آموزش الفبای فارسی به کودکان پیش دبستانی
پیش دبستانی از دورههای مهم زندگی یک کودکه که در اون مهارتهای زیادی رو یاد میگیره و ذهن خودش رو برای خیلی از مسائل در سالهای بعد آماده میکنه. یکی از آموزشها، آموزش الفبای فارسی به کودکان پیش دبستانیه. آموزش الفبا به کودکان شروع روند تحصیلی اونهاست.
کودکان تقریبا از سن دو سالگی شروع به ادای کلمات و جملات کوتاه میکنن؛ اما حروف و اصوات رو به صورت مجزا نمیشناسن. آموزش الفبا به کودکان پیش دبستانی، اونها رو برای یادگیری کامل حروف و اصوات در کلاس اول آمادهتر میکنه.
حروف الفبا از اولین مواردیه که کودک در بدو ورود به مدرسه باهاش روبهرو میشه. بنابراین آموزش الفبا به کودک پیش دبستانی که باید آماده رفتن به کلاس اول دبستان بشن، موضوع مهمیه.
در این وضعیت یادگیری و آموزش الفبا به کودک بهتره که از طریق سرگرمی و بازی باشه تا از یادگیری خسته و دلزده نشه. اگه کودکی دارین که در حال ورود به پیش دبستانی یا در حال گذروندن این دوره شیرین و دوستداشتنیه و میخواین که از همین ابتدا پایهای قوی در درک مسائل و یادگیری مفاهیم درسی داشته باشه، به شما پیشنهاد میکنیم برای موفقیت فرزند خودتون در آینده، با فاب همراه بشین.
اهمیت آموزش الفبا به کودک پیش دبستانی
در سالهای اخیر برای پیش دبستانی دو رنج سنی مشخص شده. پیش دبستانی 1 برای کودکان 3 تا 5 سال و پیش دبستانی 2 برای کودکان 5 تا 7 ساله. آموزش الفبا در دوره پیش دبستانی دوم اهمیت بیشتری داره. چون پس از گذروندن این دوره کودک وارد مدرسه و فضای آموزش رسمی و جدی میشه.
مربیان در هر یک از دورههای پیش دبستانی باید مهارتهای خاصی رو به کودکان آموزش بدن. طبیعیه که کودک در دوره پیش دبستانی خیلی آماده آموزش خشک و رسمی مثل چیزی که در مدرسه میگذره نیست. بنابراین آموزش در دوره پیش دبستانی همراه با بازی، شادی و خلاقیته.
وقتی که کودک وارد دوره به پیش دبستانی میشه، یک سری مهارتهای مورد نیاز برای ورود به مدرسه رو در قالب بازی و سرگرمی یاد میگیره. یکی از این مهارتهای مهم، یادگیری حروف الفباست. حروف الفبا اصلیترین موضوعیه که کودک در دبستان یاد میگیره که پایه همه آموزشهاست.
هر کدوم از دورههای پیش دبستانی دارای اصولی برای تدریسه که باید معلمها و مربیان اونها رو رعایت کنن. لازمه که بعضی از آموزشها حتما با سرگرمی و بازی همراه باشه تا کودک رو برای آموزش در سالهای بعدی مشتاقتر کنه.
در دوره پیش دبستانی موارد متفاوتی آموزش داده میشه. از جمله این موارد میتونیم به مفاهیم اعداد، حجمها و حروف الفبا اشاره کنیم.
روشهای آموزش الفبای فارسی به کودکان
آموزش الفبا در دوره پیش دبستانی، کودک رو برای ورود به دوره دبستان آماده میکنه. اما کودکان در این سن بیشتر به بازی و سرگرمی احتیاج دارن. به همین دلیل برای آموزش نباید زیاد اونها رو خسته کنیم تا کلا از درس و مدرسه دلزده و سرد بشن. برای آموزش الفبای فارسی به کودکان پیش دبستانی راههای خلاقانه و جذابی وجود داره که عبارتند از:
- نحوه مداد دست گرفتن، اولین گام مهم توی آموزش الفبا و خوندن و نوشتن حروف الفباست. میتونین با تهیه یک دفتر و سرمشق گرفتن در اون از کودک بخواین با کشیدن و تمرین الگوها با مداد و نحوه در دست گرفتن اون آشنا بشه.
- بازی، یکی از بهترین روشها برای درس خوندن کودکانه که در بین سایر روشها میتونین برای آموزش الفبا به کودکان ازش استفاده کنین. این روش بهترین گزینه خوبی برای یادگیری الفباست.
- کودکان معمولا علاقه زیادی به بازیهای گروهی دارن و میشه از طریق بازیهایی مثل خمیر بازی و نقاشی به صورت گروهی الفبا رو به اونها آموزش داد.
- کتابهای آموزشی متعددی برای آموزش حروف الفبای فارسی به کودکان پیش دبستانی وجود داره که برای آموزش صداها و الفبا میتونین ازشون استفاده کنین.
