روانشناسی یکی از دروس علوم انسانیه که در دانشگاه هم از متقاضیان زیادی برخورداره و همیشه بازار کار گرمی داره. توی این مقاله میخوایم علم روانشناسی رو به طور کامل توضیح بدیم، انواع این علم رو معرفی کنیم و همچنین شرایط قبولی توی این رشته رو بیان کنیم.
پس اگه شما هم از کسانی هستین که به رشته روانشناسی که یکی از پردرآمدترین رشتههای انسانیه علاقه دارین، این مقاله رو تا آخر دنبال کنین.
روانشناسی یکی از پرچمداران گروه علوم انسانیه. این رشته گرایشهای مختلفی در مقطع ارشد داره و یکی از سختترین رشتهها به حساب میاد. رشته روان شناسی بسیار گستردهست و شاخههای زیادی داره. گرایشهای این رشته شامل موارد زیر میشه:
اینها چند مورد از گرایشها و زیرشاخههای رشته روانشناسی در مقطع ارشد بود؛ البته انتظار میره که گرایشهای روانشناسی توی دانشگاه بیشتر هم باشه.
رواشناسی بالینی، علمیست در رابطه با درمان رفتارها و عادتهای هنجارشکنانه. بیماریهای روانی، مشکلات هیجانی، عادات بد مثل اعتیاد و مشکلات زناشویی، حوزه کاری روانشناس بالینی رو تعیین میکنه.
این شاخه از روانشناسی، وظایف مختلفی داره که موارد زیر از جمله وظایف اونه:
موضوع مورد بحث در این رشته از روانشناسی، تحقیق و بررسی انواع رفتارهای اجتماعی انسانه. کسانی که میخوان توی این رشته فعالیت کنن باید به حوزههای جامعهشناسی واقف باشن.
افرادی که در این حوزه فعالیت میکنن باید بتونن ارزیابی درست و کاملی از شرایط جامعه و رفتارهای اجتماعی آدمها داشته باشن. همکاری با جامعهشناسان و پژوهشگران اجتماعی یکی از وظایف اصلی این دسته از روانشناسانه.
رفتار انسانها وقتی که تنها هستن و زمانی که در جمع قرار دارن متفاوته. وظیفه اصلی روانشناسان اجتماعی شناسایی رفتارهای اجتماعی و ارائه راهکارهایی برای درمان ناهنجاریهای اجتماعیه.
روانشناسی تربیتی رابطه نزدیکی با حوزه آموزش و پرورش داره. این روانشناسی به طور تخصصی به ارزیابی روشها و تکنیکهای نوین آموزشی میپردازه. موضوع مورد بحث دیگه این رشته، روشهای سنجش دانشآموزان و پیدا کردن راههای آموزش اونهاست.
ارائه نظریههای آموزشی، راههای سنجش دانشآموزان و راهکارهایی برای بالا بردن انگیزه و قدرت یادگیری دانشآموزان از جمله وظایف این رشته از روانشناسیه.
روانشناسی زوج همونطوری که از اسمش پیداست، به بهبود روابط زوجین، ریشهیابی مشکلات و ارائه راهکارهای تعاملاتی بین زن و شوهرها میپردازه. ارزیابی احساسات هر دو طرف، شناخت اهداف و انتظارات هر یک از طرفین از جمله کارهاییه که یک روانشناس زوج باید انجام بده.
به روانشناسانی که در زمینه زوجها کار میکنن به اصطلاح روان درمانگر میگن. وظیفه اصلی این دسته از روانشناسان اینه که طی جلسات متعددی که با هر یک از دو طرف دارن، چه به صورت گروهی چه به صورت تکی، مشکلات زوجها رو شناسایی کنن و راهکارهایی برای بهبود ارتباط اونها ارائه بدن.
شاید این سوال پیش بیاد که مگه کودکان هم به روانشناس نیاز دارن؟ ممکنه این فکر پیش بیاد که اگه یک کودک دائم در حال پرخاش کردن باشه باید اون رو پیش روانشناس برد تا درمانش کنه.
