همه چیز درباره زبان بدن کودکان
آیا تا به حال دقت کردین که کودکان در زمان صحبت کردن با پدر و مادرهاشون به صورت ناخودآگاه یک سری رفتارها و حالات بدنی از خودشون بروز میدن؟ به عنوان مثال زمانی که دارن با والدینشون صحبت میکنن، دست و پاهاشون رو در یک حالت خاصی قرار میدن، لبخند میزنن و حتی سعی دارن که ارتباط چشمی داشته باشن. بروز هر یک از این موارد، اطلاعاتی از احساسات درونی کودکان به والدین منتقل میکنه.
بنابراین خیلی مهمه که شما والدین عزیز، زبان بدن کودکان رو بلد باشین و همیشه سعی کنین که اطلاعاتتون در این زمینه تکمیل باشه. چون زبان بدن کودک، دقیقا همون چیزیه که با دونستنش میتونین به خیلی از موضوعات مربوط به فرزندتون مثل استرس، ترس، دروغگویی، نیازها و خیلی از موارد دیگه پی ببرین.
اگه شما هم طرفدار دو آتیشه پادکستهای آموزشی هستین و فرصت خوندن این مقاله رو هم ندارین، بهتون پیشنهاد میکنیم که پادکست زبان بدن کودکان رو گوش کنین تا بتونین زبان بدن کودکان را بشناسید. پس همراه رادیو پادکست فاب باشین🎧🎙📚
زبان بدن کودکان چیست؟
زبان بدن کودکان، مجموعهای از حرکات و نشونههای بدنیه که بچهها برای بیان خواستهها، احساسات و نیازهاشون استفاده میکنن. در واقع، زبان بدن کودکان نوعی ارتباط غیرکلامیه که اونها برای برقراری ارتباط و انتقال پیامهاشون به دیگران استفاده میکنن.
این زبان شامل حرکات دستها و چشمها مثل لبخند، دلالت، لرزیدن پا و سایر عملکردهای بدنیه. هدف اصلی زبان بدن کودکان برقراری ارتباط، بیان احساسات و تعامل با دیگرانه. به عنوان مثال زمانی که فرزندتون با انرژی داره یک چیزی رو براتون تعریف میکنه، شما تنها کاری که باید انجام بدین اینه که با دقت گوش کنین و نشون بدین که مشتاق شنیدن همه حرفهاش هستین.
اما علاوه بر شما، خود کودک هم باید زبان بدنش رو بشناسه، با توجه به اونها احساساتش رو بشناسه و پیامش رو بهتر منتقل کنه. توجه به زبان بدن در آموزش نه گفتن به کودکان خیلی توصیه شده.
پس درک زبان بدن در کودکان رو میتونیم یک اصل مهم برای افرادی در نظر بگیریم که همیشه با کودکان در ارتباط هستن. یک پیش دبستانی رو تصور کنین که کودکان زیادی با شخصیتهای مختلفی در اون حضور دارن و مربیها باید هر روز باهاشون تعامل داشته باشن. آشنایی با زبان بدن کودک به مربیان کمک میکنه تا نیازها و احساسات رو به راحتی شناسایی کنن تا بتونن مناسبترین رفتارها رو در مقابلشون داشته باشن.
در این مقاله از فاب قراره به این موضوع بپردازیم که چرا آشنایی با زبان بدن کودکان مهمه. آگاهی به زبان بدن فرزندتون و آموزش ارتباط گیری درست با زبان بدن کودک یکی از راهکارهای پرورش رفتار مطلوب در کودکان است. پس تا انتهای این مقاله با اپلیکیشن آموزشی فاب همراه باشین.
تفسیر زبان بدن کودکان چه اهمیتی داره؟
با توجه به توضیحاتی که تا به حال در این مقاله گفته شده، میشه گفت که تفسیر زبان بدن کودکان از اهمیت خیلی زیادی برخورداره. از دلایل اهمیت تفسیر زبان بدن در کودکان میتونیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- درک احساسات: زبان بدن کودکان به والدین و بزرگسالان کمک میکنه تا احساسات و نیازهای اونها رو درک کنن. این باعث میشه که بتونن به موقع به نیازها و خواستههای کودکان پاسخ بدن.