مشاوره برای آموزش الفبای فارسی به کودکان پیش دبستانی
یکی از دورههایی که نقش بسیار مهمی در شکل گیری رفتار و خلقیات یک فرد داره، دوره شیرین پیش دبستانیه که در کودکی میگذرونه. به توصیه روانشناسان در این دوره به علت حساسیتی که وجود داره باید با کودک به درستی رفتار کرده و به نیازهای او توجه بشه.
به دلیل این که بی توجهی به نیازهای کودک موجب بازتاب منفی در سنین بزرگسالی او میشه. کودک در این سن احتیاج به بازی و سرگرمی داره و با این که یادگیری یک سری مفاهیم اولیه مثل اعداد و الفبا مهمه، نمیشه از ازش انتظار داشت که فقط درس بخونه.
در دوره پیش دبستانی کودکان هر کدوم سطح یادگیری متفاوتی دارن و نمیشه از همه اونها یک انتظار داشت. برخی از اونها با یک بار توضیح تمام مفاهیم رو یاد میگیرن و برخی دیگه احتیاج به تمرین و تکرار بیشتری دارن. پس بهتره سطح یادگیری کودک خودتون رو بسنجین و در نظر داشته باشین.
در سنین پایین کودکان دارای روحیه حساس و بسیار تلقین پذیری هستن. بنابراین باید دقت داشته باشین که چطوری با او صحبت میکنین. اگه از عبارات و جملات منفی مثل: تنبلی نکن، چرا درس نمیخونی و چرا یاد نمیگیری استفاده کنین، ممکنه برای همیشه کودک رو از درس خوندن و تلاش برای ادامه یادگیری دلسرد و منصرف کنین.
مواردی که در دوره پیش دبستانی در آموزش الفبا باید در نظر گرفته بشن:
- تشخیص حروف
- خوندن الفبا با ترانه و شعر
- نوشتن برخی از حروف الفبا
- جفت کردن حروف با همدیگه
- شناسایی صدای همه حروف
- پیدا کردن حروف در یک متن
چالش کمتر در کلاس اول دبستان
کودکی که از قبل با الفبا آشنایی داشته و صدای حروف رو میشناسه، در کلاس اول دبستان با چالشهای کمتری مواجه میشه. در نتیجه والدین این کودک هم استرس و نگرانی کمتری رو بابت آموزش فرزندشون در کلاس اول دارن. وقتی دانشآموز کلاس اولی با آگاهی نسبی نسبت به حروف وارد کلاس میشه، دیگه موارد آموزشی رو با اعتماد به نفس بیشتری یاد میگیره.
درک مفاهیم اعداد و آموزش حروف الفبای فارسی به کودک زیر 7 سال به خصوص در سنین 5 تا 7 سالگی خیلی سادهتره. بنابراین باید از این فرصت استفاده کرده و کودکان رو با ذهن باز و پذیرنده راهی کلاس اول دبستان کرد. اما دوره اول پیش دبستانی رو بهتره به آموزش مفاهیم آسونتر اختصاص داد.
بهترین روش آموزش الفبا به کودکان پیش دبستانی
مهمترین نکتهای که در آموزش الفبای فارسی به کودکان پیش دبستانی وجود داره، اینه که کودکان نیاز به بازی و سرگرمی دارن؛ آموزش سختگیرانه و رسمی، کودک رو خسته و دلزده میکنه.
برای آموزش الفبا به کودک پیش دبستانی، روشهای متفاوتی رو میشه استفاده کرد. نکته مهم سرگرمکننده بودن این روشهاست. نباید کودک رو مجبور به یادگیری کرد تا از آموزش خسته بشه. بلکه باید روشی رو انتخاب کرد که خود کودک به یادگیری ترغیب بشه. در ادامه چند روش برای آموزش الفبا به پیش دبستانیها ذکر شده:
آموزش الفبای فارسی به کودکان پیش دبستانی همراه بازی
کودکان مهمترین کار خودشون رو بازی کردن میدونن. اونها تقریبا همیشه در حال بازی هستن و از اون لذت میبرن. بنابراین آموزش حروف الفبا از طریق یک بازی سرگرم کننده، فکر هوشمندانهایه. برای این کار توصیه میشه که بازیهای مختلفی رو انتخاب کنین. میتونین از فضای مجازی و محصولات مختلف کمک آموزشی هم استفاده کرده و ازشون ایده بگیرین.
آموزش همراه با شعر
شعر خوندن برای کودکان لذت بخشه. میتونین اشعار مربوط به حروف الفبا رو جمع آوری کرده و شعر مورد علاقهاش رو بخونین. کودک رو تشویق کنین تا شعر رو حفظ کنه و براتون بخونه.
هر نکته آموزشی رو که همراه با شعر به کودکتون یاد بدین، در ذهنش خیلی موندگارتر بوده و ممکنه تا بزرگسالی هم از حافظهاش پاک نشه.
