شرایط تغییر رشته سال دهم
حنانه دهقانیبه‌روز رسانی: ۱۴۰۳/۱۱/۲۰
683

شرایط تغییر رشته سال دهم

تغییر رشته سال دهم، موضوع مهمیه که خیلی از دانش‌آموزان تمایل دارن از شرایط اون به صورت دقیق مطلع بشن؛ چون ممکنه در زمان انتخاب رشته سال نهم، رشته مناسبی رو انتخاب نکنن و به همین دلیل، دنبال تغییر رشته در مقطع متوسطه دوم هستن.

آموزش و پرورش راهی جلوی پای این دانش‌آموزان گذاشته تا بتونن با انتخابی دوباره، در رشته مورد نظرشون تحصیل کنن و آینده‌ای درخشان برای خودشون رقم بزنن.

پس اگه شما هم جزء دانش‌آموزانی هستین که فکر می‌کنین رشته دبیرستانی شما، به روحیاتتون نمی‌خوره و دروس تخصصیتون رو دوست ندارین، بهتره به فکر تغییر رشته باشین. در نتیجه این مقاله از فاب، مخصوص شماست. پس ما رو در ادامه، همراهی کنین.

اگه شما هم طرفدار دو آتیشه پادکست‌های آموزشی هستین و فرصت خوندن این مقاله رو هم ندارین، بهتون پیشنهاد می‌کنیم که پادکست شرایط تغییر رشته در سال دهم رو گوش کنین و همراه رادیو پادکست فاب باشین🎧🎙📚

--:--
--:--

چه دانش‌آموزانی به تغییر رشته فکر می‌کنن؟

اون دسته از دانش‌آموزانی که در زمان انتخاب رشته، توجه زیادی به شرایط و واقعیت‌های موجود نمی‌کنن، در سال دهم احساس پشیمونی کرده و از ادامه تحصیل در رشته خودشون دلسرد میشن. ممکنه این دانش‌آموزان در سال نهم، معدل بالایی در امتحانات کسب نکرده باشن و همین موضوع باعث شده که نتونن رشته دلخواهشون رو انتخاب کنن.

به همین دلیل این دسته از دانش‌آموزان در رشته‌ای تحصیل می‌کنن که به اون علاقه‌ای ندارن. این عدم علاقه باعث میشه که دانش‌آموزان در مسیر تحصیلی خودشون دلسرد بشن و به دنبال تغییر رشته باشن.

دسته دیگه‌ از دانش‌آموزان در زمان انتخاب رشته، به بازار کار و شرایط ادامه تحصیل خودشون توجه نمی‌کنن و تحت تاثیر هیجانات سنی تصمیم می‌گیرن. این موضوع هم از جمله دلایلیه که باعث میشه دانش‌آموزان به تغییر رشته فکر کنن.

چه دانش‌آموزانی به تغییر رشته فکر می‌کنن؟

پس میشه گفت از مهم‌ترین دلایل تغییر رشته سال دهم، عدم علاقه به رشته فعلی، آینده شغلی بهتر در رشته دیگه، فشار تحصیلی بالا، مشکل در دروس تخصصی و کشف استعدادهای جدیده.

برای تغییر رشته در سال دهم متوسطه، بهتره که به صورت دقیق با شرایط و ضوابط انجام این کار آشنا باشین. ما در این مقاله به صورت دقیق به بررسی این موضوع می‌پردازیم. اگه شما هم تمایل دارین با شرایط تغییر رشته در سال دهم آشنا بشین، پیشنهاد می‌کنیم در ادامه مطلب همراه ما باشین.

نکات طلایی انتخاب رشته نهم به دهم

نکات طلایی انتخاب رشته نهم به دهم، معیارهای انتخاب رشته پایه نهم، بررسی علاقه، ارزیابی استعداد و توانایی، نظر خانواده، موقعیت شغلی و...

مراحل تغییر رشته سال دهم

دانش‌آموزانی که مایل به تغییر رشته سال دهم هستن، بهتره با شرایط و ضوابط این موضوع به صورت کامل آشنا بشن. اطلاع از این شرایط به دانش‌آموزان کمک می‌کنه که در مهلت مشخص، بتونن رشته خودشون رو تغییر بدن و به مشکل برنخورن. بدون شک انجام این کار در ادامه به پیشرفت تحصیلی دانش‌آموزان کمک می‌کنه و باعث میشه با علاقه بیشتری درس بخونن.

با توجه به اهمیت این موضوع، ما در این قسمت این شرایط و ضوابط رو به صورت دقیق بررسی می‌کنیم.

تکمیل نمونه فرم (الف) تقاضای تغییر رشته

دانش‌آموزان باید دو هفته قبل از شروع امتحانات خرداد و شهریور ماه، فرم تقاضای خودشون رو به صورت دقیق تکمیل کنن و بعد از امضای ولی، به واحد آموزشی مربوطه تحویل بدن. مشاورین واحد آموزشی باید دانش‌آموزان رو در این خصوص راهنمایی کرده و فرم ارائه شده رو امضا کنن.

