فرشینه چیست؟ | آشنایی با انواع فرشینه
فرشینه یا شبه قالی بیشتر به عنوان پادری، پاتختی و روی کوسن استفاده میشه. فرشینه یا فرشهای نمایشی، نوعی فرش هستن که با الگوها و طرحهای جذاب و گیرا تزئین شدن و جنسهای مختلفی هم دارن؛ مثل: ابریشم، پشم، کتان و نخ.
افرادی که میخوان آموزش فرشینهبافی ببینن به وسایل خیلی سادهای نیاز دارن. برای بافت فرشینه میتونین از تورهای مخصوص، گونیهای نخی و پلاستیکی یا گونیهای برنج و غلات استفاده کنین که در ادامه بیشتر درباره انواع فرشینه توضیح میدیم.
اگه شما هم طرفدار دو آتیشه پادکستهای آموزشی هستین و فرصت خوندن این مقاله رو هم ندارین، بهتون پیشنهاد میکنیم که پادکست آموزش فرشینه بافی رو گوش کنین و همراه رادیو پادکست فاب باشین🎧🎙📚
فرشینه چیست؟
فرشینه یکی از پرطرفدارترین و محبوبترین انواع فرشه که در دکوراسیون داخلی از اونها استفاده میشه. انواع فرشینهها در ابعاد معمولا کوچکتر از فرشهای معمولی تولید میشن و دارای نقشهای گل و بته، نقشهای هندی و نقشهای چینی میشن.
فرشینه، یکی از هنرهای صنایع دستیه. این هنر، در طراحی و بافت پادری، رو مبلی و کاور کوسن کاربرد داره و جنبه زیبایی بالایی در فرهنگ ایرانی داره. فرشینهها بیشتر کاربرد تزئینی دارن و میتونن در محیطهای مختلف مثل منزل، اداره، فروشگاهها و جاهای مختلف استفاده بشن تا به ظاهر اون مکان زینت ببخشن.
معرفی انواع مدلهای فرشینه بافی
فرشینه بافی یکی از هنرهای قدیمی و ظریف دنیاست که در زمره سختترین هنرهای دستی هم قرار میگیره. بافت فرشینه به علت ظرافت طرحهای اون از زمانهای قدیم برای تزئین خانه و فضای باز به کار گرفته میشده و تا الان مورد توجه بوده. فرشینه بافی رو میشه با متریال مختلفی انجام داد که در ادامه به انواع اونها میپردازیم؛
فرشینه بافی با تور
فرشینه بافی با تور یا همون فرشینه معرق، یکی از روشها تزئینی در بافت و دوخت فرشینه با استفاده از تورهای مختلف از جنس پشم، پنبه، ابریشم و همینطور نخهای رنگیه. این مدل نیاز به دقت و تخصص بالایی داره و به همین دلیل هم قیمت این کار بالاست.
فرشینه بافی با تریکو
بافت این کار، با استفاده از با استفاده از نخهای تریکو و سوزن انجام میشه و برای تولید محصولات دستی زیبا و منحصر به فرد از این مدل فرشینه بافی استفاده میشه.
فرشینه بافی با گونی
گونی بافی یک کار خیلی سادهست که میتونین با استفاده از اون وسایل خیلی ساده و قشنگی برای منزلتون درست کنین؛ مثل: پادری، دیوارکوبهای تزیینی و قالیچههای کوچک. برای این کار به سوزن، نخ، گونی و حلقه گلدوزی نیاز دارین.
حلقه گلدوزی بهتون کمک میکنه که کارتون رو محکم نگه دارین تا بتونین دقیقتر و با ظرافت بیشتری کار رو دربیارین.
فرشینه بافی با مکرومه
مکرومه بافی یک هنر دیرینه و اصیل محسوب میشه که با استفاده از نخ و گره آثار زیبایی خلق میکنه. یکی از دلایلی که یادگیری این هنر رو جذاب میکنه، اینه که به هیچ وسیله پیچیده و گرون قیمتی نیاز نداره و تنها چیزی که لازم داره مقداری نخ مکرومه، چند مهره برای تزئین و مقداری هم صبر و حوصله برای بافت لباس یا وسیله مورد نظره.