آموزش همراه با موسیقی
موسیقیهای کودکانه، شادیآور و سرگرم کننده هستن. در فضای مجازی میتونین انواع موسیقیهای آموزشی مخصوص کودک رو یاد بگیرین. همچنین محصولات خوبی هم در این زمینه تولید شده که قابل تهیه هستن.
موسیقی که برای کودکان جذاب باشه، به راحتی اونها رو با خودش همراه کرده و کار شما را در آموزش حروف الفبا، خیلی آسونتر میکنه. آموزش حروف الفبا همراه با موسیقی، در کلاسهای پیش دبستانی خیلی مفید و موثره.
به کودکتون پاداش بدین
فراموش نکنین که کودکان عاشق جایزه گرفتن هستن. اگه برای یادگیری هر مبحث آموزشی جایزه و پاداش تعیین کنین، کودک تلاش بیشتری برای یادگیری میکنه.
مهارتهایی که میشه قبل از کلاس اول به کودک آموزش داد
کودک در سن 7 سالگی وارد کلاس اول میشه؛ در واقع این سن شروع آموزش رسمی به کودکه. اما اگه کودک رو تا رسیدن به این سن به حال خودش رها کرده و او رو وارد فضای آموزش نکنین، به احتمال زیاد کودک، کلاس اول رو خیلی سختتر از هم سن و سالاش میگذرونه.
کودکان معمولا از سنین دو و سه سالگی شروع به صحبت کردن و راه رفتن میکنن. هر چند هر کاری که کودک اون رو شروع میکنه، اولش همراه با ایرادهای زیادیه. اشتباهات کودک در حرف زدن برای اغلب ما خنده داره. اما این اشتباهات بخشی از یادگیریه که همه ما این دوره پشت سر گذاشتیم. بنابراین باید کمی صبور باشین تا کم کم این مهارت رو یاد بگیره.
گاهی خود کودک هم از این که با بیان اشتباه کلمات و حروف الفبا، اطرافیانش رو به خنده میندازه احساس شادی میکنه. اما باید بدونین که کودک در همین سنین هم میتونه پذیرای آموزشهای شما رو یاد بگیره. به ویژه وقتی کودک به سن پنج سالگی میرسه، تلفظ صحیح کلمات و صدای اونها از اهمیت بیشتری پیدا میکنه. بنابراین آموزش الفبا به کودک پیش دبستانی مسئلهایه که نباید از اهمیت اون غافل بشین.
فرزند شما میتونه تا قبل از رفتن به کلاس اول، حروف الفبا رو بشناسه و حتی اونها رو بنویسه. اعداد هم از مواردیه که میشه اونها رو در همین سن به کودک آموزش داد. این موارد معمولا در کلاسهای پیش دبستانی توسط مربیان به صورت اصولی آموزش داده میشه.
اما اگه شما هم بتونین در خونه همراه با بازی و سرگرمی، حروف الفبا رو به کودکتون آموزش بدین، قطعا میتونه با آمادگی بیشتری وارد مدرسه بشه.
جمعبندی
یادگیری الفبا همونطور که در بالا گفتیم اولین و در عین حال مهمترین قسمت یادگیری و شروع راه تحصیلی فرزند شماست. الفبا یکی از ضروریترین و مهمترین موضوعات
برای یادگیریه. در واقع آموزش الفبای فارسی به کودکان پیش دبستانی پایه و اساس شکلگیری مهارتهای خوندن و نوشتن رو توی اونها میسازه.
حروف الفبا، مهمترین چالش کودک در کلاس اول دبستانه. در سالهای اخیر در دوره پیش دبستانی حروف الفبا همراه با بازی به کودکان آموزش داده میشه. آشنایی کودک با حروف الفبا قبل از رفتن به کلاس اول اهمیت زیادی داره. کودکی که در دوره پیش دبستانی با حروف و صداشون آشنا شده، کلاس اول دبستان رو با موفقیت بیشتری پشت سر میذاره.
با آموزش صحیح الفبا به کودک زمینه موفقیت بیشتر فرزندتون رو در سالهای بعد فراهم میکنین. برای این منظور پیشنهاد ما به شما استفاده از اپلیکیشن آموزشی فابه که بستههای آموزشی جذابی رو برای کودک شما داره.
اپلیکیشن فاب، یک برنامه کمک آموزشی جامعه که میتونین از اون برای آموزش حروف الفبا به کودک پیش دبستانی و همچنین آموزش کلمات فارسی به کودکان با شعر کمک بگیرین. برای دسترسی به خدمات فاب، اون رو دانلود و نصب کنین.
بازی، نقاشی، شعر و ترانه از روشهایی هستن که برای آموزش الفبا در دوران پیش دبستانی خیلی پرکاربرد هستن.
کودک با یادگیری الفبا در سن پایین در سالهای بعدی تحصیل خودش با سرعت بیشتری پیشرفت میکنه.
در منزل میتونین از بستههای آموزشی، ویدئو، ترانه و بازی برای آموزش استفاده کنین.
دیدگاه و نظرات
آموزش هر پایه سالانه فقط با روزی 1000 تومن