اما این فکرها تا حدود زیادی غلط هستن. چون که مراجعه به روانشناس لزوما به معنی بیمار بودن نیست. روانشناس کودک، رفتارهای اون رو میسنجه و راهکارهایی برای تربیت بهتر کودکان ارائه میکنه.
روانشناس کودک وظیفهاش شناخت ریشهها و علتهای مشکلات کودکان و ارائه راهکارهایی برای بهبود اونهاست. حتی اگه کودکی داشتین که مشکلاتی مثل پرخاشگری یا بهونهگیری نداشت، باز هم برای استعدادیابی، شناخت بهتر عواطف و احساسات اون سراغ روانشناس کودک برین.
کودکان استثنایی، افرادی با نقصی نیستن. اونها فقط تفاوتهایی با بچههای دیگه دارن. ممکنه یک سری از اونها خیلی باهوش باشن و یک سریهاشون هم مشکلات یادگیری داشته باشن.
این فکر که کودکان کم توان و ناتوان، دارای نقص هستن و باید حذفشون کرد یک فکر به شدت اشتباه و قرون وسطاییه. روانشناسی کودکان استثنایی هم موضوع مورد بحثش همین کودکانیه که با افراد معمولی تفاوتهایی دارن.
شناخت استعدادها، راهکارهای ارائه تعامل با کودکان استثنایی و راههای آموزش اونها، از جمله وظایف روانشناسان کودکان استثنایه. بازپروری حرکتی و افزایش قدرت یادگیری و درمان تکلم هم از وظایف دیگه این روانشناسان به حساب میاد.
رواشناسی سازمانی – صنعتی مخصوص مشاغلی با پرسنل بالاست. کار در خیلی از شرکتهای بزرگ و صنایع سنگین باعث میشه که انسان احساس بیگانه بودن با خود و تبدیل شدن به ماشین پیدا کنه.
همچنین این سازمانها دارای سیستمهای پیچیده سازمانی و سلسله مراتبی هستن که باید به طور دقیق دستهبندی بشن؛ اینجاست که روانشناس سازمانی – صنعتی وارد میشه.
کار روانشناسی که در سازمانها و صنایع کار میکنه، حل معضلاتیه که در بالا بهشون اشاره کردیم.
رفع احساس بیگانگی انسان با ماشین، مشخص کردن جایگاه هر فرد بر اساس تواناییها و مدل شخصیتی، ارائه راهکارهایی برای تعاملات بهتر بین کارکنان هم از جمله وظایف روانشناسیه که در سازمانهای و شرکتهای بزرگ کار میکنه.
روانشناسی عمومی اساسیترین حوزه روانشناسیه. در این شاخه از روانشناسی موضوعات کلی مثل رفتارها، هیجانات، عواطف و احساسات افراد مورد بررسی قرار میگیره.
وظایف روانشناس عمومی شامل موارد زیر میشه:
رشته روانشناسی یکی از دروس علوم انسانیه و بچههای انسانی این درس رو در پایههای مختلف دارن. کسانی که میخوان توی رشته روانشناسی رتبه خوبی بیارن باید این دروس پایه رو به خوبی بلد باشن:
حتما شنیدین که میگن: "هر کسی را بهر کاری ساختند؛"
روانشناسی هم از جمله کارهاییه که هر کسی نمیتونه واردش بشه. اما خیلی از افراد بدون اطلاع از شاخصههای یک روانشناس، وارد این حوزه شدن و نه تنها برای بقیه مفید نبودن، بلکه باعث از بین رفتن خیلی از زندگیها هم شدن. پس اول از همه باید ببینین که برای فعالیت توی این رشته مناسب هستین یا نه.
برای روانشناس شدن باید یک سری معیارها داشت. برای مثال:
داوطلبان علوم انسانی میتونن توی لیست انتخاب رشته کنکورشون، رشته روانشناسی رو وارد کنن. برای قبولی در رشته روان شناسی چیزی که خیلی واجبه برنامهریزی درسی مناسبه. همچنین استفاده از منابع آموزشی معتبر میتونه به قبولی شما کمک بزرگی بکنه.
