صفر تا صد اصول برنامه‌ریزی چابک (agile)
حنانه دهقانیبه‌روز رسانی: ۱۴۰۳/۰۹/۱۱
101

صفر تا صد اصول برنامه‌ریزی چابک (agile)

تا حالا اسم برنامه‌ریزی چابک به گوشتون خورده؟

این نوع برنامه‌ریزی، برای مدیریت مسائل در شرایطی که پویا و متغیر هست استفاده میشه و از ثابت و غیرقابل تغییر بودن برنامه‌ریزی جلوگیری می‌کنه. با این برنامه‌ریزی، تغییراتی که ممکنه به وجود بیاد، روی پیشرفت کلی اثری نداره چون با هر تغییر، روند اجرا هم تغییر می‌کنه که این مورد، باعث بهبود کارایی میشه.

حالا ممکنه این سوال براتون پیش بیاد که اگه این برنامه‌ریزی برای مدیریت پروژه‌ها و مسائل مختلف به کار میره، پس به چه درد دانش‌آموزان می‌خوره؟

به این دلیل که برنامه‌ریزی چابک بر روی تطبیق برنامه با تغییرات تمرکز داره، دانش‌آموزان می تونن از روند چرخه‌ای این برنامه‌ریزی کمک بگیرن و در هر چرخه برنامه‌ریزی، نیازمندی‌ها رو پیدا و بر اساس اون تغییرات لازم رو انجام بدن. برای آشنایی بیشتر، با ما همراه باشین.

اهمیت برنامه‌ریزی

برنامه‌ریزی، برای موفقیت در هر فعالیت و پروژه‌ای از اهمیت بالایی برخورداره، بنابراین میشه گفت برنامه‌ریزی یک امر مهم و حیاتی در هر فرآیندی محسوب میشه و از چند جنبه مختلف حائز اهمیته.

اهمیت برنامه‌ریزی
  • تعیین اهداف مشخص: با استفاده از برنامه‌ریزی، می‌تونین اهداف مشخصی رو برای خودتون تعیین کنین و برای رسیدن به اون‌ها تلاش و پشتکار داشته باشین. با هدف‌های مشخص و قابل اندازه‌گیری می‌تونین پیشرفت خودتون رو اندازه‌گیری و ارزیابی کنین.
  • استفاده درست از منابع: با برنامه‌ریزی صحیح، از منابع موجود مثل زمان و بودجه استفاده بهینه میشه و روی موارد مهم و اولیت‌ها تمرکز بیشتری صورت می‌گیره. این موضوع بهره‌ وری رو افزایش و هدر رفتن منابع رو کاهش میده.
  • جلوگیری از ریسک‌های موجود: برنامه‌ریزی این امکان رو برای شما فراهم می‌کنه تا ریسک‌های موجود رو شناسایی کنین و پیش بینی‌های لازم رو برای حل اون‌ها انجام بدین. این موضوع احتمال بروز مشکلات جدی رو توی زمان انجام پروژه کاهش میده.
  • سازماندهی و تنظیم روند کاری: با استفاده از برنامه‌ریزی درست می‌تونین روند کارها رو سازماندهی کنین، این کار موجب افزایش بازده کاری و راحت‌تر شدن اجرای فعالیت‌ها میشه.
  • پیش‌بینی نیازها: با برنامه‌ریزی دقیق می‌تونین نیازهای موجود رو پیش‌بینی کنین و برای مقابله و برخورد با نیازهای آینده آمادگی لازم رو داشته باشین.
  • بالابردن کیفیت: با استفاده از برنامه‌ریزی فعالیت‌ها به صورت سازمان یافته و باکیفیت بالا انجام میشه.

برنامه‌ریزی چابک چیست؟

برنامه‌ریزی چابک (Agile Planning) یک روش مدیریت پروژه و توسعه نرم افزاریه که برای برخورد با شرایط و نیازمندی‌های متغیر استفاده میشه. در این روش، انعطاف‌پذیری و تمرکز برای رسیدن به نتایج لازم و کیفیت بالا مهم‌ترین اصله. روش برنامه‌ریزی چابک توانایی پاسخگویی به تغییرات سریع، برای مواجه شدن با نیازها و شرایط مختلف رو داره.

