همه چیز در مورد شغل چرم دوزی و درآمد آن
شغل چرم دوزی، یکی از کهنترین مشاغل انسانهاست و قدمت اون برمیگرده به زمان انسانهای اولیه که از پوست گاو و حیوانات به عنوان لباس استفاده میکردن. این دقیقا یک راه برای رفع یکی از نیازهای اولیه اونها بود.
با پیشرفت جوامع و گذر از سالهای اولیه زندگی انسان، چرم دوزی دیگه یک راه برای رفع نیاز به پوشاک نیست و هر ساله هزاران نمایشگاه لباس چرم برگزار میشه که در اون انواع کیف، کفش، کمربند و لباسهای گرون قیمت برای فروش، به نمایش گذاشته میشه.
چرم دوزی، هنریه که خیلیها مثل شمایی که دارین این مقاله رو میخونین به اون علاقه دارن؛ اما سوالاتی هستن که ممکنه ذهن همه علاقهمندان به شغل چرم دوزی رو مشغول کنه. سوالاتی مثل:
- چطوری میتونم به این حوزه وارد بشم؟
- درآمد چرم دوزی چقدره؟
- چه ابزاری باید برای این کار تهیه کنم؟ و از این قبیل سوالات...
توی این مقاله قراره به همه این سوالات پاسخ بدیم و به معرفی شغل چرم دوزی بپردازیم.
درآمد کار چرم دوزی
درآمد چرم دوزی در ایران به عوامل مختلفی مثل دقت و ظرافت اجرای کار، سرمایه اولیه، استراتژی بازاریابی و فروش و مهمتر از همه، ایدههای شما بستگی داره. اما چیزی که از همه اینها مهمتره اینه که بتونین بین همه این عوامل یک ارتباط درست و کارامد ایجاد کنین.
برای مثال نمیتونین بگین که من سرمایه دارم، ولی نیاز به استراتژی فروش ندارم یا اینکه چون پول زیادی دارم، پس نیازی نیست ظریف کار کنم. همه این عوامل به نوبه خودشون مهم هستن و نباید هیچ کدوم رو نادیده گرفت. به همین دلیل در ادامه مقاله، راهکارهای کسب درآمد با چرم دوزی رو براتون شرح میدیم:
یک ایدهپرداز خلاق باشین
در انتخاب محصول و تعیین استراتژی، ایدهپرداز باشین. باید حتما یک برند استاندارد داشته باشن. اما این به این معنی نیست که برند شما فقط مخصوص چرم باشه. اما برند شما باید منحصر به فرد و مختص به خودتون باشه. صنعت چرم همونطور که در اول مقاله گفتیم یکی از قدیمیترین صنایع در دنیاست.
به همین دلیله که از پرمعاملهترین و پرسودترین صنایع جهان محسوب میشه. بنابراین مهمه که هر برندی نهایت خلاقیت خودش رو در این صنعت به کار بگیره.
ابزار و مواد اولیه باکیفیت انتخاب کنین
چرم خام محصولیه که از اون وسایل و پوشاک زیادی ساخته میشه. بنابراین اول باید ببینین که قصد تولید و ارائه چه چیزی رو دارین و بعد اون چرمی که میخواین رو تهیه کنین.
البته باید دقت کنین که برای ساختن و تولید پوشاک و وسایلی که مد نظر دارین باید حتما ابزاری تهیه کنین که بهترین نوعشون باشن تا بتونین کارهای باکیفیت تحویل مشتریها بدین.
بازار و میزان تقاضا رو بشناسین
اول از همه باید رقباتون رو بشناسین و ببینین که اونها برای جذب مشتری چه کارهایی انجام میدن. با این کار میتونین میزان نیاز جامعه رو بهتر بشناسین. بزرگترین اشتباه اینه که اول خودتون محصولی که بهش علاقه دارین رو تولید کنین و بعد دنبال مشتری بگردین.
عاقلانه اینه که شما ببینین بیشتر مشتریها به چه چیزی نیاز دارن و بعد محصول مورد نیاز مشتریها رو تهیه و تولید کنین.
مهارتهاتون رو گسترش بدین
شما ممکنه که چرم دوزی رو در حد ابتدایی بلد باشین؛ اما اگه بخوان وارد بازار کارش بشین که کلی هم رقابت در اون زیاده، باید تمام مهارت خودتون رو به کار بگیرین و اگه جایی ضعف دارین، مهارتتون رو گسترش بدین. برای مثال مهارت دوخت، برش، تکمیل و درستکردن لبهها خیلی مهمه که باید توی شغل چرم دوزی، مدام اونها رو ارتقا بدین.
