
معرفی صفر تا صد بهترین روش درس خوندن
پیدا کردن بهترین روش درس خوندن، یکی از مسائلیه که ذهن خیلی از دانشآموزان و حتی دانشجویان رو به خودش مشغول کرده. کسانی که در حال تحصیل و یادگیری مطالب هستن، به دنبال راهی میگردن که بتونن از اون طریق، در کوتاه ترین زمان، مطالب رو به خوبی یاد بگیرن و برای مدت زمان طولانی، به خاطر بسپارن.
به همین دلیل ما قصد داریم تا در ادامه، بهترین روش درس خوندن برای امتحان رو براتون بررسی کنیم تا شما بتونین با توجه به عادت مطالعاتی که دارین، یکی از این روشها رو برای مطالعه انتخاب کنین.
انواع روشهای درس خوندن
برای این که بتونین دروس مختلف رو در زمان کوتاهی مطالعه کنین و برای مدت طولانی به خاطر بسپارین، روشهایی ارائه شده که استفاده از اونها میتونه به شما کمک کنه تا مطالب رو به صورت مفهومی و عمیق درک کنین.
این روشهای موثر مطالعه، بر اساس شواهد علمی تعریف و ابداع شده و مطمئنا با رعایت دقیق، میتونه تاثیرگذاری مطلوبی داشته باشه. از بهترین روشهای درس خوندن میتونیم به موارد زیر اشاره کنیم:

- سیستم لایتنر
- تکنیک فایمن
- تکنیک پومودورو
- روش SQ3R
- مطالعه توزیع شده
- نقشه ذهنی
سیستم لایتنر
از بهترین روش درس خوندن در راهنمایی و مقاطع دیگه، سیستم لایتنره. در این روش، با فلشکارتهایی سر و کار داریم که مفاهیم و سوالاتی روی اونها نوشته شده. در ابتدا مرور مطالب رو انجام میدیم و هر یک از این فلشکارتها رو تک به تک از جعبه اول خارج میکنیم.
اگه به سوالی که روی فلشکارت نوشته شده پاسخ درست بدیم، میتونیم به جعبه بعدی منتقلش کنیم. اما اگه جواب درستی ندیم، باید در همون جعبه بمونه و اگه جعبه دوم یا سوم به بعد بود، باید سوالی که اشتباه جواب دادیم و به جعبه قبلی منتقل کنیم.
در این روش، بیشترین تسلط روی جعبه آخر و کمترین میزان تسلط روی جعبه اوله. با این روش متوجه میشین مطالبی که باید روشون تمرکز کنین بیشتر در کدوم جعبه هستن و برای مرور اونها باید چه برنامه زمانی طراحی کنین. برای مثال:
- جعبه اول: مطالعه روزانه
- جعبه دوم: هر ۲ روز
- جعبه سوم: هر ۴ روز
- جعبه چهارم: هر ۹ روز
- جعبه پنجم: هر ۱۴ روز
در این روش از اصول منحنی فراموشی ابینگهاوس استفاده میشه تا یادگیری بهینه بشI.
تکنیک فایمن
هدف از انجام این راهکار اینه که مطالب رو با بیانی ساده و عبارات روشن درک کنین. شما باید سعی کنین تا برای یادگیری بهتر، مفهوم رو به سادهترین شکل ممکن برای خودتون توضیح بدین.
مراحل این روش اینطوریه که شما در ابتدا باید روی یک کاغذ، موضوعی که میخواین یاد بگیرین رو یالای صفحه یادداشت کنین و سپس در رابطه با اون موضوع، کلمات مشابه و مفاهیمی که بلدین رو بنویسین.
در مرحله بعدی باید چیزی که نوشتین رو مرور کنین؛ اگه ایرادی دارین، به مطالب قبلی و یا منابع آموزشی مراجعه کنین و پاسخ درست رو پیدا کنین. در نهایت اگه اشتباهات شما نیاز به اصلاح داره، بخشهای جدید رو دوباره با عبارات سادهتر روی برگه یادداشت کنین.