برنامه‌ریزی چابک به صورت چرخه‌های کوتاه و تکراری با عنوان (Iterations) عمل می‌کنه که هر کدوم به طور معمول دو تا چهار هفته طول می‌کشه. هر ایتریشن شامل فعالیت‌های تعیین نیازها، تعیین وظایف، اجرا و ارزیابیه.

تاثیر فلش کارت در یادگیری دانش‌آموزان

تاثیر فلش کارت در یادگیری دانش‌آموزان

تاثیر فلش کارت در یادگیری دانش‌آموزان خیلی زیاده و باعث میشه که تسلط‌شون روی مطالب درسی بیشتر بشه و نتایج بهتری از درس خوندن‌شون بگیرن.

۶ فاز برنامه‌ریزی پروژه چابک

این نوع برنامه‌ریزی، چند فاز مهم داره که حتما باید رعایت بشن تا شما بتونین به هدف خودتون برسین. مهم‌ترین اصل‌های اجرایی در برنامه‌ریزی چابک عبارتند از:

۶ فاز برنامه‌ریزی پروژه چابک
  • تشخیص و تعیین نیازمندی‌ها: شما باید در ابتدا هدف و نیازمندی‌های خودتون رو مشخص کنین.
  • برنامه‌ریزی اولیه: با توجه به نیازمندی‌ها و هدفی که دارین، باید برنامه‌ریزی اولیه رو انجام بدین. در این مرحله، وظایف و زمانبندی و منابع مشخص میشن.
  • اجرای چرخه‌ها: برنامه‌ریزی چابک رو باید به صورت چرخه‌ای عملی کنین که هر کدوم از این چرخه‌ها، یک ایتریشن (Iteration) هستن. مدت زمان اجرای هر چرخه هم حدود 2 الی 4 هفته طول میکشه.
  • انجام نیازمندی‌ها: در هر چرخه، باید به نیازمندی‌ها توجه کرده و اون‌ها رو بر طرف کنین.
  • ارزیابی و انطباق: هر چرخه یا ایتریشن که تموم میشه، باید عملکرد خودتون رو ارزیابی کرده و بررسی کنین که آیا انجام این چرخه، مطابق با هدف‌گذاری و نیازمندی‌ها بوده یا نه.
  • تکرار چرخه: اجرای ایتریشن‌ها به صورت تکراری ادامه داره تا در نهایت نیازمندی‌ها برطرف شده و به هدف خودتون برسین.

چرا برنامه‌‌ریزی چابک مهم است؟

در قسمت قبلی، 6 فاز مهم این برنامه‌ریزی رو بررسی کردیم. حالا ممکنه این سوال رو بپرسین که تفاوت برنامه‌‌ریزی چابک با برنامه‌‌ریزی سنتی چیست؟

در برنامه‌ریزی‌های عادی، شما ساعتی از شبانه روز رو به درس خوندن اختصاص میدین و ممکنه گاهی در نهایت به هدفی که مشخص کردین هم نرسین. اما در برنامه‌ریزی چابک، با وجود اصول و مراحلی که داره، شانس نرسیدن شما به هدفتون کاهش پیدا می‌کنه و باعث میشه تا بهترین نتیجه رو دریافت کنین. شما می‌تونین از ایده‌های کلیدی این برنامه برای درس خوندن استفاده کنین:

  • تقسیم‌بندی به صورت ایتریشن: شما می‌تونین درس خوندن رو به چرخه‌های کوچیکتر و قابل مدیریت تقسیم کنین. این تقسیم‌بندی باید جوری باشه که بتونین به راحتی بهشون نظارت کنین.
  • هدف‌گذاری‌های کوتاه مدت: برای هر چرخه، یک هدف کوتاه مدت و قابل انجام تعیین کنین؛ برای مثال تموم کردن یک فصل یا تمرین‌های کتاب های کمک درسی.
  • بررسی بازخورد: در پایان یافتن هر چرخه، نتیجه کار رو بررسی کنین و پیشرفت خودتون رو بسنجین. با این کار شما می‌تونین نقاط ضعفتون رو شناسایی و برای برطرف کردنش تلاش کنین.
  • تطبیق‌پذیری: برنامه شما باید انعطاف‌پذیر باشه تا در صورتی که تغییراتی در روند اجرا ایجاد شد، بتونین اصلاحیات مورد نیاز رو انجام بدین.
  • اولویت‌بندی: بهتره مسائلی که فکر می‌کنین توجه بهشون و خوندنشون مهم‌تره رو در اولویت قرار بدین. برای مثال نقاط ضعف شما، باید در اولویت باشه تا بتونین تمرکز بیشتری رو بر روی مطالعه مباحثی که مشکل دارین بذارین.

