رشته هوشبری و بیهوشی
حنانه دهقانیبه‌روز رسانی: ۱۴۰۴/۰۲/۳۰
1.9k

آشنایی با رشته هوشبری و بیهوشی / تفاوت های این دو رشته

دو تا از پرطرفدار‌ترین مشاغلی که در رشته تجربی وجود داره، کارشناس هوشبری و رشته بیهوشیه. این دو رشته جزء رشته‌های پردرآمد محسوب میشن و به دلیل این که درآمد مناسبی دارن، بسیار پر‌متقاضی هستن.

اما ممکنه بعضی افراد فرق اون‌ها رو ندونن و این دو رشته رو با هم اشتباه بگیرن. به همین دلیل در ادامه این مطلب، قراره تفاوتشون رو براتون توضیح بدیم. اما حتما قبل از مطالعه ادامه این مقاله، مقاله پردرآمدترین رشته‌های تجربی رو مطالعه کنین.

معرفی رشته هوشبری در کنکور

رشته هوشبری جزء رشته‌های کارشناسی قرار می‌گیره و پذیرش اون به صورت بومی استانیه. در واقع هدف از تحصیل در این رشته اینه که افراد در کنار متخصص بیهوشی در اتاق عمل مشغول به کار بشن. به همین دلیل لازمه که اطلاعات پایه‌ای زیر رو یاد بگیرن:

  1. ساختار بدن
  2. فیزیولوژی بدن
  3. روش‌های استفاده از دارو‌های ضد درد
  4. استفاده از تجهیزات بیهوشی
  5. یاد گرفتن کار با دستگاه‌های اتاق عمل و مراقبت‌های ویژه و اورژانس
  6. شناختن دارو‌ها
  7. مهارت‌های بالینی
  8. روش‌های مراقبت از بیمار

وظیفه کارشناس هوشبری

در واقع کار اصلی کارشناس هوشبری اینه که درد بیمار رو حین عمل جراحی آروم کنه. البته باید درد بیمار رو حتی بعد از عمل جراحی هم آروم کنه. با توجه به عمل مورد نیاز، گاهی لازمه که بیمار قبل از عمل جراحی بیهوش بشه یا اینکه تا یک مدت بعد از عمل جراحی هم بیهوش بمونه.

وظیفه کارشناس هوشبری

بیهوش کردن بیمار وظیفه پزشک متخصص بیهوشی و دستیار‌های اونه. دستیار‌های متخصص بیهوشی همون کارشناسان هوشبری هستن که در کنار متخصص کار می‌کنن. پس فرق رشته بیهوشی با هوشبری اینه کارشناسان هوشبری باید قبل از تجهیزات بیهوشی رو آماده و استرلیزه کنن و در طی عمل به متخصص کمک کنن.

علاوه بر این لازمه در طول مدت زمانی که عمل در حال انجامه، علائم حیاتی بیمار مثل ضربان قلب، فشار خون و تنفس بیمار رو چک کنن و اگه نیاز به تزریق سرم و خون بود، این کار رو انجام بدن. بعد از عمل هم باید بیمار رو بیدار کنن و مراقبت‌های لازم رو در صورت حال بد بیمار انجام بدن.

توانایی‌های لازم برای رشته هوشبری

برای رفتن به هر رشته‌ای لازمه که توانایی‌های خاص اون رشته رو داشته باشین. رشته هوشبری هم از این قاعده مستثنی نیست. توانمندی‌هایی که لازمه برای انتخاب این رشته داشته باشین شامل موارد زیر میشه:

توانایی‌های لازم برای رشته هوشبری

مهارت‌های فردی

یکی از توانایی‌هایی که لازمه برای رفتن به رشته هوشبری اون رو تقویت کنین، مهارت‌های فردی خودتونه. چون با بیمار ارتباط مستقیم دارین، باید بتونین به خوبی باهاشون ارتباط برقرار کنین و قبل از بیهوشی، بیمار رو راهنمایی کرده و باعث بشین استرس نداشته باشه.

به دلیل این که کارشناس این رشته در موقعیت حساسی با بیمار ارتباط داره، باید تکنیک‌های مدیریت بحران رو بلد باشه تا در صورت به وجود اومدن شرایط حساس، بهترین تصمیم رو بگیره.

کسب نمره بالا در درس‌ها

به دلیل این که در این رشته، درس زیست شناسی خیلی پر‌اهمیته، لازمه که نمره بالایی توی این درس داشته باشین و بتونین به راحتی از پس درس‌های دانشگاهی بربیاین. اما دیگه لازم نیست 7 سال برای تخصص درس بخونین که این مسئله جزء فرق بیهوشی و هوشبری محسوب میشه.