علاوه بر این باید ابزارهای مهم و ابتدایی رو در این زمینه بشناسین؛ مثل: سوزن، چاقو، ابزار اسکنه، نخ، چکش و خطکش.
آموزش و انتقال تجربه
این یک اصله که اگه شما اون چیزی رو که بلد هستین به افراد دیگه یاد بدین، درون شما تثبیت میشه و تجربهتون هم بالاتر میره. خیلیها دوست دارن تاجر چرم باشن، اما خیلیهای دیگه معلم بودن رو هم در این راستا دوست دارن و تجربیاتشون رو به دیگر افراد مستعد در این راه آموزش میدن.
اگه علاقهمند به کار کردن در شغل چرم دوزی هستین، باید یک استاد راهنما برای این کار داشته باشین که یا به صورت حضوری یا آنلاین، کار رو بهتون یاد بده. اگه مشغلههاتون زیاده و وقت نمیکنین پیش یک استاد کار ماهر دوره کارآموزیتون رو بگذرونین، بهتره که از یک دوره آنلاین یا آفلاین برای آموزش استفاده کنین.
بهتون پیشنهاد میکنیم که دوره چرم دوزی اپلیکیشن فاب رو تهیه و از تدریس ماهرانه استاد باتجربه ما استفاده کنین.
برای تولید محصول چرمی چه ابزاری لازم است؟
کار با ابزار مختلف، به ویژه برای افراد مبتدی چالشبرانگیز و دشواره. همچنین لازمه که موقع کار با ابزار، نکات ایمنی رو به خوبی رعایت کنین. مخصوصا برای انجام کارهایی که با ماشینآلات، ابزار تیز و سنگین سر و کار دارن.
در بعضی موارد، لازمه که افراد لباس کار مناسبی بپوشن و پوست صورت و بدن خودشون رو به خوبی بپوشونن. نتیجه میگیریم که معرفی ابزارهای چرم دوزی، اولین موضوع مهمیه که باید قبل از شروع هر کاری بهش پرداخت. در ادامه، لوازم چرم دوزی دستی رو به طور مفصل شرح دادیم؛
ابزار اندازهگیری و نشانهگذاری در شغل چرم دوزی
ابزاری که برای اندازهگیری و نشانهگذاری چرم استفاده میشن، عبارتند از:
- خطکش یا گونیا: برای نشانهگذاری دقیق نقاط، به این ابزار نیاز داریم.
- خودکار حرارتی: از خودکار حرارتی برای نشانهگذاری روی چرم استفاده میشه.
ابزار بریدن و سوراخ کردن
ابزاری که برای بریدن و سوراخ کردن چرم استفاده میشن، عبارتند از:
- کاتر یا تیغ موکتبری: برای بریدن چرم میتونین از انواع تیغ یا قیچیهای موجود در بازار استفاده کنین. اما تیغ موکتبری کاربرد بیشتری داره. با استفاده از تیغ موکتبری میتونین با دقت و وسواس بیشتری برش بزنین. برش الگوهای چرمدوزی هم با این ابزار راحتتره.
- درفش چرمدوزی دستهچوبی: برای چرمدوزی به یک درفش دستهچوبی نیاز دارین. این درفش باید خیلی خوشدست باشه تا به راحتی بتونین نوکش رو طبق نیازتون عوض کنین. درفشهای نوک الماسی، بهترین درفش دسته چوبی مناسب چرمدوزی هستن.
- سنبه یا انبر پانچ: دستگاههای پانچ یا سوراخکن در ابعاد مختلفی در بازار وجود دارن. هر چه پانچ کوچکتر باشه، سوراخهای کوچکتری روی چرم ایجاد میکنه. این سوراخها برای این ایجاد میشن که نخ از داخلشون عبور کنه. سوراخهای بزرگتر برای عبور سگک کمربند و ... ایجاد میشن و به پانچ با ابعاد بزرگتر نیاز دارن.
- پتک یا مشته: پتک یا مشته برای ایجاد سوراخ یا شیار روی چرم کاربرد داره. موقع کار با ابزار مختلف پانچ، میتونین از پتک برای فشار آوردن روی سطح چرم استفاده کنین. پتک پلیمری یا پلاستیکی، بهترین نوع پتکیه که برای چرمدوزی استفاده میشه.
- اریببر چرم: اریببر بیشتر برای تزئینات در چرمدوزی کاربرد داره. اما برای ایجاد شیار جهت دوخت و دوز دقیق هم میشه ازش استفاده کرد. برای شروع یادگیری چرمدوزی، داشتن دو سایز اریببر کافیه.
