نکات مهم و ضروری برای انشا نویسی
شاید فکر کنین که انشا نویسی، صرفاً محدود به درس فارسی و نگارش میشه؛ اما باید گفت مهارت انشا نویسی، یکی از مهارتهاییه که به ما در زندگی روزمره هم کمک زیادی میکنه.
مهارت نوشتن، به ما کمک میکنه که در ارتباطاتمون مثل نوشتن نامه، پیامهای متنی و ایمیل، بهتر عمل کنیم و بتونیم افکار و اندیشههای خودمون رو واضحتر به افراد منتقل کنیم. به همین خاطر، دونستن بهترین روش انشا نویسی اهمیت زیادی داره. پس همراه ما باشین تا یاد بگیرین چطوری جادوی قلمتون رو آزاد کنین.✨✏
معرفی بهترین روش انشا نویسی
انشا نویسی مثل هر مهارت دیگهای، روشهای زیادی داره که افراد مختلف ازشون استفاده میکنن. خیلی از افراد هستن که به صورت ذاتی این استعداد رو دارن و نیازی به یادگیری روش خاصی ندارن تا یک انشای مسحور کننده بنویسن.
اما بیشترمون که استعداد خاصی در این مهارت نداریم، نیاز داریم روشهای مختلف رو یاد بگیریم تا بتونیم نوشتههای خودمون رو قویتر کنیم.
توی این مقاله از فاب، میخوایم به چند تا از این روشها اشاره کنیم تا با استفاده ازشون، بتونین بهترین روش انشا نویسی رو به کار بگیرین و از خلق نوشتههای جذاب و خلاقانه خودتون نهایت لذت رو ببرین.
انتخاب اینکه چه روشی برای شما بهترین روش انشا نویسیه، بستگی به عوامل مختلفی داره. عواملی مثل موضوع مورد بحث، شخصیت شما، نگاهتون به انشا و مخاطب این نوشته، تعیین کننده سبک مناسب شما برای انشا نویسیه.
پس قبل از اینکه بخواین شروع به انشا نویسی کنین، باید درباره انواع سبکها و روشهای انشا نویسی بدونین. سبکهای انشا نویسی به چند دسته اصلی زیر تقسیم میشن:
انشا نویسی توصیفی
در سبک توصیفی، نویسنده یک اتفاق، داستان یا یک شخص رو به شکلی توصیف میکنه که با احساسات و قوه تخیل مخاطب ارتباط برقرار کنه.
این سبک انشا نویسی معمولاً برای مخاطب سرگرم کنندهتره و جنبه هنری بیشتری داره. بیشتر رمانهایی که میخونیم و لذت میبریم، معمولاً با این سبک نوشته شدن.
انشا نویسی توضیحی
در این سبک، هدف سرگرم کردن یا جنبه هنری نیست؛ بلکه هدف انتقال اطلاعات به مخاطب ماست تا پیام خاصی رو دریافت کنه یا درباره مطلب مورد نظر دانش بیشتری پیدا کنه.
در این روش انشا نویسی، استفاده از آرایهها و زیباییهای ادبی خیلی کمتر از سبک قبلیه و معمولاً یک متن جدیه که با هدف افزایش آگاهی نوشته میشه.
انشا نویسی استدلالی
این سبک نوشته، معمولاً برای بیان نظرات و دیدگاههای نویسنده مورد استفاده قرار میگیره. در انشای استدلالی، نویسنده قصد داره که با استفاده از برهان، دلایل و استدلالهای مختلف، قضاوت خاصی که درباره یک پدیده یا یک شخص داره رو با دیگران در میون بذاره و نظرات خودش رو برای بقیه مطرح کنه.
این سبک انشا نویسی، معمولاً در مقالات علمی و پژوهشی، مقالات روزنامه نگاری و مقالات انتقادی استفاده میشه که کمتر جنبه سرگرمی دارن.
انشا نویسی تعریفی
این سبک انشا نویسی، به خاطر شباهتی که به انشا نویسی توضیحی داره، گاهی با این سبک اشتباه گرفته میشه.
تفاوت اصلی این دو سبک نوشتاری اینه که در انشا نویسی توضیحی، نویسنده بیشتر یک موضوع رو به صورت کلی توضیح میده و در انشای تعریفی، نویسنده به صورت دقیق و با جزئیات به تشریح و تعریف یک مفهوم خاص میپردازه.
انشا نویسی به قصد سرگرمی
در این سبک انشا نویسی، نویسنده مخصوصاً برای سرگرمی مخاطب از قلمش استفاده میکنه. این سبک در مجلات مختلف یا وبلاگها مورد استفاده قرار میگیره تا خواننده رو به خودش جذب کنه.
در این سبک، از جذابیتهای زبانی، داستانهای خندهدار، جوکها و شخصیتهای جذاب استفاده میشه تا مثل یک فیلم کمدی، خواننده سرگرم مطالعه نوشته بشه.
