تاثیر سواد والدین بر پیشرفت تحصیلی دانشآموزان چیست؟
در یک خانواده، والدین اولین الگوهای فرزندشون محسوب میشن؛ فرزندان به پدر و مادر خودشون نگاه و رفتارهای اونها رو تقلید میکنن. حالا این تقلید میتونه از روی طرز رفتار و صحبت باشه یا این که از روی میزان سواد و تحصیلاتی که والدین دارن.
پس پدر و مادرها باید دقت کنن که چه رفتاری از خودشون نشون میدن و چه آثاری از خودشون روی فرزندان به جا میذارن. از نظر سطح سواد و تحصیلات والدین اثراتی بر روی فرزندانشون دارن.
بنابراین در این مقاله از بلاگ فاب میخوایم در مورد تاثیر سواد والدین بر پیشرفت تحصیلی دانشآموزان صحبت کنیم و اهمیت این موضوع رو برای شما شرح بدیم؛ پس تا انتهای این مطلب ما رو همراهی کنین.
سواد والدین و پیشرفت تحصیلی دانشآموزان
سطح تحصیلات پدر و مادر تا چه حد میتونه روی پیشرفت فرزندان تاثیر بذاره؟ خیلی از پدر و مادرها خصوصا اون دسته از والدینی که قدیمیتر هستن سطح سواد آنچنانی ندارن، اما تونستن کلی فرزند موفق و باسواد تحویل جامعه بدن. چطوری؟
این که پدر و مادری سطح سواد بالایی داشته باشن، حتما تضمینکننده موفقیت فرزندشون میشه یا نه؟ اگه پدر و مادر باسواد داشته باشیم، تا چه حد میتونه در آینده ما تاثیر داشته باشه و تاثیر سواد والدین بر پیشرفت تحصیلی دانشآموزان چقدره؟
هر ساله با توجه به پیشرفت جهان از همه جنبههای موجود، تعریف سواد هم تغییر پیدا میکنه و سازمان یونسکو هر چند سال یک بار تعریف جدیدی رو از سواد ارائه میده.
اولین تعریفی که یونسکو از سواد داشت این بود که فرد توانایی خوندن و نوشتن داشته باشه. اما با ورود تکنولوژی و علوم کامپیوتری این تعریف تغییر کرد و علاوه بر داشتن توانایی خوندن و نوشتن، آگاه بودن به علم رایانه و درک یک زبان خارجی هم به تعریف سواد اضافه شد.
در دهه دوم قرن 21، سازمان یونسکو 12 مهارت رو نام برد که داشتن این مهارتها در یک شخص نشونه باسواد بودن اون فرد محسوب میشد؛
- سواد رایانهای: دانستن مهارتهای راهبردی کامپیوتر
- سواد نژادی و قومی: شناخت نژادها و قومیتها بر اساس احترام و عدم تبعیض
- سواد بومشناختی: آشنایی با راههای حفاظت از محیط زیست
- سواد سلامتی: دانستن اطلاعات مهم درباره کنترل بیماریها
- سواد ارتباطی: توانایی برقراری ارتباط مناسب با دیگران و رعایت آداب اجتماعی
- سواد مالی: توانایی مدیریت مالی خانواده، دانستن روشهای پسانداز و توازن دخلوخرج
- سواد رسانهای: توانایی تشخیص رسانه معتبر از نامعتبر
- سواد تربیتی: توانایی تربیت فرزندان به نحو شایسته
- سواد عاطفی: توانایی برقراری سالم روابط عاطفی با خانواده و دوستان
در نهایت در سال 2017، سازمان یونسکو با تعریف جدیدی که از سواد ارائه کرد، فردی رو باسواد میدونه که بتونه از آموختههای خودش در زندگی استفاده کنه و موجب تغییر در روند زندگیش بشه. البته که در کنار این، لازمه پارامترهای قبلی رو هم داشته باشین.