- تشک برش: برای بریدن لبههای چرم، یک تشک پلاستیکی نیاز دارین که از سطح کارتون محافظت کنه. از این تشک میتونین به عنوان ابزار اندازهگیری یا خطکش هم استفاده کنین.
- شیارزن: شیارزن برای تعیین مسیر دوخت یا پرداخت لبه در چرمدوزی کاربرد داره. به یاد داشته باشین شیارزنی که تهیه میکنین، حتما مناسب چرمدوزی باشه.
- کاتر غلطکی: کاتر غلطکی برای دوختن چرم با دست کاربرد داره. با این وسیله میتونیم فاصله کوکها رو حدودا مشخص کنیم تا بعدش بتونیم سوراخ کنیم و کوک بزنیم.
ابزار دوختن چرم
ابزارهایی که برای دوختن چرم استفاده میشن، عبارتن از:
- سوزن دوخت چرم: برای چرمدوزی به یک سوزن قوی و بلند نیاز داریم که راحت از دو لایه چرم عبور کنه. لازم نیست سوزنمون خیلی تیز باشه؛ چون معمولا سوراخهای دوخت از قبل تعیین میشن و فقط کافیه سوزن رو ازشون رد کنیم. برای بیشتر کارهای چرمی، به سه نوع سوزن با طول و اندازه چشمی متفاوت نیاز داریم.
- نخ مصنوعی: برای دوختن چرم از نخ مصنوعی استفاده میشه. این نخها از نایلون ساخته شدن و در دو نوع مومی و بدون موم در بازار موجود هستن.
ابزار آمادهسازی چرم
ابزاری که برای آمادهسازی چرم استفاده میشن، عبارتند از:
- گیره پااسبی چوبی: از گیره پااسبی برای ثابت نگه داشتن چرم حین عملیات چرمدوزی استفاده میشه. این گیرهها در بازار موجود هستن یا میتونین به حرفهایهای این کار سفارش بدین که براتون بسازن.
- محلول پرداخت لبه چرم: برای پرداخت لبه چرم از محلول خاصی استفاده میشه. البته بسته به میزان تمیزی مورد نیاز، ممکنه نیازی به این ابزار نداشته باشیم.
- چسب: چسب یکی از ضروریترین ابزارهای مورد نیاز برای چرمدوزی محسوب میشه. از این ابزار برای کنار هم قرار دادن موقتی قطعات چرم هم میشه استفاده کرد. چسبهای مورد استفاده در چرمدوزی باید فرمول ایمنی برای چرم داشته باشن. با این حال چسبهای زیادی در فروشگاهها وجود داره که با چرم سازگاره.
- مهر سازنده: مهری که روی چرم میزنین، به نوعی امضای کار شما محسوب میشه. اگه کارتون به مرحلهای رسید که تونستین برند شخصی خودتون رو بسازین، به فکر داشتن یک مهر قشنگ هم بیفتین.
مراحل چرمدوزی
حالا که با ابزار چرمدوزی آشنا شدین، وقتش رسیده که مراحل شغل چرم دوزی با دست رو هم بدونین. داشتن دقت در انجام مراحل مختلف کار، اهمیت زیادی داره. با گذروندن دوره آموزشی و تمرین، خیلی راحت میتونین وسایل چرمی دلخواه خودتون رو با دستهای خودتون بدوزین.
در ادامه به آموزش مراحل مختلف چرمدوزی پرداختیم که با یادگیریشون میتونین کارتون رو شروع کنین؛
طراحی و تهیه الگو
طراحی و تهیه الگو، اولین قدم شروع چرمدوزی محسوب میشه. برای این کار اغلب از کاغذهای شطرنجی استفاده میکنیم و اندازهگیری و کشیدن خطوط روی این کاغذها فوقالعاده راحته.
- اول از همه باید الگوی کار رو روی کاغذ شطرنجی بکشین.
- بعد نوبت برش زدن الگو میرسه.
- حالا باید کاغذ رو روی یک تکه مقوای ظریف بچسبونین تا دوام بیشتری داشته باشه.
انتخاب چرم
بعد از بریدن الگو، باید چرم مناسب برای کار رو انتخاب کنیم. چرمها انواع و طرحهای مختلفی دارن که با قیمتهای متنوع در بازار عرضه میشن. با این حال در اصلیترین دستهبندی، چرم رو به دو دسته طبیعی و مصنوعی تقسیم میکنیم.