در آخر، برنامه‌ریزی چابک باعث میشه تا بتونین با استرس کمتر و بازدهی بیشتر، به اهدافی که برای خودتون تعیین کردین برسین و موفقیت تحصیلی رو تجربه کنین.

مزیت برنامه‌ریزی چابک (agile)

برنامه‌ریزی چابک به عنوان یک روش مدیریت پروژه و توسعه نرم‌افزار مزیت‌های مختلفی رو داره.

مزیت برنامه‌ریزی چابک (agile)
  • انعطاف‌پذیری: با استفاده از این برنامه‌ریزی، با سرعت بیشتری به تغییرات و نیازهای جدید پاسخ داده میشه و اعمال تغییرات راحت‌تر و آسان‌تر انجام میشه.
  • تمرکز بر ارزش: برنامه‌ریزی چابک روی ارزش‌های اصلی و مهم تمرکز داره و مانع از هدر رفتن زمان و منابع غیر ضروری میشه، این موضوع باعث میشه تا نتایج بهتر و مطلوب‌تری بدست بیاد.
  • همکاری انگیزشی: اگه با همکلاسی یا دوستان خودتون مطالعه می کنین، با استفاده از این برنامه‌ریزی همه افراد می‌تونن به صورت مشترک در برنامه‌ریزی‌ها و تصمیم گیری‌های مشارکت داشته باشن، این موضوع انگیزه افراد رو افزایش میده و باعث همکاری بهتر و موثری بین دوستان میشه.
  • تحویل مداوم: برنامه‌ریزی چابک با استفاده از ایتریشن‌های کوتاه‌مدت باعث میشه به طور مداوم و با شیوه تکراری مباحث مرور بشن.
  • ارزیابی مداوم: برنامه‌ریزی چابک با استفاده از چرخه‌های ایتریشن‌ها، این امکان رو فراهم می‌کنه تا به طور مداوم عملکرد خودتون رو ارزیابی کنین و بهبودهای لازم رو برای روند بهتر انجام بدین.
آموزش مدیتیشن قبل از درس خوندن

آموزش مدیتیشن قبل از درس خوندن

اگه نمی‌دونین که چجوری مدیتیشن کنین ما توی این مقاله براتون آموزش مدیتیشن قبل از درس خوندن رو گذاشتیم. شما می‌تونین با یادگیری تکنیک‌های اون راحت‌تر درس بخونین.

سخن پایانی

برنامه‌ریزی چابک به انعطاف‌پذیری معروفه. این برنامه به شما کمک می‌کنه تا با ایجاد پارت و چرخه‌های مطالعاتی، درس رو به صورت مفهومی یاد بگیرین و دیگه زمان امتحانات استرس نداشته باشین.

چون با وجود فشرده بودن برنامه امتحانات، ممکنه دائم به این فکر کنین که شاید نتونین در زمان مشخص شده، درستون رو تموم کنین؛ اما برنامه‌ریزی چابک این مشکل رو حل کرده و با ایجاد اولویت‌بندی و بخش‌های کوچیکتر، می‌تونه کمکتون کنه تا راحت‌تر برای امتحانات درس بخونین.

این برنامه ریزی به مدیریت استرس کمک میکنه؟

بله چون دیگه نیازی نیست نگران حجم زیاد مطالب درسی باشی. فقط کافیه روی هر پارت مطالعاتی و اهدافی که برای اون چرخه تعیین کردی تمرکز کنی. با این کار، فشار روانی و استرs کمتری رو تجربه خواهی کرد.

میشه با برنامه‌ریزی چابک برای امتحانات مطالعه کرد؟

بله؛ کافیه درس‌ها رو به پارت‌های مطالعاتی کوتاه‌تر تقسیم کنی و بر اساس اولویت‌بندی درس بخونی. اینجوری هم به موقع درس رو تموم میکنی و هم از درس خوندن زیاد دل‌زده نمیشی.

به این مقاله امتیاز دهید
اشتراک گذاری این مقاله با دوستان

مقالات مرتبط

دیدگاه و نظرات