اما در کل چیزی که میشه فهمید اینه که سواد مثل قبل یک چارچوب خشک مشخص نداره و بسته به اینکه یک فرد چطور کیفیت زندگی خودش رو با اون میزان آگاهی که داره متحول میکنه میشه گفت که یک شخص باسواد هست یا نه.
تاثیر سطح سواد والدین بر پیشرفت تحصیلی فرزندان
والدینی که سطح سواد بالایی دارن، میتونن خیلی راحتتر در جامعه، یک جایگاهی به دست بیارن. همین جایگاه اجتماعی بالا و موقعیتی پذیرفته شده توسط افراد جامعه باعث میشه تا فرزندان بتونن با اعتماد به نفس بیشتری در محیط های اجتماعی ظاهر بشن و احساس امنیت کنن.
همینجاست که تاثیر سواد والدین بر پیشرفت تحصیلی دانشآموزان و موقعیت اجتماعی که دارن مشخص میشه.
البته بالاتر گفتیم که فرزندان از پدر و مادر خودشون الگو برمیدارن؛ اگه این الگو از سطح سواد و دانش بالایی برخوردار باشه، یک الگوی هدفمند برای فرزندشه و تاثیر سواد والدین بر پیشرفت تحصیلی دانشآموزان مثبت عمل میکنه.
مسیر موفقیت برای فرزند محیاست و میدونه که باید برای کسب یک جایگاه و موقعیت مناسب در جامعه، چه کاری انجام بده.
سخن پایانی
هر چقدر که والدین از نظر تحصیلات بالاتر باشن، میتونن الگوی بهتری برای فرزندشون بوده و موقعیت اجتماعی مناسبی رو براش ایجاد کنن. به همین دلیله که میگیم تاثیر سواد والدین بر پیشرفت تحصیلی دانشآموزان خیلی مهمه.
همچنین جا داره که بگیم علاوه بر سواد، لازمه که به تأثیر شغل والدین بر پیشرفت تحصیلی دانشآموزان هم فکر کنین که البته در مقالهای جداگانه به این موضوع هم پرداخته شده.
اگه فرزند شما پدر و مادر تحصیل کردهای داشته باشه، با مشاهده موقعیت و جایگاه شما در جامعه، در آینده تلاش میکنه تا تحصیلات بالایی داشته باشه و مثل شما موقعیت و جایگاه خودش رو در جامعه به دست بیاره. البته باید این مورد رو هم در نظر بگیرین که لزوما داشتن مدرک دانشگاهی بالا هم افتخار نیست.
این که شما بتونین از همه پارامترهای شناخته شده برای پیشرفت تحصیلی فرزندتون استفاده کنین، هنریه که باعث تضمین آینده و موفقیت فرزند شما میشه؛ و این که والدینی سواد خوندن و نوشتن نداشته باشن، دلیل نمیشه که سواد کافی برای زندگی کردن رو هم ندارن.
به همین دلیل، تعریف کاملی از سواد رو براتون ارائه دادیم که بدونین سواد، فقط به خوندن و نوشتن نیست؛ فقط تاثیر سواد والدین بر پیشرفت تحصیلی دانشآموزان زیاده و میتونن به دلیل الگو گرفتن، راه پدر و مادر خودشون رو ادامه بدن.
سازمان یونسکو با تعریف جدیدی که از سواد ارائه کرد، فردی رو باسواد میدونه که بتونه از آموختههای خودش در زندگی استفاده کنه و موجب تغییر در روند زندگیش بشه.
سواد عاطفی، سواد ارتباطی، سواد آموزش و پرورش، سواد مالی و سواد کامپیوتری از انواع سواد محسوب میشن.
بله؛ به دلیل این که والدین یک الگوی موفق برای فرزندشون محسوب میشن، اگه از سطح سواد بالایی برخوردار باشن، فرزندشون در آینده تلاش میکنه تا شبیه اونها بشه و موقعیت اجتماعی مناسبی در جامعه به دست بیاره.
دیدگاه و نظرات
آموزش هر پایه سالانه فقط با روزی 1000 تومن