این مطالب رو باید جوری بنویسین که انگار دارین به یک فردی آموزش میدین که تا الان چیزی در رابطه با اون موضع نمیدونسته و شما الان میخواین با سادهترین راه، بهش این مطلب رو یاد بدین.
تکنیک پومودورو
یکی از بهترین روش درس خوندن برای کنکور و یا امتحانات دیگه، استفاده از تکنیک پومودورو هست. در این روش شما میتونین با سادهترین راه، مطالب رو به راحتی و بدون دردسر یاد بگیرین.
این تکنیک در واقع یک برنامه زمانی هست که به شما کمک میکنه تا با بالاترین میزان تمرکز، درسها رو مرور کنین. برای استفاده از این روش، کافیه مراحل زیر رو به ترتیب انجام بدین:
- در ابتدا باید کارهایی که قراره در طول روز انجام بدین رو مشخص کنین؛
- برای انجام هر کار، بازههای زمانی 25 دقیقهای در نظر بگیرین؛
- فعالیتی که مشخص کردین رو در اون 25 دقیقه با بالاترین میزان تمرکز انجام بدین؛
- پس از اتمام فعالیت خود، برای مدت زمان 5 دقیقه به خودتون استراحت بدین؛
- فرآیند بالا رو برای 3 مرتبه تکرار کنین؛
- در نهایت لازمه 30 دقیقه استراحت داشته باشین و با انجام این مرحله، یک دوره پومودور تموم میشه.

با توجه به مراحلی که بررسی کردیم، یک دوره پومودورو حدود یک ساعت و 50 دقیقه طول میکشه و شما میتونین در طول روز، 7 الی 8 بار این دوره رو برای خودتون تکرار کنین. زمانهای کوتاهی که در این دوره برای مطالعه در نظر گرفته شده، باعث میشه تا ذهن شما از مطالعه مطالب خسته نشه و بتونین با بالاترین بازدهی ممکن، مطالعه رو انجام بدین.
روش SQ3R
از بهترین روش درس خوندن که باعث میشه تا اطلاعات مهم رو شناسایی و برای یادگیری اونها تلاش کنین، روش SQ3R هست. این روش در واقع مخفف پنج گامه مطالعه هست که در ادامه هر کدوم از این گامهای مطالعاتی رو بررسی میکنیم:
- بررسی کلی (Survey): در اولین قدم، بهتره به جای این که از ابتدا مطالعه خط به خط کتاب رو شروع کنین، یک نگاه کلی به مطالب داشته باشین و از تمام عناوین، زیر عنوانهای مهم، نکات نمودار و عکس ها، نتبردای کنین.
- طرح سوال (Question): پس از این که مطالب رو مرور کردین، باید از محتوای خونده شده، سوالاتی طرح کنین.
- مطالعه (Read): در این مرحله، شما باید اون فصل از کتاب با مبحث مورد نظر خودتون رو به طور کامل مطالعه کنین و سوالاتی که طراحی کرده بودین رو پاسخ بدین.
- بیان از حفظ (Recite): پس از این که مطالعه شما توم شد، باید مطالبی که در یادتون مونده رو با بیانی ساده و مفهومی برای خودتون از حفظ دوره کنین و نکات مهم رو به یاد بیارین.
- مرور (Review): پس از این که مطالعه شما با این روش تموم شد، لازمه که برای تثبیت بهتر، مطالب رو دوباره برای خودتون مرور کنین. برای این کار میتونین سوالاتی که از پیش تعیین کرده بودین رو دوباره پاسخ بدین و اگه مشکلی در جواب دادن بهشون داشتین، حتما به منبع آموزشی خودتون مراجعه کنین.
