راهکارهای اساسی برای تقویت مهارتهای توسعه فردی
تصور کنین که شما یک بذر رو در باغچه خونه، باغ ویلا یا گلدونهای بالکن خودتون میکارید. قطعا با تماشای رشد و قد کشیدن این گیاه احساس رضایت میکنین و کلی خوشحال میشین. انگار سانت به سانت رشد این گاه، به شما احساس خوشبختی و خوشحالی میده.
اما رشد یک بذر از تمام بذرهای دنیا به ما لذت بیشتری میده. این بذر که از بدو تولد ما باهامون بوده، مهمترین بذریه که باید حواسمون به جوونه زدن و رشد اون باشه؛ این بذر چیزی نیست به جز وجودیت خودمون.
اما چیزی که باعث میشه این بذر به بهترین شکل رشد کنه و تبدیل به درختی پربار و مفید بشه، چیزی نیست به جز تقویت مهارت های توسعه فردی!
به همین خاطر توی این مقاله، میخوایم درباره مهارتهایی صحبت کنیم که بهمون کمک میکنن بهترینِ خودمون باشیم و بتونیم تمام استعدادها و مهارتهای خودمون رو به بهترین شکل شکوفا کنیم.
تعریف توسعه فردی؛ توسعه فردی چیست؟
قدم اول در تقویت مهارتهای توسعه فردی، اینه که اصلا بدونیم با چه چیزی طرف هستیم. وقتی ما درباره چیزی شناخت نداشته باشیم، چطوری میخوایم ایجاد تغییر کنیم و اون رو پیشرفت بدیم؟ به همین خاطر به تعریف توسعه فردی نیاز داریم.
توسعه فردی، فرایند بهبودی و رشد فردی ما در ابعاد مختلف زندگیمونه؛ این ابعاد میتونه شامل مهارتها، دانش، نگرشها، عادات و ویژگیهای شخصیتی مختلفی بشه که روی سطح کیفی زندگی ما تاثیر خیلی زیادی میذاره.
متاسفانه در فرهنگ کشور ما، زیاد درباره تقویت مهارتهای توسعه فردی صحبت نشده و خیلی از افراد اصلا دربارهش اطلاع ندارن. اما همونطور که جیم ران، یکی از معروفترین اساتید موفقیت میگه: قبلاً همیشه با خودم می گفتم «امیدوارم شرایط تغییر کند»؛ بعدها یاد گرفتم که تنها راهی که شرایط برای من تغییر کنند، این است که «من تغییر کنم»!
به همین خاطر، تقویت مهارتهای توسعه فردی، اهمیت زیادی برای تجربه یک زندگی زیبا و کامل داره. اما مهارتهای توسعه فردی شامل چی میشه؟
لیست مهارتهای توسعه فردی
به این خاطر که مهارتهای توسعه فردی خیلی زیاد هستن، شما باید اونهایی که براتون بهترینه رو انتخاب کنین و تمرکز خودتون رو بذارین روی همونها. اگه به دنبال تقویت مهارتهای توسعه فردی هستین، باید بدونین که نمیشه همه جانبه رشد کرد. قطعا وقت و انرژی شما محدوده و باید به درستی ازش استفاده کنین.
در ادامه لیست مهارتهای توسعه فردی رو برای شما آوردیم که میتونین به راحتی اونها رو مطالعه کرده و ازشون در زندگی خودتون استفاده کنین و بهتون گفتیم که چطور مهارتهای توسعه فردی رو تقویت کنیم.
خودآگاهی
فدم اول در تقویت مهارتهای توسعه فردی، اینه که اصلا خودمون رو به خوبی بشناسیم. ما باید نسبت به خودمون آگاه بشیم و درباره احساسات، نگرشها، نقاط قوت، نقاط ضعف و غیره بدونیم. با افزایش خودآگاهی، ما میتونیم تصمیمات بهتری برای خودمون بگیریم و رفتار بهتری در قبال خودمون داشته باشیم.
مهمترین مسئله در خودآگاهی، ذهنآگاهیه؛ ذهنآگاهی یعنی ما نباید با افکارمون هم هویت بشیم. باید بدونیم که خیلی از این فکرها فقط یک سری پیام از طرف ذهن ما هستن که تحت تاثیر محیط یا صحبتهای اطرافیان ایجاد میشن.
