نحوه محاسبه تراز
نگار ناظم الشعرابه‌روز رسانی: ۱۴۰۳/۰۹/۱۰
4.8k

نحوه محاسبه تراز کنکور

یکی از مهم‌ترین عوامل توی آزمون کنکور که داوطلبان باید توجه زیادی به اون داشته باشن، نحوه محاسبه تراز کنکور است. رتبه نهایی با تراز فرق داره و داوطلبان باید به این نکته توجه کنن. تراز آزمون کنکور و رتبه با هم یکی نیست؛ ولی تراز روی رتبه تاثیر مستقیم داره.

میشه گفت عامل مشخص‌کننده رتبه نهایی دانش‌آموزان، تراز در کنکوره؛ تراز آزمون کنکور مشخص می‌کنه که هر داوطلب چه عملکردی داشته و چقد در آزمون موفق عمل کرده. متقاضیان زیادی همیشه سوال دارن که رتبه‌های کنکور چطوری به دست میاد که برای پاسخ به این سوال باید با تراز آزمون کنکور و رتبه کنکور آشنا بشین.

تراز کنکور چیست و چگونه محاسبه می‌شود؟

تراز کنکور یکی از مهم‌ترین عوامل توی قبولی داوطلبان در کنکور سراسریه. این تراز، سطح علمی داوطلب رو نسبت به شرکت‌کنندگان دیگه مشخص می‌کنه. در واقع، تراز کنکور نمایانگر میزان موفقیت و توانایی داوطلب توی آزمونه.

از طریق محاسبه تعداد و ارزش سوالاتی که داوطلبان پاسخ میدن، به اون‌ها امتیاز تعلق می‌گیره. این امتیاز، تراز یا نمره علمی نامیده میشه.

تراز کنکور معیاری استاندارد برای مقایسه فرد با شرکت‌کنندگان دیگه‌ست. هر چقدر تراز داوطلب نسبت به دیگران بالاتر باشه، شانس قبولی اون برای پذیرش توی دانشگاه و رشته‌های برتر بیشتر میشه. این تراز، سطح علمی داوطلب رو نسبت به جامعه آماری مشخص می‌کنه و به عبارت دیگه، نشان‌دهنده موفقیت و توانمندی اون توی آزمونه.

تعریف تراز آزمون

برای محاسبه تراز کنکور، امتیاز هر سوال در آزمون سراسری لحاظ میشه. این تراز، به داوطلبان کمک می‌کنه تا سطح علمی خودشون رو در مقایسه با دیگران بسنجن.

از اون‌ جایی که فلسفه برگزاری کنکور سراسری سنجش سطح علمی داوطلب‌هاست، تراز کنکور بهترین معیار برای سنجش این سطح در نظر گرفته میشه. به طور کلی، هرچقدر تراز یک داوطلب بیشتر از 5000 باشه، سطح علمی اون از میانگین جامعه آماری بالاتر بوده و به نفرات برتر آزمون نزدیک‌تر میشه.

اما قبل از این که درباره نحوه محاسبه تراز صحبت کنیم، یک مقدار شفاف‌سازی نیازه.

تفاوت تراز کنکور با رتبه کنکور

تراز کنکور و رتبه کنکور دو مفهوم متفاوت توی آزمون کنکور سراسری هستن:

تراز کنکور:

  • تراز کنکور نشون‌دهنده سطح علمی داوطلب در مقایسه با شرکت‌کنندگان دیگه توی آزمون سراسریه.
  • این معیار برای مقایسه متقاضی با دیگران مناسبه و نشون میده که داوطلب دربین همه شرکت‌کنندگان در چه جایگاهی قرار داره.
  • تراز کنکور با در نظرگرفتن تعداد و ارزش هر سوال درستی که داوطلب به اون پاسخ میده، محاسبه میشه.
  • محدوده نمره تراز بین ۰ تا ۱۰۰۰۰ یا ۰ تا ۱۳۰۰۰ است.
  • داوطلبان برتر کنکور ترازی بالاتر از ۱۲۰۰۰ دارن.
  • تراز کنکور نشون‌دهنده توانمندی علمی داوطلب در درس مذکوره.

رتبه کنکور:

  • رتبه کنکور نشون‌دهنده ترتیب داوطلبان در آزمون سراسریه.
  • به طورمثال اگه در حدود ۶۰۰۰ شرکت‌کننده توی آزمون وجود داشته باشه، رتبه نهایی تنها نفرات اول تا ۲۰۰۰ رو مشخص می‌کنه.
  • رتبه نشون‌دهنده درصد خام رتبه کنکوره.

حالا تفاوت رتبه و تراز کنکور چیست؟ اینه که تراز تفاوت سطح علمی بین داوطلبان رو نشون میده، در حالی که رتبه نشون‌دهنده ترتیب افراده.

به طور خلاصه، تراز کنکور معیاری برای مقایسه سطح علمی داوطلب با دیگرانه، در حالی که رتبه کنکور ترتیب داوطلبان رو نشون میده.