داشتن روحیات لازم

برای کار در بیمارستان لازمه که قدرت تحمل بالایی داشته باشین. چون ممکنه بیماران در شرایط بدی باشن یا حتی اتفاقات ناگواری در حین عمل جراحی رخ بده. از طرفی قطعا شیفت‌های کاری طولانی مدت خواهید داشت. پس باید آمادگی لازم رو برای این موضوع کسب کنین و بعد این رشته رو انتخاب کنین.

علاقه به رشته هوشبری

از مهم‌ترین شرایطی که برای انتخاب این رشته باید داشته باشین، عشق و علاقه به فضای درمانه. اگه به محیط درمان علاقه ندارین، بهتره از همون ابتدا این رشته رو انتخاب نکنین.

درسته که این رشته مثل رشته‌های دیگه با بیمار به صورت دائم ارتباط نداره یا اینکه مدام با خون سروکار نداره، اما چون در این محیط قرار می‌گیرین، باید حس خوبی به این محیط داشته باشین تا ادامه راه برای شما خوشایند باشه.

مزایای رشته هوشبری چیست؟

این رشته به دلیل مزایایی که داره، در بین دانش‌آموزان تجربی بسیار محبوبه. از این مزایا می‌تونیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  1. درآمد مناسب
  2. فراهم شدن ادامه تحصیل مرتبط تا ارشد
  3. بازار کار خوب
  4. استخدام راحت در شهر‌های بزرگ
  5. سروکار نداشتن با همراهان بیمار
  6. پذیرش راحت‌تر نسبت به رشته تخصص بیهوشی
بهترین دانشگاه در ایران برای رشته پزشکی

بهترین دانشگاه در ایران برای رشته پزشکی

کسانی که رویای قبولی توی دانشگاه‌های مطرح کشور رو دارن، حتما باید درباره بهترین دانشگاه پزشکی ایران بدونن تا بهترین انتخاب رو داشته باشن.👉📑

آشنایی با رشته بیهوشی

در واقع متخصص بیهوشی یک رشته پزشکیه که بی‌حسی موضعی یا عمومی رو انجام میده و همین فرق رشته بیهوشی و هوشبری محسوب میشه. داوطلبان این رشته هم مثل تمام داوطلبان پزشکی آرزو دارن که در دانشگاه علوم پزشکی تهران تحصیل کنن.

این متخصصان علاوه بر دارو دادن به بیمار برای بیهوشی، وظایف دیگه‌ای هم دارن. مثلا باید شرایط اضطراری رو کنترل کنن و در اتاق مراقبت‌های ویژه، ارزیابی وضعیت سلامتی بیمار رو انجام بدن. علاوه بر این باید به بیمار در زمینه بیهوشی و درد مشاوره هم بدن.

آشنایی با رشته بیهوشی

7 دوره فوق تخصص‌ رشته بیهوشی در ایران

این رشته دارای 7 تا دوره فلوشیپ در ایرانه. از دوره‌های فلوشیپ این رشته میشه به فلوشیپ درمان اعتیاد، بیهوشی کودکان، فلوشیپ بیهوشی قلب، مراقبت‌های ویژه، بیهوشی جراحی مغز و اعصاب، فلوشیپ طب تسکینی و فلوشیپ بیهوشی پیوند اعضا داخل شکمی اشاره کرد.

توانمندی‌های لازم برای رشته بیهوشی

لازمه که متخصصان بیهوشی روحیه و توانایی‌های خاصی داشته باشن. به همین دلیل ما در ادامه به برسی توانمندی‌هایی که یک متخصص بیهوشی باید اون‌ها رو داشته باشه می‌پردازیم:

توجه به جزئیات

کوچک‌ترین جزئیات هم در سابقه بیمار می‌تونه در حین عمل خیلی خیلی مهم باشه. به همین دلیل می‌تونیم بگیم فرق رشته بیهوشی و هوشبری اینه که متخصص بیهوشی باید با در نظر گرفتن شرایط بیمار، داروی مناسب رو تجویز کنه و علائم اولیه و واکنش‌های منفی به دارو‌ها رو از قبلا بدونه و اون‌ها رو به خوبی تشخیص بده.

مدیریت بحران

گاهی ممکنه شرایط در اتاق عمل مطابق انتظار پیش نره. متخصص بیهوشی باید توانایی مدیریت داشته باشه و بتونه به خوبی در یک لحظه درست ترین تصمیم رو بگیره. پس باید در هر لحظه آماده به وجود اومدن شرایط ویژه و بحرانی باشه.

مهارت ارتباط

یک متخصص بیهوشی به طور مختصر با بیمار و پزشک در ارتباطه. به همین دلیل باید مهارت ارتباط و روابط اجتماعی بالایی داشته باشه و بتونه بهترین نوع توضیح رو برای بیمار و پزشکان ارائه بده.

