راهنمای انتخاب شغل برای دانشآموزان
خیلی از دانشآموزان دوست دارن که در کنار تحصیل، یک شغلی هم داشته باشن. با شناخت مسیر شغلی آینده، اونها میتونن از فرصت و منابع در دسترس دوران نوجوانی برای یادگیری مهارتهایی استفاده کنن که در آینده به اونها نیاز پیدا میکنن.
دوران نوجوانی، دوره شکلگیری شخصیت در انسانه و نقاط ضعف و قوت خودشون رو نشون میدن. علایق و تمایلاتی که در دوران نوجوانی ایجاد میشن، در آینده تغییرات زیادی نمیکنن که همین مورد، این دوران رو زمان مناسبی برای تصمیمات آیندهساز میکنه. در نتیجه بهتره دانشآموزان از این سن، سعی کنن تا استعداد و علاقه خودشون رو پیدا کنن تا در آینده، موفق باشن.
البته باید این مورد رو در نظر گرفت که هرکاری برای دانشآموزان مناسب نیست؛ چون اونها باید علاوه بر کار کردن و پیدا کردن استعدادهاشون، درسهاشون رو هم با دقت مطالعه کنن تا در زمینه تحصیلی هم موفق باشن. پس لازمه که یک راهنمای انتخاب شغل برای دانشآموزان داشته باشن.
این راهنمایی، به دانشآموزان کمک میکنه تا استعدادها، علاقهمندیها و توانمندیهای خودشون رو شناسایی و بهترین مسیر شغلی رو انتخاب کنن. در ادامه با ما همراه باشین تا به طور دقیق شما رو برای انتخاب شغل، راهنمایی کنیم.
راهنمایی و مشاوره ﺷﻐﻠﯽ داﻧﺶآﻣﻮزان
در کنار تمام پتانسیلهای بسیار زیاد دوران نوجوانی مثل یادگیری سریع و آسان، یک ضعف بزرگ هم وجود داره: ناآگاهی. دانشآموزان هنوز در مورد زندگی بزرگسالی اطلاعات زیادی ندارن و تمام بخشهای اون رو تجربه نکردن.
این ناآگاهی و عدم تجربه باعث میشه تا دانشآموز به تنهایی نتونه مسیر شغلی مناسب خودش رو پیدا کنه؛ پس لازمه تا دانشآموزان رو در پیدا کردن مسیر شغلی آینده همراهی کنیم.
راهنمای انتخاب شغل برای دانشآموزان، همین همراهی والدین، معلمان و مشاوران با دانشآموز برای کسب آگاهی لازم برای انتخاب شغل مناسبه. لازمه که اونها استعداد خودشون رو پیدا کنن و بر اساس اون، شغلهایی که دوست دارن و میدونن که استعدادشو دارن رو تجربه کنن؛ برای مثال کسی که از گرافیک خوشش میاد رو نمیتونیم برای شغل مکانیکی پیشنهاد بدیم. اهمیت راهنمای شغلی برای دانشآموزان اینجا مشخص میشه که باید راهی درست و شغلی مناسب رو به دانشآموزان پیشنهاد داد. فاکتورهای مهم در راهنمایی شغلی برای دانشآموزان عبارتند از:
1) شناخت خود
اولین گام در راهنمای انتخاب شغل برای دانشآموزان، کمک کردن به دانشآموزه تا خودش رو بشناسه. دانشآموزان باید بهطور دقیق استعدادها، علاقهمندیها، ارزشها و مهارتهای خودشون رو پیدا کنن. بعضی از روشهای خوشناسی اینها هستن:
- آزمونهای روانشناختی: آزمونهای مختلفی وجود دارن که میتونن به دانشآموز کمک کنن تا شخصیت، استعدادها و علاقهمندیهای خودشون رو شناسایی کنن. چند آزمون معروف خودشناسی MBTI، Holland و StrengthsFinder هستن. این آزمونها نسخههای آنلاین هم دارن که به راحتی در دسترس همه قرار گرفتن.
- خودارزیابی: دانشآموزها میتونن با خودارزیابی و نوشتن درباره تجربیات، علاقهمندیها و اهدافشون به شناخت بهتری از خودشون برسن.
- مشاوره فردی: مشاوران حرفهای مسیر شغلی میتونن با استفاده از تکنیکهای مختلف به فرزند شما کمک کنن تا استعدادها و مهارتهای خودشون رو بشناسن.