محاسبه تراز کنکور چگونه است؟

تراز کارنامه کنکور یک معیار استاندارده که در ایران برای ارزیابی عملکرد داوطلبان توی آزمون کنکور استفاده میشه. این تراز بر اساس نمرات داوطلب در دروس تخصصی کنکور محاسبه میشه. به عبارت دیگه، تراز کنکور نمایانگر میانگین نمرات داوطلب توی آزمون کنکور و نمرات سوابق تحصیلی اونه.

این معیار به ما کمک می‌کنه تا عملکرد داوطلب رو با شرکت‌کنندگان دیگه توی آزمون مقایسه کنیم.

به طور کلی، تراز کنکور نمایانگر ترکیبی از نمره‌های آزمون و سوابق تحصیلی داوطلبه و در تعیین رتبه داوطلبان توی آزمون کنکور نقش اصلیو بر عهده داره. این تراز بر اساس عملکرد داوطلب در هر درس آزمون در مقایسه با عملکرد داوطلبان دیگه محاسبه میشه.

روش محاسبه تراز

مهم‌ترین تفاوت نمره خام با نمره تراز در اینه که نمره خام صرفا با توجه به عملکرد شخص محاسبه میشه، در حالی که برای محاسبه نمره تراز، عملکرد داوطلبان دیگه هم در نظر گرفته میشه. اما می‌رسیم به سوال اصلیمون: نحوه محاسبه تراز کنکور چیه؟

فرمول محاسبه تراز کارنامه کنکور

محاسبه تراز کنکور، با استفاده از داده‌های آماری مربوط به تمامی داوطلبین انجام میشه. این فرمول چند مرحله داره که مرحله اول، محاسبه نمره خامه.

نمره خام هر داوطلب، صرفا با توجه با تعداد پاسخ‌های درست، غلط و نزده و به شکل زیر محاسبه میشه:

Percentage formula

حالا بعد از محاسبه نمره هر درس، باید با استفاده از فرمول زیر تراز اون درس رو به دست بیاریم:

بعد از این که تراز هر درس حساب شد، وقت به دست آوردن تراز نهاییه. تراز نهایی میشه میانگین تراز دروس مختلف با لحاظ کردن ضریب اون‌ها.

تاثیر بررسی تراز برای پیگیری مسیر پیشرفت

نمره خام و درصدها می‌تونن تا حدودی وضعیت درسی شما رو مشخص کنن ولی تراز از همه این‌ها با شما روراست‌تره و تعیین می‌کنه در کجای مسیر قرار دارین. اگه می‌خواین مسیر پیشرفت‌تون رو بررسی کنین بیشترین انرژی‌تون رو روی محاسبه و بررسی تراز بذارین. هرچه مقدار تراز به مرور زمان بزرگ‌تر بشه نشون‌دهنده پیشرفت بیشتریه.

جمع‌بندی

از ابتدای مدرسه، ملاک و معیار موفقیت‌ دانش‌آموزان نمره‌ بوده. این نمره وارد کارنامه تحصیلی شده و از این نمرات، معدل گرفته میشه. در واقع وضعیت بقیه شاگردان تاثیری روی شرایط درسی شما نداشت و هرکس چیزی رو برداشت می‌کرد که خودش کاشته بود.

ولی در مورد کنکور وضعیت متفاوته. شما با بقیه شرکت‌کنندگان توی تمامی سوالات مقایسه می‌شین و نتیجه‌ کاملا بستگی به نحوه عملکرد بقیه داوطلبان داره و باید ارزش ذاتی نمره‌تون مشخص بشه. بنابراین سازمان سنجش با محاسبه تراز در کنکور، داوطلبان رو باهم مقایسه می‌کنه.

توی این مقاله در مورد نحوه محاسبه تراز کنکور صحبت کرده و سعی کردیم تمام نکاتی که در این مورد وجود داره رو بهتون بگیم تا بتونین تراز کنکور خودتون رو محاسبه کنین و نسبت به افزایش تراز کنکور در آزمون اصلی اقدام کنین.

تراز کنکور چیست؟

تراز کنکور یکی از مهم‌ترین عوامل توی قبولی داوطلبان در کنکور سراسریه. این تراز، سطح علمی داوطلب رو نسبت به شرکت‌کنندگان دیگه مشخص می‌کنه.

بررسی تراز در پیگیری مسیر پیشرفت چه تاثیری داره؟

اگه می‌خواین مسیر پیشرفتتون رو بررسی کنین بیشترین انرژی‌تون رو روی محاسبه و بررسی تراز بذارین زیرا تراز تعیین می‌کنه در کجای مسیر قرار دارین.

محاسبه تراز آزمون‌های آزمایشی چه چیزی رو مشخص می‌کنه؟

تراز آزمون‌های آزمایشی درکنکور، معیاری است که عملکرد داوطلبان رو با شرکت‌کنندگان دیگه توی آزمون مقایسه می‌کنه. این تراز به محاسبه نمره شما در مقایسه با عملکرد داوطلبان دیگه درهردرس آزمون می‌پردازه.

به این مقاله امتیاز دهید
اشتراک گذاری این مقاله با دوستان

مقالات مرتبط

دیدگاه و نظرات