- ارتباط گیری صحیح: تفسیر زبان بدن کودکان میتونه ارتباط عمیقتری بین والدین و کودک به وجود میاره. درک و توجه به حرکات بدنی کودکان به والدین کمک میکنه تا رابطه صمیمانهتری داشته باشن.
- یادگیری آسان: زبان بدن کودکان، خیلی در یادگیریشون تاثیر داره. بررسی حالت بدن، علائم ظاهری، حرکات و ایماء کودکان به والدین کمک میکنه تا نیازهای اونها رو درک کرده و بهترین راهکارها رو برای پشتیبانی از رشد و پیشرفتشون پیدا کنن.
- پیشگیری از مشکلات: با آگاهی از زبان بدن کودکان، میشه مشکلات احتمالی مثل خستگی، ناراحتی، نگرانی و... رو به موقع شناسایی کرده و به اونها واکنش مناسبی نشون داد.
به طور کلی، شناخت پیامهای زبان بدن در کودکان به والدین و بزرگسالان کمک میکنه تا درک بهتری از نیازها، احساسات و تمایلاتشون به دست بیارن و ارتباط دوستانهتری رو با اونها داشته باشن.
چگونه زبان بدن کودک خود را تفسیر کنیم؟
در تفسیر زبان بدن کودک باید به موارد زیادی توجه کنین. از جمله این موارد میتونیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- توجه به حرکات بدن: توجه کنین که آیا کودک به آرومی حرکت میکنه یا بیشتر فعال و پرانرژیه؟ حرکات اضطرابآور و نامتعادل میتونه نشونه ناراحت، غم و اندوه کودک باشه.
- حرکت بازو و دستها: توجه کنین که آیا کودک بازوها و دستهاش رو به سمت شما یا دیگران باز میکنه؟ این میتونه نشونهای از تمایل به برقراری ارتباط با افراد باشه.
- تعبیر چهره: چهره کودک هم خیلی زیاد به تفسیر زبان بدن کمک میکنه. آیا لبخند میزنه و آرامش در چهرهاش مشخصه؟ یا آیا ترس، ناراحتی یا عصبانیت در ویژگیهای صورتش قابل لمسه؟
- تماس چشمی: توجه کنین که آیا کودک به صورت مستقیم به چشمان شما نگاه میکنه یا از تماس چشمی خودداری میکنه؟ تماس چشمی ممکنه نشونه تمایل به ارتباط و تماس عاطفی باشه.
- بیان بدن: تفسیر بیان کردن بدن کودکان هم اهمیت داره. آیا کودک اضطراب و تنفرش رو با حرکات بدنی مثل لرزش بدن، جمع شدن و یا دور شدن از شما بیان میکنه؟ یا با حرکات آروم و مهربون مثل لمس کردن، خم شدن یا بغل کردن نیاز به نزدیکی رو نشون میده؟
تفسیر زبان بدن کودکان نیاز به توجه دقیق، پیشبینی و درک متقابل داره. همچنین باید توجه داشت که هر کودک میتونه الگوها و نشونههای خودش رو داشته باشه، بنابراین تفسیر زبان بدن باید با توجه به شخصیت و عادات هر کودک انجام بشه.
زبان بدن در نوزاد
نوزادان قادر به حرف زدن نیستن، اما از طریق زبان بدنشون، احساسات، نیازها و وضعیتشون رو بیان میکنن. در تفسیر زبان بدن نوزادان، میتونین به موارد زیر توجه کنین:
- بیان صداها: نوزادان از طریق صداها، گریه و لبخند، بخشش و بغل کردن رو بیان میکنن. صداهای قوی و بلند میتونن نشونه احتمالی عدم راضی بودن، درد یا ناراحتی باشن. صداهای آروم و لطیف ممکنه نشونه رضایت و راحتی باشن.
- تحرکات بدنی: نوزادان از طریق حرکات بدنشون احساساتشون رو بیان میکنن. به تغییرات در حالت بدن، حالات صورت و حرکات دستها و پاها توجه کنین. این حالات میتونه نشونه ناراحتی، خواب آلودگی، تمایل به بغل کردن یا نشونه راحتی و خوشحالی باشه.