نظارت روی وضعیت بیمار

متخصص بیهوشی وظیفه داره تا به وضعیت و علائم حیاتی بیمار در حین بیهوشی رسیدگی کنه و مرتب مراقب اون باشه.

بازار کار و درآمد رشته متخصص بیهوشی

برای هر نوع عمل جراحی، لازمه که متخصص بیهوشی حضور داشته باشه. علاوه بر این به دلیل پیشرفت تکنولوژی در زمینه پزشکی، ریسک خطر در این رشته پایین اومده. به همین دلیل می‌تونیم بگیم که این رشته در ایران و کشورهای دیگه دارای آینده شغلی مناسبیه.

وظایف مهم یک متخصص بیهوشی

یک متخصص بیهوشی وظایف مهمی داره که باید به اون‌ها عمل کنه:

  1. در طی عمل جراحی به علائم حیاتی بیمار توجه کنه.
  2. قبل از شروع اقدامات پزشکی، تسکین درد رو انجام بده.
  3. روی دستیاران و کارشناسان هوشبری نظارت داشته باشه.
  4. بی‌حسی عمومی رو تایید کنه.
  5. در رابطه با خطرات بیهوشی به بیمار اطلاعات مناسبی بده.
  6. پرونده‌های پزشکی و نتایج آزمایش بیمار رو بررسی کنه.

فرق رشته بیهوشی و هوشبری

کسانی که کارشناس هوشبری و متخصص بیهوشی هستن، در رشته‌های مختلف تحصیل کردن. پس اگه تحصیل در این دو رشته رو در نظر دارین، بهتره که فرق اون‌ها رو بدونین. البته که محیط کار و بعضی از موارد این دو با هم یکیه ولی تفاوت‌ بین اون‌ها زیاده. برای مثال رشته بیهوشی یک نوع تخصص در زمینه پزشکیه.

فرق رشته بیهوشی و هوشبری

از طرفی رشته هوشبری جزء پیراپزشکی محسوب میشه و مدت زمان تحصیل در این رشته 4 ساله. فارغ التحصیلان این رشته می‌تونن به عنوان دستیار در اتاق عمل به متخصص بیهوشی کمک کنن.

تخصص بیهوشی یک رشته پزشکیه که باید برای اون در کنکور، رشته پزشکی رو قبول بشین و بعد با گذروندن 7 سال دوره عمومی، در امتحان تخصص شرکت کرده و رشته متخصص بیهوشی رو انتخاب کنین. این موارد از مهم‌ترین تفاوت‌های بیهوشی با هوشبریه.

مکان مناسب، زمان مناسب

نحوه قبولی در رشته پزشکی

چگونه پزشکی قبول شویم؟ نحوه قبولی در پزشکی، ویژگی‌های یک برنامه‌ریزی خوب و تجربه رتبه‌های برتر پزشکی رو می‌تونین توی این مطلب مطالعه کنین.📑👉

جمع‌بندی

با تعاریفی که در قسمت‌های قبلی از این دو رشته داشتیم، متوجه شدیم که این دو رشته با هم یکی نیستن و در واقع فرق اون‌ها زیاده. به همین دلیل ما سعی کردیم تا به طور کامل این دو رشته رو برای شما توضیح بدیم تا خیلی راحت متوجه فرق بیهوشی با هوشبری بشین.

با این حال رشته‌های دیگه‌ای هم در لیست بهترین رشته‌های علوم تجربی قرار دارن که ممکنه در زمره علاقه‌مندی‌های شما باشن؛ مثل: رشته داروسازی.

اگه خواستین در مورد باقی گرایش‌های پرطرفدار رشته تجربی اطلاعات بیشتری به دست بیارین، توصیه می‌کنیم که سری به بخش رشته‌های دانشگاهی در وبلاگ فاب بزنین.📃📚🔍

درس خوندن در رشته هوشبری چند سال طول می‌کشه؟

۴ سال طول می‌کشه و در ۲ سال دانشجو باید تخصص بگیره.

فرق رشته هوشبری و بیهوشی چیست؟

رشته بیهوشی یک نوع تخصص در زمینه پزشکیه و رشته هوشبری جزء پیراپزشکی محسوب میشه.

مزایای رشته هوشبری چیست؟

درآمد مناسب / بازار کار خوب / پذیرش راحت‌تر نسبت به رشته بیهوشی.

به این مقاله امتیاز دهید
امتیاز : 5 از 5::: 1
اشتراک گذاری این مقاله با دوستان

مقالات مرتبط

دیدگاه و نظرات