در صورتی که به هر دلیل مشاور واحد آموزشی حضور نداشته باشه، مدیر مدرسه باید فرم رو امضا کنه. این فرم تقاضا در دو نسخه تنظیم میشه؛ یک نسخه به دانش‌آموزان داده میشه و نسخه دیگه در پرونده تحصیلی دانش‌آموزان ثبت میشه. دانش‌آموزان می‌تونن از طریق سامانه سناد این فرم رو تهیه کنن.

تایید آموزش و پرورش منطقه

بعد از تکمیل فرم تقاضای انتخاب رشته و تحویل اون به واحد مربوطه، اداره آموزش‌ و‌ پرورش منطقه، تقاضای دانش‌آموز رو بررسی می‌کنه و بعد از تایید درخواست، متقاضی رو برای شرکت در امتحانات معرفی می‌کنه تا در امتحانات دروس تخصصی که در رشته قبلی خودش وجود نداشت، شرکت کنه.

تایید آموزش و پرورش منطقه

شرکت در امتحانات و کسب نمره قبولی

برای تغییر رشته سال دهم، دانش‌آموز باید در امتحانات یک سری از دروسی که در رشته تحصیلی قبلی وجود نداشت، شرکت کنه و نمره 10 به بالا کسب کنه.

در صورتی که مدرسه خود دانش‌آموز، رشته مورد نظر رو داشته باشه، امتحان داخل مدرسه برگزار میشه. در غیر این صورت، دانش‌آموز باید با هماهنگی آموزش‌ و‌ پرورش توی مدرسه دیگه‌ای در امتحان شرکت کنه و موفق به اخذ نمره قبولی در آزمون بشه.

مطابقت دروس رشته قبلی با رشته جدید

دانش‌آموزان برای ورود به رشته جدید باید به این موضوع مهم توجه داشته باشن: اگه واحد‌های درسی که گذروندن با واحد‌های درسی رشته مورد نظر برای تغییر رشته مطابق باشه، نیازی به گذروندن مجدد این دروس نیست و نمرات اخذ شده در دروس رشته قبلی که دارای کد یکسان با رشته جدیده، به عنوان دروس گذرونده شده در نظر گرفته میشه.

دانش‌آموزان با ثبت‌نام در رشته تحصیلی جدید، می‌تونن لیست دروسی که ملزم به گذروندن اون هستن رو به صورت دقیق در پنل خودشون مشاهده کنن. این دروس در پنل کاربری، با عنوان کلمه «کمبود» مشخص میشه. در ادامه، قراره مشخص کنیم که برای تغییر رشته سال دهم در هر رشته، باید چه دروسی رو بگذرونین:

تغییر رشته تجربی به ریاضی

برای این که از رشته تجربی به رشته ریاضی برین، لازمه که نمره قبولی در امتحانات شیمی 1 و ریاضی 1 رو از همون رشته قبلی خودتون که تجربیه به دست آورده باشین و از دروس رشته جدید هم در امتحانات هندسه 1 و فیزیک 1 شرکت کنین.

تغییر رشته تجربی به انسانی - تغییر رشته ریاضی به انسانی

اگه شما جزء دانش‌آموزان رشته تجربی یا ریاضی بودین که الان تصمیم گرفتین در رشته انسانی مشغول به تحصیل بشین، لازمه در امتحانات یک سری از دروس مهم مثل ریاضی و آمار 1، اقتصاد، علوم و فنون ادبی 1، جامعه‌شناسی 1 و منطق شرکت کنین.

تغییر رشته انسانی به تجربی

برای تغییر رشته سال دهم از رشته تجربی به رشته انسانی، لازمه که دانش‌آموزان در امتحانات دروس تخصصی رشته تجربی مثل زیست‌شناسی 1، فیزیک 1، ریاضی 1 و شیمی 1 شرکت کرده و نمره قبولی رو به دست بیارن. دروس دیگه هم با توجه به نمره‌ای که کسب کردن، تطبیق داده میشه.

تغییر رشته ریاضی به تجربی

به دلیل این که این دو رشته تقریبا شبیه به هم هستن، دانش‌آموزانی که قصد دارن رشته خودشون رو از ریاضی به تجربی تغییر بدن، فقط باید در امتحان زیست‌شناسی شرکت کرده و نمره قابل قبولی به دست بیارن.

تغییر رشته انسانی به ریاضی

دانش‌آموزانی که در رشته انسانی درس می‌خوندن و حالا قراره در رشته ریاضی مشغول به تحصیل بشن، باید در امتحانات دروس مهمی مثل فیزیک 1، شیمی 1، ریاضی 1 و هندسه 1 شرکت کنن و نمرات قابل قبول به دست بیارن.