مثلا وقتی شما به هر دلیل حالتون خوب نیست، نباید بگین من ناراحت هستم؛ بلکه باید بگین احساس ناراحتی میکنم. در این صورت، شما با احساس خودتون هم هویت نمیشین و میدونین این احساسات، یک چیز گذرا هستن که تحت تاثیر محیط و شرایط مختلف تغییر میکنن.
- روش تقویت: روزانه چند دقیقه وقت بذارین تا در مورد احساسات و رفتارهای خودتون فکر کنین. نوشتن در یک دفترچه یادداشت میتونه به شما کمک کنه تا الگوهای رفتاری و احساسات خودتون شناسایی کنین.
مدیریت زمان
گاهی وقتها ما جوری زندگی میکنیم که انگار زمانمون از یک منبع بینهایت میاد و هیچوقت قرار نیست تموم بشه. اما باید این حقیقت تلخ رو بدونیم که هر روزی که داریم زندگیش میکنیم، احتمال این که بمیریم وجود داره و به همین خاطر، باید تقویت مهارتهای توسعه فردی رو در اولویت قرار بدیم.
یکی از این مهارتها هم مهارت مدیریت زمانه. مدیریت زمان شامل برنامهریزی و زمانبندی کارهاییه که در طی روز انجام میدیم. این میتونه شامل کارهای مربوط به شغل، تحصیل، روابط یا یادگیری مهارتهای مختلف باشه که زمانبندی درست بهمون کمک میکنه به همه این مسئولیتها به اندازه کافی برسیم.
با یادگیری این مهارت از لیست مهارتهای توسعه فردی، میتونین وظایف خودتون رو بهتر مدیریت کنین و به شدت از سطح استرس و اضطراب خودتون در قبال انجام کارها کم کنین..
- روش تقویت: از ابزارهایی مثل تقویم دیجیتال یا برنامهریزی روزانه استفاده کنین. اولویتبندی کارها و تعیین زمان مشخص برای هر وظیفه میتونه به بهبود مدیریت زمان کمک کنه.
هدفگذاری
انسانِ بدون هدف، انسانِ مردهست. یه ذره جمله سنگینی بود نه؟
تا حدی این جمله عین واقعیته؛ چرا؟ چون وقتی ما هدف نداشته باشیم، سرگشته و حیرون میشیم. دنبال راهی میگردیم تا معنا رو توی زندگی خودمون حس کنیم.
من تا چند سال پیش، واقعا هدف خاصی توی زندگیم نداشتم. درگیر لذتهای زودگذر بودم تا بتونم روزهای خودم رو بگذرونم و "توهمی از شاد بودن" رو تجربه کنم؛ اما هیچکدوم از تجربیاتم معنایی به زندگیم نمیداد. تا این که با مفهوم تقویت مهارتهای توسعه فردی آشنا شدم.
اون جا فهمیدم که هدف داشتن، یک آپشن لاکچری برای آدمها محسوب نمیشه که در دید بقیه باحالتر و خفنتر به نظر برسن؛ بلکه این یک نیاز روانی اصلیه.
به همین خاطر، دنبال هدفی باشین که قلبتون براش بتپه. چیزی که اشتیاق زندگی رو توی قلبتون پمپاژ کنه و بتونین با افتخار دربارهش صحبت کنین؛ مثل من که هدف بزرگی دارم و با این که من رو نمیشناسین، شاید یه روزی دربارهش بفهمین!
بگذریم؛ داشتیم درباره هدفگذاری صحبت میکردیم. بعد از این که هدفتون رو فهمیدین و دربارهش فکر کردین، باید اون رو به بخشهای کوچیکتری مثل سالانه، ماهانه، هفتگی و روزانه تقسیم کنین.
برای تعیین این اهداف، از روش SMART استفاده کنین. این روش میگه که اهداف ما باید مشخص، قابل اندازهگیری، دستیافتنی، مرتبط و زمانبندی شده باشه تا بتونین به درستی روند خودتون رو اندازهگیری کنین.