انشا نویسی نظری
در این سبک، نویسنده درباره نظرات خودش با مخاطب صحبت میکنه؛ البته برعکس نوشتههای استدلالی، نویسنده هیچ دلیل و منطقی رو برای نظرات خودش ارائه نمیده و این انشا صرفاً جنبه اشتراکگذاری نظرات رو داره.
اما در نوشتههای استدلالی، نویسنده باید برای صحبتهای خودش دلیل و منطق بیاره و توضیحات لازم رو برای متقاعدسازی مخاطب ارائه بده.
انشا نویسی مقایسهای
در این سبک انشا نویسی، نویسنده به مقایسه دو ایده، دو پدیده، دو شخصیت یا موردهای دیگه میپردازه و سعی میکنه نکات مختلف مربوط به دو موضوع رو با هم مرتبط کنه. روش مقایسهای یکی از بهترین روشهای درس خوندن محسوب میشه.
نکات مهم در مورد انشا نویسی
برای اینکه بتونین یک انشای خوب و جذاب بنویسین، باید یک سری نکات و مراحل رو پشت سر بذارین تا نوشتهتون زیبا و گیرا بشه.
هرچقدر بتونین در تک به تک این مراحل بهتر عمل کنین، نتیجه نهایی که از نوشتهتون کسب میکنین بهتر و بهتر میشه.
این مراحل ممکنه در منابع مختلف کمتر یا زیادتر باشن. در ادامه به این مراحل اشاره میکنیم که با به کار گرفتنشون، میتونین شاهد ارتقای مهارت انشا نویسی خودتون باشین.
مرحله اول: تعیین موضوع
در قدم اول، باید درباره موضوعی که میخواین بنویسین، یک دید واضح و شفاف پیدا کنین. باید این موضوع رو به شکلی جذاب، مهم و مرتبط با خواننده خودتون انتخاب کنین.
مثلا اگه انشایی دارین مینویسین که مخاطبش دانشآموز پنجم ابتداییه، بهتره موضوعی مثل فلسفه وجودی انسان یا یک جنگ هستهای نباشه!
مرحله دوم: تحقیق و جمعآوری اطلاعات
در قدم دوم، باید اطلاعات مربوط به موضوع مورد نظر خودتون رو گردآوری کنین. داشتن اطلاعات کافی و دقیق، باعث میشه که دید شما وسیعتر بشه و بتونین از زاویههایی به موضوع مورد نظر نگاه کنین که بقیه افراد بهش نگاه نمیکنن.
این کار میتونه شامل مطالعه کتابهای مختلف، مقالات، تحقیقات یا منابع دیگه بشه که باید با استفاده از یادداشت کردن، اونها رو جمعآوری کنین و در انشای خودتون ازشون استفاده کنین.
مرحله سوم: نوشتن مقدمه
قطعاً میدونین مقدمه نقش خیلی مهمی در نوشته شما داره. مخاطبی که شروع به خوندن نوشته شما میکنه، از روی مقدمه تصمیم میگیره که به خوندن ادامه بده یا نه.
شما باید موقع نوشتن مقدمه، نیازی رو در مخاطبتون به وجود بیارین که بخواد نوشته شما رو ادامه بده و اون رو تا آخر بخونه.
به همین خاطر باید حتماً توجه ویژهای به مقدمهتون داشته باشین و تمام سعیتون رو بکنین که به جذابترین شکل ممکن این مقدمه رو طراحی کنین.
مرحله چهارم: نوشتن بدنه انشا
خب میرسیم به اصل داستان؛ یعنی نوشتن بدنه اصلی انشا.
بدنه انشا، قسمت اصلی یک نوشتهست که پیام اصلی نوشته داخلش گنجونده شده. با اینکه هر سه قسمت یک انشا، یعنی مقدمه، بدنه و نتیجهگیری اهمیت زیادی دارن، بدنه جاییه که شما تاثیر نهایی رو روی ذهن مخاطبتون میذارین.
مرحله پنجم: نوشتن نتیجهگیری
نتیجهگیری، قسمت نهایی انشای شماست. در این قسمت شما باید موضوع مورد نظر رو برای مخاطبتون به یک جمعبندی نهایی برسونین و نتیجهگیری کنین.
آمادهسازی قسمت نتیجهگیری، مثل یک حسن ختام برای متن شماست که باعث میشه مخاطب حس خوبی از خوندن انشای شما داشته باشه.
پس نتیجهگیری رو دست کم نگیرین؛ چون نوشتن یک نتیجهگیری خوب یکی از مهمترین مراحل انشا نویسی صحیحه.
مرحله آخر: بررسی و تصحیح
بعد از نوشتن انشای خودتون، بهتره حداقل یکی دوبار اون رو بازنگری کنین. خیلی از جملات هستن که موقع نوشتن به ذهنتون نمیان و موقع بازنویسی بهتون الهام میشن.