2) بررسی گزینههای شغلی
بعد از شناخت خود، در دومین قدم از راهکارهای آمادهسازی دانشآموزان برای انتخاب شغل آینده، دانشآموزان باید گزینههای شغلی مختلف رو بررسی کنن تا بهترین مسیر برای خودشون رو پیدا کنن.
مراحل زیر برای پیدا کردن یک شغل مناسب راهگشا هستن، شناخت واقعی و نه رویایی و دراماتیک از شرایط شغلی یک حرفه در این مرحله اهمیت بسیار بالایی داره تا از تصمیمات اشتباه اجتناب کنیم و برای جبران تصمیمات اشتباه وقت تلف نکنیم.
- تحقیق درباره مشاغل مختلف: دانشآموزان باید درباره مشاغل مختلف تحقیق کنن و اطلاعاتی مثل وظایف شغلی، شرایط کاری، درآمد و فرصتهای پیشرفت رو با دقت بررسی کنن.
- گفتوگو با افراد شاغل: بدون حرف زدن با افرادی که در مشاغل مختلف فعالیت میکنن، نمیشه یک دیدگاه واقعبینانه از شرایط اون شغل داشت. برخی مشکلات بحرانی فقط با صرف زمانهای زیاد خودشونو نشون میدن که در ابتدا اصلاً دیده نمیشن؛ پس بهتره در زمان راهنمای انتخاب شغل برای دانشآموزان، حتما با افراد متخصص در زمینه شغل مورد نظر، گفوگو کنین.
- کارآموزی و تجربیات کاری: کارآموزیها و تجربیات کاری مختلف میتونه به دانشآموز کمک کنه تا علاقهمندیهای خودشون رو بهتر بشناسن و مهارتهای عملی خودشون رو توسعه بدن.
- شرکت در نمایشگاهها و کارگاههای شغلی: حضور در نمایشگاهها و کارگاههای شغلی میتونه دانشآموز رو با مشاغل و صنعتهای مختلف از نزدیک آشنا کنه تا با مزایا و مشکلات هر شغل روبهرو بشن.
3) توسعه مهارتهای شغلی
بعد از پیدا کردن شغل مناسب، در سومین گام راهنمای انتخاب شغل برای دانشآموزان، باید نقشه راهی برای رسیدن به موقعیت شغلی و برنامهای برای طی کردن این مسیر تنظیم کرد. دنبال کردن این مسیر تا رسیدن به موقعیت شغلی مورد نظر بدون توسعه مهارتهای شغلی بیمعنیه.
لازمه دانشآموزان مهارتهای لازم برای موفقیت در شغل مورد نظر خودشون رو شناسایی کنن و تا جایی که میتونن این مهارتها رو در خودشون توسعه بدن. توصیه میشه از مهارتهای اساسی شروع کنین. این مهارتها تقریبا در تمامی مشاغل نیازن:
- مهارتهای فنی: مهارتهای فنی مرتبط با هر شغل، به همون شغل اختصاص دارن اما بعضی از مهارتها در هر کاری استفاده دارن. مثل مهارتهای کامپیوتری، زبانهای برنامهنویسی، مهارتهای کار با دست و غیره، که یادگیری الفبای اولیه اونها، کار رو برای یادگیری مهارتهای تخصصیتر هر رشته راحتتر میکنن.
- مهارتهای ارتباطی: در کنار راهنمای انتخاب شغل برای دانشآموزان، لازمه بدونین که مهارتهای ارتباطی قوی لازمه زندگی مدرن هستن و به دانشآموزان کمک میکنن تا در محیط کاری موفقتر باشن. این مهارتها شامل تواناییهای گفتاری، نوشتاری و شنیداری میشه.
- مهارتهای حل مسئله: فرقی نمیکنه در چه دسته شغلی، توانایی حل مسائل و مشکلات یکی از مهارتهای اساسی در تمام مراحل زندگیه. دانشآموزان باید مهارتهای تحلیل و حل مسئله خودشون رو دائما تقویت کنن.
- مهارتهای مدیریت زمان: مدیریت زمان، یکی از مهارتهای حیاتی برای موفقیت در دنیای مدرنه. در هر شغلی، کارها فراوانن و زمان کم. بدون توانایی برنامهریزی و اولویتبندی، دانشآموزان نمیتونن تواناییهای مرتبط با وظایف خودشون رو بهبود بدن.