به دلیل تقاضای بالای این رشته و همچنین نیاز مبرم جامعه به افراد روانشناس، بدون کنکور سراسری هم میشه وارد این رشته شد. لازمهاش اینه که در آزمونهای ورودی دانشگاههای سراسری نمره قبولی به دست بیارین.
روانشناسی رشتهایه که در اون به جز درسهایی که مخصوص خود روانشناسیه، درسهای دیگهای از رشتههای دیگه هم وجود داره. یک سری از این درسها تخصصی و بعضیهاشون هم اختیاریه و دانشجویان میتونن خودشون اونها رو انتخاب کنن. سه دسته دروس روانشناسی رو در ادامه توضیح میدیم.
دروس عمومی رشته روانشناسی شامل موارد زیر میشه:
دروس تخصصی و اصلی رشته روان شناسی هم از جمله موارد زیر هستن:
دروس تخصصی رشته روانشناسی شامل موارد زیر میشه:
دروس اختیاری رشته روانشناسی توی مقطع کارشناسی شامل موارد زیر میشه:
روانشناسی علم ارزیابی رفتارها و عملکرد مغزه. این علم ارتباط انسان با محیط اطرافش رو مورد بررسی قرار میده و وضعیت و حالات روحی مختلف انسان رو واکاوی میکنه.
علم روانشناسی اواخر قرن ۱۹ تشکیل شد و افرادی چون گوستاو فچنر، ویلهلم وونت، هوگو مانستربرگ و فردیناند اوبرواسر از اولین کسانی بودن که پایههای این رشته رو بنیان گذاشتن و خودشون رو روانشناس معرفی کردن.
زیگموند فروید رو هم میشه به عنوان مشهورترین روانشناس تاریخ معرفی کرد. البته فروید مبدع علم روانکاوی بوده و از همین جهت خودش رو روانکاو میدونسته. روانکاوی هم جزوی از رشته روانشناسیه که در ادامه مطلب به طور کامل اون رو توضیح میدیم.
انسانها از دوران باستان به رفتارها و حالات مختلف انسانی اهمیت میدادن. کنجکاوی در این موضوع به تمدنهای باستانی مثل ایران، یونان، چین، مصر و هند برمیگرده. از همون دوران باستان انسانها دنبال پیدا کردن راه درست زندگی بودن و به همین دلیل قصد داشتن تا مهارتهای انسانیشون رو بالا ببرن.
اما کمکی که روانشناسی به انسان کرده مربوط به قرنهای ۱۸ و ۱۹ میشه؛ زمانی که انسان با واقعیتهای نسبتا تلخی مواجه شد که مسیر کلی بشریت رو تغییر داد. علم روانشناسی برای کمک به حل این مشکلات و تغییر واقعیت زندگی، یا حتی پذیرفتن اون، وارد عمل شد.
همچنان در موضوعات اولیه روانشناسی بحث بین بزرگان این علم زیاده ولی کمک بزرگی که این علم به زندگی انسانها کرده باعث شده تا روشهای نوینی برای زندگی به دست بیارن.
ما توی این مقاله قصد داشتیم تا شما رو با انواع گرایشهای روانشناسی آشنا کنیم. دروس پایهای که برای این رشته مهم هستن رو معرفی کردیم و از ویژگیها و معیارهای یک روانشناس خوب صحبت کردیم. در آخر مقاله هم از دروس تخصصی و اختیاری این رشته گفتیم.
اما معرفی رشته روانشناسی چیزی نیست که بشه در یک مقاله سر و ته اون رو جمع کرد. برای آشنایی بیشتر با این رشته و رشتههای دیگه علوم انسانی مثل حسابداری و حقوق میتونین با مشاورهای کنکور صحبت کنین. همچنین پیشنهاد میکنیم که برای تقویت دروس خودتون ویدیوهای آموزشی موجود در اپلیکیشن فاب رو تماشا کنین.
خیر. یک سری دانشگاهها هم هستن که میشه با آزمونهای ورودی به اونها وارد شد یا بدون کنکور پذیرش شد.
روانشناسی یک رشته بسیار گستردهست و اصلا نمیشه که یکی از این شاخهها رو به عنوان بهترین نام برد. شما باید طبق علایق و استعدادتون یکی از اون رشتهها رو انتخاب کنین.