یادگیری هدفگذاری خودش نیازمند صرف وقت خیلی زیادی میشه. اما توی این مقاله ما میخوایم درباره تقویت مهارتهای توسعه فردی صحبت کنیم و نمیتونیم کل زمانمون رو صرف یکی از این مهارتها کنیم؛ پس حتما وقت بذارین و یک تحقیق درست و حسابی درباره این مهارت کنین.
- روش تقویت: اهداف خودتون رو بنویسین و اونها رو به اهداف کوچیکتر و قابل دستیابی تقسیم کنین. برای هر هدف، مهلت تعیین کنین و پیشرفت خودتون رو بهطور منظم بررسی کنین.
ارتباطات موثر
انسان موجودی اجتماعیه و خیلی از نیازهای ما وابسته به انسانهای دیگهست. داشتن مهارت ارتباط موثر، باعث میشه بتونیم توی خیلی از موقعیتهای زندگیمون عملکرد خیلی بهتری داشته باشیم؛ این میتونه شامل برقراری یک ارتباط عاطفی با شخص دیگه باشه یا مذاکره برای به دست آوردن یک جایگاه شغلی.
ما توی خیلی از زمینههای زندگیمون نیاز داریم بتونیم با بقیه افراد ارتباط خوبی برقرار کنیم تا زندگیمون پیشرفت کنه و نتایج بهتری کسب کنیم. پس برای تقویت مهارتهای توسعه فردی، حتما روی مهارتهای خودتون کار کنین.
- روش تقویت: مهارتهای گوش دادن فعال رو تمرین کنین. سعی کنین در مکالمات، تمام توجه خودتون رو به طرف مقابل معطوف کنین و با سوالات مختلف، نشون بدین که در حال گوش دادن هستین.
تفکر انتقادی
در حال حاضر، ما داریم توی دنیای زندگی میکنیم که خیلی خیلی توش اطلاعات ضد و نقیض زیاده. مثلا شما خبری رو از یک خبرگزاری میشنوین و فکر میکنین که خب حتما درسته دیگه؛ اما بعد از چند دقیقه یا چند ساعت، روایت کاملا متفاوتی رو از یک خبرگزاری دیگه میشنوین که باعث میشه دود از سرتون بلند بشه!
این مهارت حتی توی نزدگی روزمره ما هم به کمکمون میاد. تفکر انتقادی شامل تحلیل اطلاعات و ارزیابی استدلالها برای اتخاذ تصمیمات منطقی و آگاهانهست. این مهارت به افراد کمک میکنه تا در مواجهه با مشکلات بهجای واکنشهای احساسی، رویکردی منطقی داشته باشن.
- روش تقویت: در مواجهه با مشکلات، سوالاتی از خود بپرسین: «چه اطلاعاتی دارم؟»، «چه گزینههایی دارم؟»، «نتایج هر گزینه چیست؟» این تمرین میتونه به شما در تحلیل بهتر اطلاعات کمک کنه.
خودانگیزشی
اگه به دنبال تقویت مهارتهای توسعه فردی هستین، نمیتونین تاثیر انگیزه رو نادیده بگیرین. تصور کنین یک فضاپیما میخواد بره مریخ؛ انرژی این سفر رو چه چیزی تامین میکنه؟ دقیقا، سوخت این فضاپیما!
اگه شما هم میخواین به مریخ یا همون سیاره آرزوها و اهدافتون سفر کنین، لازمه که مخزن سوخت خودتون رو پر نگه دارین. انگیزه، همون سوختیه که میتونه ما رو در این مسیر راهی کرده و در راه رسیدن به رویاهامون، انرژی لازم برای جنگیدن و تلاش کردن رو تامین کنه.
حالا خودانگیزشی چیه؟ خودانگیزشی، مهارتیه که بهمون کمک میکنه در شرایط مختلف، بتونیم توی قلبمون اشتیاقمون رو شعلهور کنیم و به سمت کارهای سختی که برای رسیدن به هدفمون الزامیه، قدم برداریم.
- روش تقویت: از تکنیکهای تصویرسازی استفاده کنین. تصور کنین که به اهداف خودتون رسیدین و احساسات مثبت اون رو تجربه کنین. همچنین، از پاداشهای کوچیک برای تشویق خودتون بعد از دستیابی به اهداف استفاده کنین.