چرم طبیعی از پوست حیواناتی مثل گوسفند، گاو، شتر، بز و شترمرغ به دست میاد. چرم طبیعی بر اساس نوع فرآیند دباغی هم ممکنه دستهبندی بشه. این که چه چرمی باید استفاده کنین، بستگی به موارد زیر داره:
- نوع کار
- میزان بودجه (طیف انتخاب بین چرم طبیعی گران قیمت یا صنعتی ارزان قیمت)
- میزان دوام مورد نیاز
- حساسیت کارفرما (به عنوان مثال ترجیح چرم مصنوعی به طبیعی)
برش چرم از روی الگو
در این مرحله از شغل چرمدوزی، باید یاد بگیرین که الگوی خودتون رو روی چرم پیادهسازی کنین و با دقت برش بزنین. پیادهسازی الگو روی چرم با ابزاری مثل خودکار حرارتی قابل انجامه.
تمرین روی پروژههای کوچک و ارزان، در اول کار باعث میشه که به مرور مهارت بیشتری در برش دادن چرم به دست بیارین.
دوختن کنارههای چرم روی همدیگه
دوختن کنارههای چرم به هم، به عنوان حساسترین و سختترین بخش شغل چرمدوزی شناخته میشه. برای این کار از تکنیکی به نام بخیه (Saddle-stitching) استفاده میکنیم که به مهارت نیاز داره.
روش بخیه زدن در شغل چرم دوزی به شکل زیر انجام میشه:
- با استفاده از شابلون مخصوص، نقاطی از چرم رو مشخص میکنیم که باید سوراخ بشن.
- نقاط رو با ابزار پانچ سوراخ میکنیم.
- کنارههای چرم رو روی هم قرار میدیم. چسبوندن کنارهها با چسب مخصوص، کارمون رو راحتتر میکنه.
- در نهایت لبهها رو با دقت کوک میزنیم.
پرداخت و رنگآمیزی
پرداخت و رنگآمیزی لبههای چرم، آخرین مرحله آموزش چرمدوزی محسوب میشه. در مرحله پرداخت، لبههای ناصاف چرم اصلاح میشه.
به همین دلیل روی زیبایی کارمون تاثیر زیادی داره. پرداخت و رنگآمیزی لبههای چرم به روشهای مختلفی انجام میشه. ابزارهایی که برای پرداخت لبه چرم استفاده میشن، عبارتند از:
- آرمیتاژ
- محول پرداخت
- محلول زیر رنگ
- رنگ لبه
- گیره پااسبی
رنگ لبه چرم به دو دسته تقسيم میشه:
- پایه آب (که به راحتی در آب حل میشه)
- پایه نفت (که در نفت به راحتی حل میشه.)
نحوه پرداخت و رنگآمیزی لبههای چرم
پرداخت و رنگآمیزی لبههای چرم به این روش انجام میشه:
- اصولی برش میزنیم. برشها باید تمیز و دقیق انجام بشن.
- لبههای چرم رو روی همدیگه میچسبونیم.
- دوباره برش میزنیم تا مطمئن بشیم سطحمون صاف صافه.
- لبهها رو سمباده میزنیم تا صاف و یک دست دربیان.
- لبهها رو با رنگ چرم رنگآمیزی میکنیم.
- لبهها رو با آرمیتاژ پرداخت میکنیم.
جمع بندی
به طور کلی مهارتهای فنی بازار کار خوبی دارن. بیشتر کسب و کارهای خانگی از طریق این مهارتها راهاندازی میشن. چرمدوزی هم یکی از اون مهارتهاست که با یاد گرفتنش میتونین برای خودتون یک کسب و کار آنلاین خوب راه بندازین.
چون که استفاده از لباس، اکسسوری و ابزار چرمی بسیار رایجه و به تبع اون همیشه برای خرید این محصولات، مشتریانی وجود داره. ما هم در این مقاله به معرفی شغل چرم دوزی پرداختیم تا بتونین از این طریق مهارت پولساز جدیدی رو یاد بگیرین. شما میتونین دوره آموزش چرم دوزی رو از اپلیکیشن فاب تهیه کنین.
چرمدوزی روی میز کار شما رو راحتتر میکنه. اما اگه به هر دلیلی میز ندارین، برای شروع روی زمین هم میتونین این کار رو انجام بدین.
هر کاری به تمرین نیاز داره. میتونین از الگوهای آماده که در اینترنت وجود دارن برای تمرین استفاده کنین تا در نهایت بتونین خیلی دقیق و زیبا الگو طراحی کنین و برش بزنین.
برای پرداخت و جلا دادن لبهها، کافیه کنارهها رو با آب نمدار کنین. بعد یک پارچه برزنتی روی لبهها بکشین تا تیرهتر و براقتر بشن.
دیدگاه و نظرات
آموزش هر پایه سالانه فقط با روزی 1000 تومن