- تماس چشمی: نوزادان به تماس چشمی برای برقراری ارتباط با اطرافیان نیاز دارن. آیا نوزاد به چشمهای شما نگاه میکنه یا به دنبال اشیاء و فعالیتهای دیگهست. توجه به واکنش نوزاد به تماس چشم میتونه درک بیشتری از وضعیت و احساسات اونها رو فراهم کنه.
- ارتعاشات و لمس: نوزادان از طریق ارتعاشات بدن یا لمس کردن، به ارتباط و درک عواطف نیاز دارن. آیا نوزاد با کشیدن موهاش به شما واکنش نشون میده یا به لمس کردن، گرفتن اشیاء و پوست شما علاقهمنده؟ این میتونه نشونهای باشه که کودک تمایل داره به شما نزدیکتر باشه.
با گذشت زمان و کسب تجربه در مراودات با نوزاد، شما بهتر متوجه میشین که پیامهای زبان بدن اون چی میتونه باشه و چه نوع واکنش و عکسالعملی از این طریق بیان میکنه.
چند نمونه از پیامهای زبان بدن
همونطور که در بخشهای قبلی گفته شد، کودکان در سالهای ابتدایی زندگیشون نمیتونن خیلی صریح و واضح همه حرفهاشون رو بیان کنن. به خاطر همین از چشمها، دستها و پاهاشون استفاده میکنن تا بتونن خواسته و نیازهاشون رو به والدینشون بگن. بنابراین میشه گفت که زبان بدن چه در نوزادان و چه در کودکان، پیامهای خاصی رو به همراه داره. در ادامه قراره که چند نمونه از پیامهای زبان بدن رو توضیح بدیم.
- اشاره دستها به سوی چیزی: اگه نوزاد به سمت یک شیء یا اشیائی در اطرافش اشاره کنه، ممکنه به معنای تمایل به اون شیء یا نیازی که در اون میبینه باشه.
- بغل کردن و فشردن شما: اگه نوزاد خودش رو به سمت شما فشار میده یا پیشونی خودش رو به شما میچسبونه، ممکنه نشونه تمایل به بغل کردن باشه.
- حرکت پاها و دستها: اگه نوزاد پاها و دستهاش رو محکم حرکت بده، میتونه نشونه عدم راضی بودن، ناراحتی، خواب آلودگی یا تمایل به تغییر وضعیت باشه.
- لبخند: اگه نوزادتون لبخند بزنه، صورتش خندون باشه و عضلات صورتش آروم باشه، میتونه نشونه رضایت، خوشحالی و راحتی باشه.
- گریه شدید: اگه نوزاد گریه کنه و صداش بلند باشه، احتمالا نشونه ناراحتی یا نیاز به توجه و مراقبت بیشتره.
توجه داشته باشین که این نمونهها ممکنه بین نوزادان متفاوت باشه و برای درک صحیح زبان بدن نوزادتون، بهتره که به تجربه، شناخت شخصیت و الگوهای رفتاری کودک توجه کنین.
نکاتی درباره آموزش زبان بدن به کودکان
زبان بدن یکی از راههای ارتباطی کودکانه و به اونها کمک میکنه که بعضی احساسات و نیازهاشون رو بیان کنن. در بخش زیر چند نکته مربوط به آموزش زبان بدن به کودکان رو بیان میکنیم:
- توجه به علائم: به عنوان والدین، خیلی مهمه که به علائم زبان بدن کودکان توجه کنین. شما میتونین با مشاهده رفتارهای زبان بدن کودک، نیازها و خواستههاش رو متوجه بشین.
- توجه به روحیات: آموزش زبان بدن به کودکان شامل درک روحیات و احساسات اونها هم میشه. سعی کنین با توجه به تغییرات در صورت، صدا، حرکات و غیره، احساسات فرزندتون رو تشخیص بدین.
- مدلسازی: بهترین روش آموزش زبان بدن به کودک، مدلسازیه. برای مثال، شما میتونین با استفاده از زبان بدنتون، نشون بدین که شاد، ناراحت، خسته یا نیازمند چیزی هستین.
- انتقال احساسات: برای آموزش زبان بدن به کودک، میتونین بازیها و فعالیتهایی رو انجام بدین که در اونها بتونین به کودکان نشون بدین چطوری احساساتشون رو از طریق زبان بدن بیان کنن.