- مهارتهای تیمی: کار تیمی، یکی از ویژگیهای رایج در بسیاری از مشاغله. دانشآموزان باید مهارتهای همکاری و هماهنگی با دیگران رو تقویت کنن.
گروه آموزشی فاب، در کنار ویدئوهای آموزشی کمک درسی، مجموعه کاملی از ویدئوهای آموزش مهارت تهیه کرده و دانشآموزان و بزرگسالان رو در مسیر دستیابی به مهارتهای مورد نیاز در زندگی تحصیلی و شغلی همراهی میکنه و یک راهنمای انتخاب شغل برای دانشآموزانه.
فقط با چند کلیک ساده و نصب اپلیکیشن آموزشی فاب، به هزاران ساعت ویدئوی آموزشی بدون محدودیت دسترسی پیدا میکنین که شما رو به اهدافتون در مسیر آمادگی برای شغل موردعلاقهتون میرسونن.
4) برنامهریزی تحصیلی
یک مسیر شغلی بدون همراهی برنامهریزی تحصیلی برای دانشآموزان بی معنیه و کسب مهارتهای لازم برای به دست آوردن یک موقعیت شغلی بدون کسب شایستگیهای آکادمیک کافی نیست.
اگر شغل مورد علاقه و مناسب برای یک دانشآموز پزشکی باشه، هر چقدر هم که در تقویت مهارت حل مسئله و مدیریت زمان موفق باشه، تا وقتی که در کنکور رتبه مناسبی نیاره، نمیتونه وارد رشته موردعلاقهاش بشه.
پس در گام آخر از راهنمای انتخاب شغل برای دانشآموزان، لازمه یک برنامهریزی تحصیلی متناسب با اهدافی که راهنمایی شغلی پیدا کرده طراحی میکنیم و دانشآموز رو در مسیر پیشرفت با این برنامه همراهی کنیم.
البته باید خود دانشآموزان، برنامهای جامع برای تحصیلات و مسیر شغلی مناسب تدوین کنن. برخی از تکنیکهایی که برنامهریزی تحصیلی رو برای رسیدن به مقصد موردنظر موثر میکنه، موارد زیر هستن:
- تعیین اهداف کوتاهمدت و بلندمدت: اهداف تحصیلی و شغلی خودشون رو بهطور دقیق مشخص کنین و برای دستیابی به این اهداف برنامهریزی کنین. «مقاله برنامهریزی درسی» میتونه اطلاعات بیشتری در اختیارتون بذاره.
- انتخاب رشته تحصیلی مناسب: با توجه به استعدادها و علاقهمندیها، رشته تحصیلی مناسبی رو انتخاب کنین که با اهداف شغلی مشخص شده همخوانی داشته باشه.
- تدوین برنامه با زمانبندی: برنامهای با زمانهای مشخص برای هر جلسه مطالعه طراحی کنین که به دستیابی به اهداف تحصیلی و شغلی مناسب منجر بشه. این برنامه باید شامل مهلتهای مختلف و مراحل پیشرفت باشه.
- بازبینی و ارزیابی مداوم: برنامه رو بهطور مداوم بازبینی و ارزیابی کنین و در صورت نیاز تغییرات لازم رو اعمال کنین.
برای اطلاعات بیشتر در مورد چگونگی طراحی یک برنامه تحصیلی مناسب و موثر به مقاله «برنامه ریزی درسی» سری بزنین و اطلاعات بیشتری در این مورد کسب کنین.
نقش والدین در راهنمایی و مشاوره ﺷﻐﻠﯽ داﻧﺶآﻣﻮزان
والدین در کنار معلمان، نقش مهمی در راهنمای انتخاب شغل برای دانشآموزان دارن. اونها میتونن با ارائه پشتیبانی و مشاوره، دانشآموزان رو همراهی کنن تا بهترین مسیر شغلی رو انتخاب کنن.
همچنین با تشویق دانشآموزان به خودشناسی و شناسایی استعدادها و علاقهمندیها در کنار جستوجو برای اطلاعات شغلی به دانشآموز در پیدا کردن مسیر شغلی آینده، کمک میکنن.