مطالعه توزیع شده
بهترین روش درس خوندن برای کنکور تجربی، انسانی و ریاضی، مطالعه توزیع شده هست. چون در این روش، فرآیند مطالعه شما در بازههای زمانی متفاوتی توزیع میشه و دیگه نیازی به مطالعه شب امتحانی نیست. مراحل این روش شامل:
- روز اول: یادگیری مطالب با استفاده از منابع آموزشی مورد نظر
- روز دوم: مراجعه به منبع آموزشی و مرور
- روز سوم: مراجعه دوباره و مرور مطالب
- روز هشتم: مرور مجدد
- روز پانزدهم: مراجعه به منابع آموزشی و مرور مطلب
مهمترین نکتهای برای این بهترین روش درس خوندن باید در نظر داشته باشین اینه که این فرآیند رو باید از ابتدای سال تحصیلی شروع کنین تا زمان مورد نیاز برای یادگیری رو داشته باشین.
برای این کار میتونین از ابتدای هر سال تحصیلی یا ترم جدید دانشگاهی، این روش رو انجام بدین و در مدت زمانی که بین تدریس تا امتحان وجود داره، مطالب رو مرور کنین.
نقشه ذهنی
برای این نوع روش، باید در ابتدا به این توجه کنین که شیوه مطالعه شما باید به صورت مشاهدهای باشه. در این صورته که نقشه ذهنی، جزء بهترین روش درس خوندن محسوب میشه. شما در این روش باید مطالب و عنوانهای مهم رو با کمک نمودارهای متعدد، سازماندهی کنین.
یعنی در اولین قدم، باید عبارت مهم و کلیدی رو در وسط صفحه بنویسین؛ بعد عبارات و مطالب نکتهای دیگه که به این موضوع ربط داره رو با خط و فلش به عبارت اصلی متصل کنین. این روند باید با اولویتبندی ادامه پیدا کنه و کلمات و موضوعات مرتبط به هم وصل بشن.
ایجاد یک نقشه ذهنی کمک میکنه تا ذهنتون خیلی راحتتر با مطالب ارتباط برقرار کنه و یک تصویر کلی از موضوع که قراره مطالعه کنین رو دریافت کنین.
تا اینجای مقاله، بهترین روشهای درس خوندن رو با هم بررسی کردیم که شما میتونین با توجه به عادت مطالعاتی خودتون، یکی از این راه حلها برای درس خوندن رو انتخاب کنین. در ادامه قراره روشهایی رو برای شما بررسی کنیم که به بهتر درس خوندن کمک میکنه.
چطوری بهتر درس بخونیم؟
درسته که ما میتونیم با بهترین روش درس خوندن، مطالب رو به خوبی یاد بگیریم، اما باید به این نکته توجه کنیم که برای تاثیرگذاری هرچه بیشتر این روشها، باید یک سری مسائل رو رعایت کنیم.
فرقی هم نداره میخوایم از این بهترین روش درس خوندن برای کنکور ریاضی، تجربی، انسانی و یا امتحانات دیگه استفاده کنیم. در ادامه به مواردی که هنگام درس خوندن باید بهشون توجه کنین میپردازیم:

خلاصهنویسی
یکی از راههایی که در کنار بهترین روش درس خوندن برای امتحان میتونه تاثیرگذار باشه، خلاصهنویسیه. شما با این کار، مطالب مهم و نکتهای رو در یک برگه و یا دفترچه، یادداشت میکنین و سری بعدی که میخواین اون درس رو مطالعه کنین، دیگه نیازی به مرور کل کتاب نیست.
اینجوری هم در وقت شما صرفهجویی میشه و هم این که به راحتی، نکات مهم و کلیدی هر درس رو دارین و با مرورشون، مطالب رو دوره میکنین.
برنامهریزی و هدفگذاری
درسته که بهترین روشهای درس خوندن، شما رو به هدفتون میرسونه، اما باید این موضوع رو در نظر داشته باشین که بدون برنامهریزی، همون بهترین روشهای درس خوندن هم نمیتونه کمکتون کنه و ممکنه به هدفتون نرسین. پس بهترین راه اینه که برای درس خوندن، حتما برنامهریزی داشته باشین و برای خودتون هدفگذاری کنین.