تغییر رشته انسانی به فنی - ریاضی و تجربی به فنی

رشته فنی حرفه، شاخه‌های تحصیلی زیادی داره که دانش‌آموزان با توجه به علایقشون، انتخاب می‌کنن که در کدوم شاخه‌های فنی حرفه‌ای درس بخونن. برای مثال اگه بخواین در رشته معماری درس بخونین، لازمه در امتحانات مبانی هنرهای تجسمی، ترسیم فنی و نقشه‌کشی، شناخت مواد مصالح، آشنایی با بناهای تاریخی، طراحی و الزامات محیط کار شرکت کنین.

اگه علاقه‌مند به شرکت در رشته کامپیوتر هستین، باید در امتحانات تولید محتوا و برنامه‌سازی، نصب و راه‌اندازی سیستم، دانش فنی پایه، نقشه‌کشی فنی و الزامات محیط کار نمره قبولی کسب کنین. در صورتی که رشته حسابداری دوست دارین، ملزم به گذروندن امتحانات دروس حسابداری وجوه نقد، حسابداری خرید و فروش، دانش فنی پایه، ارتباط موثر و الزامات محیط کار هستین.

البته در نظر داشته باشین که شما باید در امتحان دروس پودمانی هم شرکت کنین. هر درس پودمانی، دارای 5 پودمانه که نتیجه هر کدوم به صورت جدا اعلام میشه و دانش آموز باید شایستگی 2 ( معادل نمره 13.5 ) یا شایستگی 3 ( معادل نمره بیست ) رو کسب کنه.

نکات مهم شرایط تغییر رشته در سال دهم

تا اینجای مقاله با شرایط ورود به رشته جدید به صورت دقیق آشنا شدین و الان می‌دونین که برای تغییر رشته سال دهم، باید چه مراحلی رو طی کنین. البته باید بدونین که یک سری نکته مهم در همین زمینه وجود داره که لازمه از اون‌ها خبر داشته باشین.

نکات مهم شرایط تغییر رشته در سال دهم
  • تغییر رشته به درخواست کتبی دانش‌آموزان انجام میشه؛
  • آزمون در خرداد و شهریور برگزار میشه؛
  • دانش‌آموزان 15 روز قبل از امتحانات زمان دارن که فرم‌های خود رو به مدرسه تحویل بدن؛
  • ثبت نمرات دانش‌آموزان در سامانه سناد انجام میشه؛
  • دروس گذرونده شده در رشته قبلی در زمان تغییر رشته سال دهم، با رشته جدید مطابقت داده میشه؛
  • دروسی که غیرقابل تطبیق هستن باید توسط دانش‌آموزان گذرونده بشه؛
  • دانش‌آموزان باید حداقل نمره قبولی 10 رو برای ورود به رشته جدید کسب کنن.

جمع‌بندی

خیلی از دانش‌آموزان به دلایل مختلفی که بررسی کردیم مثل فشار تحصیلی، آینده شغلی بهتر و از این قبیل موارد، به فکر تغییر رشته سال دهم هستن.

به همین دلیل ما سعی کردیم تا در این مقاله به طور کامل مراحل، شرایط و نکات مهم تغییر رشته در سال دهم متوسطه رو براشون شرح بدیم تا بتونن اطلاعات کاملی به دست آورده و بدون دردسر رشته مورد علاقه خودشون رو دنبال کنن.

اگه شما هم قصد تغییر رشته در این پایه رو دارین، باید برنامه‌ریزی درسی دهم رو جدی بگیرین. چون تازه وارد یک پایه دیگه شدین و داشتن برنامه‌ریزی می‌تونه کمکتون کنه این یک سالی که در رشته دیگه‌ درس می‌خوندین رو جبران کنین.

برای مشاهده برنامه‌ریزی درسی دهم تجربی کلیک کنین.

برای مشاهده برنامه‌ریزی درسی دهم انسانی کلیک کنین.

برای مشاهده برنامه‌ریزی درسی دهم ریاضی کلیک کنین.

همچنین شما می‌تونین با مراجعه به قسمت نظرات، سوالات و پیشنهادات خودتون رو با ما در میان بذارین. ممنون که تا انتهای این مقاله از گروه آموزشی فاب با ما همراه بودین.

آیا دانش‌آموزان می‌تونن در سال دهم رشته خودشون رو تغییر بدن؟

بله در صورتی که مایل به انجام این کار باشن می‌تونن با توجه به شرایط موجود اقدام به تغییر رشته کنن.

اولین اقدام در تغییر رشته سال دهم چیست؟

اولین قدم تهیه فرم تقاضای تغییر رشته از سامانه سناد است.

دانش‌آموزان در سال دهم چه مدت زمانی نیاز دارن که رشته خودشون رو تغییر بدن؟

دانش‌آموزان باید حداقل 15 روز قبل از برگزاری امتحانات خرداد یا شهریور، درخواست خودشون رو به مدرسه تحویل بدن.

به این مقاله امتیاز دهید
اشتراک گذاری این مقاله با دوستان

مقالات مرتبط

دیدگاه و نظرات