فراهم کردن فرصتهایی برای ارتباط گرفتن دانشآموز با دانشجویان و شاغلان رشته مورد علاقهاش هم یکی از وظایف والدینه.
بزرگسالان میتونن با راهنمای انتخاب شغل برای دانشآموزان و مشاوره، دانشآموز رو در طی کردن راه تا رسیدن به موقعیت شغلی مناسبش حمایت کنن و فرصتهایی ایجاد کنن تا دانشآموز مهارتهای شغلی مورد نظرش رو به مرور زمان کسب کنه.
معرفی چندین شغل برای نوجوانان
بعد از راهنمای انتخاب شغل برای دانشآموزان، لازمه مشاغلی که برای دانشآموزان مناسب هستن رو در نظر بگیرین. مشاغلی که در ادامه نام میبریم، به دانشآموزان اجازه میده تا در کنار مدرسه و تحصیل، به راحتی به یک منبع درآمدی برسن:
- کسب درآمد از شبکههای اجتماعی: یکی از مشاغلی که دانشآموزان میتونن در کنار درس خوندن داشته باشن، فعالیت در شبکههای اجتماعی هست.
- فروش صنایع دستی: شما میتونین در منزل، صنایع دستی مثل دستبند یا گردبند درست کنین و در شبکههای اجتماعی به فروش برسونین.
- تدریس زبان: اگه زبان شما خوبه و میتونین به دیگران تدریس کنین، بهترین شغل برای شما تدریس زبان در آموزشگاه هست.
- ساخت سایت: شما میتونین با کمک یاد گرفتن ایجاد یک سایت از طریق ووردپرس، به درآمد خوبی برسین و در این حوزه مشغول بشین.
- ادمین شبکههای اجتماعی: در حال حاضر اکثر مشاغل، در شبکههای اجتماعی فعالیت میکنن و نیاز به ادمین دارن. در صورتی که مهارت و تجهیزات مورد نیاز برای این شغل رو دارین، میتونین با توجه به راهنمای انتخاب شغل برای دانشآموزان، این حیطه شغلی رو انتخاب کنین.
- تایپ کردن: یکی از راههایی که میتونه منبع درآمدی خوبی برای نوجوانان و حتی افرادی که در خانه هستن و سرکار نمیرن باشه، تایپ کردنه.
سخن پایانی
راهنمای انتخاب شغل برای دانشآموزان نیازمند برنامهریزی دقیق، خودشناسی، بررسی گزینههای شغلی متفاوت، مشاوره شغلی و توسعه مهارتهای مورد نیازه. با پیروی از مراحل و نکات مطرح شده در این مقاله، دانشآموزان میتونن مسیر شغلی مناسبی رو برای خودشون انتخاب کنن و در آینده حرفهایشون موفقتر باشن.
پشتیبانی والدین و معلمها هم نقش مهمی در این فرآیند داره و میتونه به دانشآموزان کمک کنه تا بهترین تصمیمات شغلی رو بگیرن. با تمرکز بر اهداف و توسعه مهارتهای لازم، دانشآموزان میتونن به موفقیتهای بزرگی در زمینههای شغلی مختلف دست پیدا کنن.
علاقه شخصی، مهارتها و تواناییها در کنار نقاط ضعف و ناتوانیها پارامترهای شخصی دانشآموزن که هنگام راهنمای انتخاب شغل برای دانشآموزان، نیازه بررسی بشن تا شغل مناسب پیدا بشه. پیشنیازهای مهارتی و تحصیلی شغل، جایگاه اجتماعی و درآمد، محیط و فضای کار و امکان پیشرفت در هر شغل هم نکاتی هستن که باید با پارامترهای شخصی مطابقت داشته باشن.
کاملا برعکس، توصیه میشه تا دانشآموزها به طور متناوب گزینههای شغلی رو بررسی کنن و دوباره شغل مناسب برای خودشون رو انتخاب کنن. به ویژه بعد از پشت سر گذاشتن مراحل مهم زندگیِ تحصیلی و شخصی یا از سر گذروندن تجربیاتی که تاثیر زیادی بر دید فرد به زندگی دارن، لازمه تا دوباره مسیر شغلی بررسی و اصلاح بشه.
دیدگاه و نظرات
آموزش هر پایه سالانه فقط با روزی 1000 تومن