امتحان گرفتن
از راه حلهای موثری که به یادگیری بیشتر شما در کنار استفاده از بهترین روش درس خوندن برای کنکور انسانی، ریاضی و تجربی کمک میکنه، امتحان گرفتنه. همه ما میدونیم که کنکور امتحان سختیه و لازمه که حتما براش آماده باشین.
پس برای بهتر درس خوندن، باید بعد از استفاده از بهترین روش درس خوندن و مطالعه هر مبحث، از خودتون یک امتحان بگیرین تا ببینین آیا این روشی که انتخاب کردین اصلا شما رو به موفقیت میرسونه و موثر هست یا نه.
مطالعه گروهی
خیلی از افراد هستن که نمیتونن مطالعه رو به صورت گروهی انجام بدن؛ این روش برای اونها توصیه نمیشه ولی اگه جزء افرادی هستین که با گروهی درس خوندن مشکلی ندارین، حتما مطالعه گروهی رو در کنار بهترین روش درس خوندن انجام بدین چون اینجوری میتونین برای خیلی از درسها مثل ریاضی، از دوستانتون کمک بگیرین و مسائل رو با همفکری هم حل کنین.
اصلاح برنامه درسی
گاهی اوقات برنامه درسی شما، نیاز به اصلاح داره. برای این کار کافیه بعد از این که یک ماه با این برنامه و بهترین روش درس خوندن، مباحث رو مطالعه کردین، حتما میزان بازدهی و پیشرفت خودتون رو در نظر بگیرین تا در صورتی که ایراد و اشکالی در برنامه شما وجود داشت، اصلاحش کنین و پر قدرت به سمت جلو قدم بردارین.

فکر کنید معلم هستین
خیلی از مشاورین تحصیلی باور دارن بهترین روش درس خوندن اینه که تصور کنین معلم هستین و تمام تلاش شما باید روی این موضوع باشه که مطالب رو به بهترین و سادهترین شکل ممکن، برای دانشآموزان فرضی توضیح بدین. حین انجام این کار، ممکنه مثالها و روشهایی به ذهنتون برسه که یادگیری رو برای شما عمیقتر کنه.
مرور مکرر
مرور در فرآیند یادگیری خیلی اهمیت داره. تلاش کنین تا در همون روز مطالعه مباحث، مرور هم داشته باشین. اگه در همون روز مطالب درسیتون رو مرور کنین، احتمال فراموشی موضوعات به شدت کاهش پیدا میکنه. توجه داشته باشین که پس از گذشت یک ماه، دوباره نیاز به مرور مطالب خواهید داشت.
آموزش تصویری
مطالعات نشون میده که آموزش از طریق ویدیو میتونه یادگیری رو تا دوبرابر سریعتر کنه. در واقع یکی از بهترین روشهای درس خوندن، درس دیدنه!
با همکلاسی فاب به باکیفیتترین ویدیوهای آموزش دروس در تمام پایههای تحصیلی دسترسی پیدا میکنین و بیشتر و سریعتر از بقیه یاد میگیرین. به همین دلیل ویدیوهای فاب بهترین روش درس خواندن در شب امتحان برای به دست اوردن نمره بیسته.
سخن پایانی
در این مقاله، تعدادی از بهترین روش درس خوندن رو براتون بررسی کردیم و مواردی رو گفتیم که با رعایت اونها در کنار این روشهای مطالعه، میتونین نتیجه دلخواهتون رو دریافت کنین. پس بهتره که ابتدا، عادت مطالعاتی خودتون رو پیدا کنین و بعدش روشی رو انتخاب کنین که به نظرتون میتونین راحتتر باهاش نتیجه بگیرین. به امید موفقیت و پیشرفت شما :)
روشهایی چون استفاده از جعبه لایتنر، نقشه ذهنی و... که در این مقاله به صورت جزئی به آنها پرداختیم.
برای این کار کافیه که در کنار استفاده از بهترین روشهای درس خوندن، حتما به مواردی مثل برنامه ریزی، هدفگذاری، مرور، برگذاری آزمون و ... توجه کنین.