البته باید گفت که داشتن ذهن خلاق و نوآوری هم از لازمههای فرشینه بافی با مکرومه به حساب میاد. مکرومه بافی، قیطان بافی یا طناب بافی همگی از زمره هنر مکرومه بافی محسوب میشه و برای بافت اونها، به نخهای مکرومه، نخ قیطان و نخ قیطان سوزنی نیاز هست.
این هنر به وضوح و به طور ملموس در حرفه ملوانی و صخره نوردی دیده میشه و طنابهایی که در این حرفهها کاربرد داره از همین هنر مکرومه بافی و طناب بافی بیرون میاد.
البته فرشینه بافی با مکرومه، فقط به چیزهایی که گفتیم محدود نمیشه و وسایل زیادی میشه با این هنر زیبا درست کرد؛ مثل: انواع اکسسوریها و بدلیجات، کوسن، کیف، شال مبل، روتختی، آویز، لوستر، تل بافی، فرشینه، دیوارکوب، تزیینات آیینه، تاب ریلکسی، لباس، تزیین انواع بانکه آشپزخانه، روکش صندلی و هزاران وسیله تزئینی و کاربردی دیگه.
تفاوت فرش با فرشینه در چیست؟
تفاوت بین فرش و فرشینه اول از همه میتونه در اندازه اونها باشه. فرشها معمولا بزرگتر از فرشینهها هستن و تمام ابعاد مکانی که در اون ازشون استفاده میشه رو پوشش میدن. اما فرشینهها کوچکتر هستن و جنبه تزئینی دارن و جابجا کردن اونها راحتتره.
وسایل لازم برای آموزش فرشینه بافی
خرازیها یا بازارها و حتی از فروشگاههای آنلاین برای خرید تمامی وسایل فرشینه بافی مناسب هستن. وسایلی که برای ساختن یک فرشینه نیاز داریم:
- کاموا و نخ با الیاف طبیعی یا مصنوعی با انواع رنگ ضخامت، جنس و دوام بسته به طرح انتخابیتون
- انواع میل
- بافتنی و قلاب بافی در جنسهای فلزی، آلومینیومی، چوبی و در سایزها و اندازههای مختلف بلند و صاف، میل گرد
- قیچی
- سوزن
- متر
- نشانه گیر
- گیره
- سرنگ بزرگ
در کنار طرحهای مختلف فرشینه، طرحهای دارای جزئیات قشنگی خودشون رو دارن. ولی اگه میخواین با محیط مدرن سِت کنین بهتره از یک رنگ برای ساخت فرشینه استفاده کنین.
ویژگی فرشینه
برای شناخت و تشخیص فرشینهها باید چند تا از مهمترین و بارزترین ویژگیهای اونها رو بشناسین که در زیر به اونها اشاره کردیم:
- طراحی و الگوهای زیبا و جذاب
- تولید در ابعاد مختلف
- استفاده از رنگهای شاد و گیرا
- کیفیت و ماندگاری بالا
درآمد فرشینه بافی
قبل از صحبت در مورد میزان درآمد این شغل، باید روشی که میخواین درآمدزایی کنین رو تعیین کنین. برای کسب درآمد از شغل فرشینه بافی شما دو راه دارین که با توجه به روحیات و شخصیت خودتون باید تصمیم بگیرین که کدوم راه بهتره.
راه اول، اینه که کار تولید فرشینه رو به صورت پروژهای انجام بدین و در ازای اون پول دریافت کنین. در مشاغل خویشفرما، باید ریسکهای مختلف رو قبول کنین و این در واقع کاریه که برای خودتونه و باید بدونین، توی هر صنعتی سود بیشتر برای کسانیه که حساب شده ریسک میکنن و در نهایت هم تمام سود برای خودشونه.
توی این راه هم شما کارفرمایی ندارین؛ با سرمایه اولیه خودتون وارد این کار میشین، پروژه دریافت میکنین، براش وقت میذارین و در نهایت از فروش فرشینه خودتون کسب در آمد میکنین.