توجه داشته باشین که هر کودک در زمان و تکنیک آموزش زبان بدن ممکنه تفاوت داشته باشه که ناشی از فضای اجتماعی-فرهنگی محل زندگی متفاوت از بقیه کودکانه. بهتره که به رفتار و نیازهای جدید کودکتون توجه کنین و رویکردی انعطافپذیر داشته باشین.
تمرینهای زبان بدن برای کودک
در این قسمت از مقاله قصد داریم که چند تمرین زبان بدن برای کودکان رو توضیح بدیم. کودکان با استفاده از این تمرینها میتونن احساسات و نیازهاشون رو از طریق زبان بدن بیان کنن و ارتباط بهتری با دیگران داشته باشن. از جمله این تمرینها میتونیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- بازی ترجمه و تشخیص حرکت: در این بازی میتونین به کودکتون بگین که تعدادی حرکت رو انجام بده و ازش بخواین که بگه آیا خوشحاله یا ناراحت. مثلا با بلند کردن و پایین آوردن دستش به شما نوع احساسش رو بگه و نیاز خودش رو بیان کنه.
- پانتومیم: در پانتومیم میتونین یک موضوع کوتاه برای فرزندتون تعریف کنین و ازش بخواین که با حرکاتش این موضوع رو تعریف کنه. مثلا اگه در داستان شما شخصی خسته وجود داره، کودک میتونه با کمی خم شدن و حرکات آهسته به این وضعیت اشاره کنه.
- توصیف احساسات با زبان بدن: در این تمرین میتونین چند احساس رو در نظر بگیرین و از فرزندتون بخواین که اونها رو با زبان بدنش به نمایش بذاره و به شما منتقل کنه.
- رقص: رقص و حرکات بدنی میتونن به کودکان کمک کنن که احساسات و افکارشون رو به خوبی بیان کنن. برای رقصیدن با کودکتون یک موسیقی انتخاب کنین و ازش بخواین با حرکاتش احساسات متفاوتی رو بیان کنه، مثلا شادی، غم، خشم و غیره.
- بازی آینه بزرگ: در این بازی، شما و کودکتون باید دست به دست هم بدین و مثل یک آینه برای همدیگه باشین. شما یک حرکت انجام بدین و کودک باید همون حرکت رو تموم کنه و برعکس. این بازی به کودک کمک میکنه تا به حرکات و زبان بدنش بیشتر توجه کنه.
سخن پایانی
زبان بدن کودکان، واقعا یک موضوع جالبه! اونها حتی وقتی هنوز نمیتونن با کلمات صحبت کنن، با استفاده از حرکات بدن و اعلام احساسات، سعی میکنن با ما ارتباط برقرار کنن. اونها از میمیک صورت، حرکات دست و پا و غیره استفاده میکنن تا نشون بدن چه نیازها و خواستههایی دارن.
زبان بدن کودکان نشون میده چقدر درک میکنن و قادر به ارتباط برقرار کردن هستن. مثلا وقتی خوشحالن، میخندن و شادیشون رو نشون میدن؛ وقتی ناراحتن یا چیزی رو نمیپسندن، شاید دستشون رو تکون بدن یا خم بشن.
برای ارتباط بهتر با کودکان، بهتره که ما هم به زبان بدنشون توجه کنیم تا بفهمیم چه احساسات و نیازهایی دارن. با استفاده از زبان بدن، میتونیم راه ارتباطی موثرتری با کودکان داشته باشیم. دوره آموزش تربیت کودک اپلیکیشن فاب به شما کمک میکنه فرزندتون رو بشناسین و بهترین راهکارهای تربیتی رو انتخاب کنین.
زبان بدن کودک در واقع حالتیه که از اون به جای صحبت کردن استفاده میکنن.
بله، دونستن زبان بدن کودک به شما کمک میکنه که بتونین بفهمین فرزندتون چه نیازهایی داره، حالش خوبه یا نه و این که چه مشکلی داره.
زبان بدن کودک مثل بغل کردن، بلند کردن صدا، گریه و خندهست.
دیدگاه و نظرات
آموزش هر پایه سالانه فقط با روزی 1000 تومن