مدیریت استرس
برادر من، خواهر من، استرس سمه. اگه میشینین پای بازی کالآفدیوتی و کلی حرص میخورین که "ممد چرا کمپ میکنی آخه آدمِ ***" و کلی ناسزا میگین، شما دارین استرس بیخودی رو تجربه میکنین که نه تنها فایدهای نداره، بلکه کلی برای حال خوب و اهدافتون مضره.
ببینین ما دو مدل استرس داریم: استرس سالم و ناسالم. استرس سالم، مثلا وقتیه که یک شیر داره تعقیبتون میکنه و باید از دستش فرار کنین. خیلی مثال دوری زدم؟
خب اوکی؛ یک خفتگیر داره دنبالتون میکنه و باید از دستش فرار کنین(البته دور از جون). توی چنین موقعیتی، بدن شما لازمه که هورمونهای استرس و هیجان مثل کورتیزول و آدرنالین رو ترشح کنه تا شما بتونین با حداکثر سرعت فلنگ رو ببندین.
اما حساب کنین روی مبل خونه نشستین و دارین Friends میبینین. به این فکر میکنین که "چرا آتوسا جواب تلفنم رو نداد و به جای من با نگین رفت بیرون؟". بعد بدنتون شروع میکنه به ترشح هورمون استرس؛ اما این انرژی مگه تخلیه میشه؟ شما که نشستین چیپس میخورین چه نیازی به انرژی دارین؟
پس این استرس اضافی تبدیل به چربی و چیزهای مختلفی میشه و سطح انرژیتون رو به شدت پایین میاره. برای تقویت مهارتهای توسعه فردی، باید یاد بگیرین که این استرس رو به خوبی مدیریت کنین و از استرس بیخودی دوری کنین.
- روش تقویت: تمرینات تنفسی و مدیتیشن رو روزانه انجام بدین. ورزش منظم و پیدا کردن زمان برای استراحت و تفریح هم میتونه به کاهش استرس کمک زیادی کنه.
مهارت حل مسئله
حل مسئله به ما کمک میکنه که با چالشهای زندگی خودمون بهتر رو به رو بشیم و بتونیم عملکرد بهتری رو از خودمون نشون بدیم. این مهارت شامل شناسایی مشکلات، تحلیل اونها و پیدا کردن راهحلهای خلاقانهست. حل مسئله به فرد کمک میکنه تا بهطور مؤثر با چالشها و موقعیتهای پیچیده مواجه بشه.
- روش تقویت: تکنیکهای تفکر خلاقانه مثل طوفان فکری (brainstorming) رو تمرین کنین. این روش به شما کمک میکنه تا ایدههای جدید و راهحلهای متفاوتی پیدا کنین.
انعطافپذیری
انعطافپذیری به معنای توانایی سازگاری با تغییرات و چالشهاست. افرادی که انعطافپذیر هستن، میتونن با شرایط جدید بهتر کنار بیان و در برابر موانع مقاومت کنن. این انعطافپذیری، تابآوری شما رو بالا میبره و بهتون کمک میکنه خیلی بهتر به چالشهای مسیر رشد شخصیتون غلبه کنین.
- روش تقویت: خودتون رو در موقعیتهای جدید قرار بدین و با چالشهای جدیدی مواجه بشین. تمرین کنین که از اشتباهات خودتون درس بگیرین و به جای تمرکز بر مشکلات، بر راهحلها تمرکز کنین.
یادگیری مهارت کار تیمی
یادگیری مهارت کار تیمی یکی از اون چیزاییه که توی هر زمینهای به درد میخوره. وقتی با بقیه کار میکنین، نه تنها باید بتونین ایدههاتون رو به اشتراک بذارین، بلکه باید گوش کنین و بفهمین که دیگران چی فکر میکنن. مثلاً توی یه پروژه، اگه هر کسی فقط به خودش فکر کنه، هیچکس به نتیجه نمیرسه. پس باید بتونین نقش خودتون رو توی گروه پیدا کنین و با بقیه هماهنگ بشین. این یعنی همکاری و همدلی!🤝
حالا برای یادگیری کار تیمی، باید بیخیال کمالطلبی بشین و بپذیرین که همه توی گروه هموزن نیستن. یکی ممکنه ایدههای خفنتری داشته باشه، یکی دیگه هم مهارتهای فنی بهتری. پس باید از هر کسی یاد گرفته و تجربیاتشون رو به کار بگیری. با تمرین و تکرار میتونی به یک هم تیمی خوب تبدیل بشین.
