجاست که روش محاسبه تراز کنکور چجوریه؟ قبل از این که به این سوال جواب بدیم در ابتدا بهتره بدونین که سوالات آزمون کنکور توسط سازمان سنجش سطحبندی (شامل ساده و آسون، متوسط و سخت) شده.
با توجه این سطحبندی امتیاز سوالات کنکور متفاوته و امتیاز سوالات سخت و متوسط نسبت به سوالات آسون تاثیر بیشتری روی تراز کنکور داره.
برای این که بتونین تخمین رتبه کنکور رو به درستی انجام بدین، باید طبق مراحل زیر پیش برین:
- نمره خام کنکورتون رو به دست بیارین. نمره خام به صورت درصد نمایش داده میشه و برای محاسبه نمره خام باید مجموع دقیقی از تعداد سوالات غلط، سوالات درست و خود تعداد سوالات رو به دست بیارین. بهتره بدونین که پاسخ غلط در کنکور نمره منفی داره و روی تراز تاثیر داره. از طرفی هم برای هر پاسخ درست هم ضریب 3 در نظر گرفته شده. بنابراین برای محاسبه نمرات خام کنکورتون طبق فرمول زیر اقدام کنین:
نکته: اگه داوطلبی به همه سوالات کنکور جواب درست بده، نمره خامش 100% هست؛ در غیر اینصورت نمره خامش در کنکور 33/33- خواهد بود.
- بعد از این که نمره خام کنکور به دست اومد، باید نمره تراز محاسبه بشه. نمره تراز برای هر درس به صورت جداگانه محاسبه میشه و براساس یک عدد بین 0 تا 10000 محاسبه میشه. برای محاسبه نمره تراز باید از فرمول زیر استفاده کنین.
نمره تراز = 100* ضریب درس * نمره خام آوردن نمره تراز
جمعبندی
یاد گرفتیم که تخمین رتبه کنکور بر اساس اطلاعات داوطلبان سالهای قبل انجام میشه. بنابراین چندان قابل اعتماد نیست و صرفا به عنوان یک روش ارزیابی میشه از اون استفاده کرد. بهتره تمرکز خودتون رو بیشتر روی درس خوندن و یادگیری تکنیکهای مدیریت آزمون و زمان بذارین تا نتیجه بهتری به دست بیارین؛ اگه، در زمینه روش محاسبه رتبه کنکور 1403 سوالی داشتین، در بخش نظرات همین مقاله از اپلیکیشن آموزشی فاب با ما در ارتباط باشین.
نرمافزارهای تخمین رتبه بر اساس اطلاعات داوطلبان سالهای گذشته و درصد و تراز اونها یک تخمین حدودی از وضعیت موجود به شما نشون میدن.
شرکت در آزمونهای آزمایشی، یادگیری مهارتهای مدیریت آزمون و تحلیل آزمون از بهترین راههاییه که تراز کنکور رو افزایش میده.
بهتره به نتیجه تخمین رتبه صد در صد اعتماد نکنین. سختی کنکور و سوالات اقابل پیشبینی نیستن و هر سال با توجه به ظرفیت دانشگاهها تغییر میکنن.
دیدگاه و نظرات
آموزش هر پایه سالانه فقط با روزی 1000 تومن