راه دوم، فعالیت به عنوان همکار در یک پروژه و کسب درآمد به عنوان بافندهست. توی این روش، شما کارفرما دارین و در واقع دارین برای تجارت شخص دیگهای کار میکنین. خوبی این روش، اینه که حقوق شما تضمین شدهست و از امنیت مالی برخوردارین. اما باید گفت که بیشتر سود فرشینههایی که میبافین برای کارفرمای شماست.
حقوقی که دریافت میکنین، به صورت توافقی با شخص کارفرما و معمولاً بر اساس تعداد گرههای بافته شدهست و میزان پرداختی که دریافت میکنین بستگی به سه مولفه داره:
- سطح مهارت شما به عنوان یک بافنده تازه کار، نیمه ماهر یا حرفهای
- تعداد رنگها و پیچیدگی طرحهای استفاده شده برای فرشینه
- مواد مورد استفاده در فرشینه و جنس به کار برده شده
مهارتهای مورد نیاز در فرشینه بافی
مثل تمام مهارتها و مشاغل دیگه، فرشینه بافی هم یک تواناییه که نیازمند مجموعهای از مهارتهای جزئیتره. برای اینکه بتونین بهترین کار رو ارائه بدین و توی حوزه خودتون حرفهای باشین، باید روی این مهارتها کار کنین و روز به روز از قبل بهتر بشین. مهارتهایی مثل:
شناخت ابزار و وسایل لازم برای فرشینه بافی
اولین مرحله از شروع کار به عنوان یک فرشینه باف، اینه که ابزارهای مربوط به این کار رو بشناسین و بلد باشین چطوری ازش استفاده کنین. این کار نیازمند ابزارهای مختلفیه که از بین اونها میشه به قلاب، انوع قیپی، ابزارهای پودکشی، ابزارهای کوبیدن و شانه اشاره کرد.
نقشه خوانی
مثل یک مهندس عمران که سازه خودش رو از روی نقشه اون میسازه، شما به عنوان یک فرشینه باف باید بلد باشین که نقشه فرش رو به درستی بخونین تا بتونین طرح مربوطه رو روی فرشینه پیادهسازی بکنین.
شناخت مواد اولیه فرشینه بافی
ساخت یک فرشینه خوب، نیازمند اینه که بتونین بهترین ترکیب مواد رو برای فرشینه خودتون در نظر بگیرین. به طوری که در کنار زیبایی، هم از استحکام و مقاومت بالایی برخوردار باشه و هم نرم و راحت باشه.
جمعبندی
هنر فرشینه بافی در ایران و کشورهای آسیایی خیلی رایج و گستردهست. شما میتونین برای دیدن آموزشهای فرشینه بافی از فاب استفاده کنین. اپلیکیشن فاب شرایطی رو برای شما ایجاد کرده که شما میتونین با پرداخت هزینه خیلی کم به فیلمهای آموزشی و مهارتی دسترسی داشته باشین.
بله، در خیلی از کشورها از جمله کشورهای شرقی و آسیایی از این هنر اصیل استفاده میکنن.
در آموزش فرشینه بافی میتونین از طرحهای مختلف استفاده کنین و این موضوع فقط به سلیقه خودتون بستگی داره. تنوع برای طرحهای فرشینه بافی خیلی زیاده. از طرحهای کلاسیک و سنتی میتونین برای محیط آشپزخانه استفاده کنین و از طرحهای فانتزی یا تک رنگ میتونین برای اتاق خوابها و قسمتهای دیگه خونه استفاده کنین. برای ست شدن این فرشینهها میتونین رنگ اون رو با مبلها هم ست کنین.
فرشینهها زینتی، سبک و قابل حمل هستن و در رنگها و طرحهای مختلف تولید و ارائه شدن. بسیار زیبا و در هر مکانی قابل استفاده هستن و به راحتی میشه اونها رو شستوشو داد.
دیدگاه و نظرات
آموزش هر پایه سالانه فقط با روزی 1000 تومن