- روش تقویت: در پروژههای گروهی شرکت کنین و سعی کنین نقشهای مختلف رو امتحان کنین. بازخورد دادن و دریافت بازخورد از دیگران هم میتونه به تقویت مهارتهای تیمی کمک کنه.
موانع مسیر تقویت مهارتهای توسعه فردی
حالا که این همه درباره تقویت مهارتهای توسعه فردی صحبت کردیم و بهتون راهکار دادیم، بهتره یک مقدار هم درباره موانع به دست آوردن مهارتهای توسعه فردی صحبت کنیم؛ اما این موضوع رو خیلی مختصر بهش میپردازیم در حدی که یک ایده دربارهش داشته باشین.
موانع تقویت مهارتهای توسعه فردی، میتونه موارد زیر باشه:
- ترس از شکست:
خیلی از افراد به دلیل ترس از شکست یا قضاوت دیگران از تلاش برای بهبود مهارتهای خودشون اجتناب میکنن. - صرف نکردن زمان کافی:
زندگی روزمره میتونه بسیار شلوغ باشه و خیلی از افراد از این شلوغی به عنوان بهونهای برای نداشتن زمان و عدم تمرکز روی تقویت مهارتهای توسعه فردی استفاده کنن. - عدم وضوح در اهداف:
اگه افراد نتونن اهداف مشخص و واضحی برای توسعه فردی خودشون تعیین کنن، احتمالاً در مسیر پیشرفت سردرگم میشن. - نبود حمایت اجتماعی:
نبود حمایت از سوی خانواده یا دوستان میتونه انگیزه افراد رو کاهش بده و اونها رو نسبت به تلاش برای بهبود مهارتهای خودشون سرد کنه. - افکار منفی:
افکار منفی و انتقادات داخلی میتونن به احساس ناکافی بودن منجر شده و مانع فرد در مسیر تلاش برای پیشرفت بشن. - کمبود منابع:
کمبود منابع آموزشی، کتابها یا برنامههای آموزشی میتونه مانعی در مسیر یادگیری و توسعه فردی باشه. - تنبلی و عدم انضباط:
عدم انضباط شخصی و تنبلی میتونه باعث بشه که افراد نتونن بر روی مهارتهای خودشون کار کنن. - ترس از تغییر:
بسیاری از افراد به دلیل ترس از تغییر و عدم اطمینان از نتیجه، از تلاش برای بهبود مهارتهای خودشون صرفنظر میکنن. - کمبود اطلاعات:
نداشتن اطلاعات کافی درباره روشهای مختلف توسعه فردی و نحوه به کارگیری اونها میتونه مانع پیشرفت بشه.
جمعبندی
در این مقاله، درباره تقویت مهارتهای توسعه فردی با شما صحبت کردیم؛ اما باید بدونین که کسب آگاهی، فقط برای شروعه. برای این که نتیجه رو ببینین، باید حتما وقت بذارین و به تمرینات گفته شده عمل کنین.
اگه سوالی هم براتون مونده، میتونین از طریق کامنتها با ما در ارتباط باشین.
توسعه فردی، فرایند بهبودی و رشد فردی ما در ابعاد مختلف زندگیمونه؛ این ابعاد میتونه شامل مهارتها، دانش، نگرشها، عادات و ویژگیهای شخصیتی مختلفی بشه که روی سطح کیفی زندگی ما تاثیر خیلی زیادی میذاره.
مهارتهایی مثل خودآگاهی، هدفگذاری، میریت زمان، مدیریت استرس، تفکر انتقادی و ...، جز مهارتهای توسعه فردی محسوب میشن
دیدگاه و نظرات
آموزش هر پایه سالانه فقط با روزی 1000 تومن