همیشه سعی کنین هر جملهای که داخل متن گذاشتین، بهترین جملهای باشه که در اون قسمت میتونین بنویسین.
ویژگیهای یک انشای خوب
اگه دنبال این هستین که بدونین چطوری میشه یک انشای خوب نوشت، باید بدونین که ویژگیهای یک انشای زیبا و اصولی چیه.
فکر کنین که شما طراح لباس هستین؛ قبل از طراحی لباس باید بدونین یک لباس خوب چه ویژگیهایی داره. مثلا یک لباس خوب دوختش به چه شکله، پارچهاش از چه جنسیه، طراحی ظاهری اون باید چطوری باشه و کلی ویژگی دیگه. انشا نویسی هم دقیقا همینطوره.
در ادامه، چند مورد از ویژگیهای یک انشای خوب و اصولی رو با هم مرور میکنیم تا بدونین باید از نوشته خودتون چه توقعاتی داشته باشین:
- داشتن انسجام و پیوستگی:
متن شما باید مسیر مشخصی رو طی کنه و مخاطب رو گمراه نکنه. باید حول هدف خاصی متن نوشته بشه و شاخه به شاخه نباشه. - وضوح و دقت در ارائه اطلاعات:
شما باید دقت لازم رو در ارائه اطلاعات به مخاطبتون داشته باشین. باید مطمئن باشین مطالبی که در متن مینویسین حتماً درست باشه و صحت داشته باشه. - تنوع و غنی بودن کلمات و واژگان:
تنوع کلماتی که استفاده میکنین، روی جذابیت متن شما تاثیر خیلی زیادی میذاره. پس سعی کنین روی گسترش واژگانتون کار کنین. - اصالت و کپی نبودن متن:
این مورد، در نوشتن یک انشای خوب خط قرمز محسوب میشه. کلمات حس دارن؛ وقتی اونها رو خودتون بیان میکنین، مخاطب رو خیلی بهتر جذب نوشته خودتون میکنین در مقایسه با وقتی که کپی از نوشتههای شخص دیگهای باشه. - انگیزشی بودن و ارتباط داشتن با احساسات مخاطب:
این بیشتر در انشاهای غیر استدلالی کاربرد داره. شما باید نوشته خودتون رو به شکلی طراحی کنین که مخاطب بتونه باهاش ارتباط برقرار کنه و جذبش بشه. - توجه به سلیقه و شخصیت مخاطب احتمالی:
باید مخاطب احتمالی خودتون رو بشناسین و متناسب با شخصیت اون انشای خودتون رو بنویسین. مثلا در یک سایت ورزشی، نوشتن مقاله یا انشایی مربوط به سیاست یا هنر جذاب نمیتونه باشه. - داشتن خلاقیت و نوآوری:
خلاقیت همیشه حرف اول رو میزنه. سعی کنین در تمام نوشتههای خودتون خلاقیت داشته باشین و از نوآوریهای مختلفی استفاده کنین. - نگارش درست و اصولی:
متن شما باید از نظر نگارش و دستور زبان، درست و بدون غلط باشه. غلط املایی یا نگارشی در متن شما، باعث میشه که مخاطب شما احساس بدی نسبت بهش پیدا کنه.
چطوری یک انشای خوب بنویسیم؟
حالا که مراحل انشا نویسی رو یاد گرفتین، وقتشه درباره نکاتی بدونین که میتونه بهتون در تولید یک نوشته زیبا و گیرا کمک کنه.
این نکات، دقیقا همون تکنیکهایی هستن که شما ازشون استفاده میکنین تا به ذهن و قلب مخاطبتون وارد بشین و کاری کنین که با متن شما ارتباط برقرار کنه.
تکنیکهای مختلفی برای انشا نویسی وجود داره که در ادامه به چند مورد از اونها اشاره میکنیم:
تفکر خلاق
موقعی که دارین انشا مینویسین، باید بتونین تمام تخیل و ابتکارتون رو به کار بگیرین تا مفاهیم رو از زاویه دید جدیدی برای مخاطب بازگو کنین.
این باعث میشه که نوشته شما منحصر به فرد باشه و مخاطب شما، دید متفاوتی به نوشتههاتون داشته باشه.
استفاده از تصاویر ذهنی
تصویرسازی کردن برای مخاطب، یکی از مهمترین تکنیکها برای نوشتن یک انشای زیباست. مثلا به جای اینکه بگین بهار شده و گلها شکوفه زدن، میتونین بگین " دوباره نسیم بهاری، دامان طبیعت را نوازش میکند و غنچهها، خندان و خوشحال آغوش خود را به سمت پرتوهای نور خورشید باز میکنند."
نوآوری در استفاده از زبان
سعی کنین از واژگان و عبارتهایی استفاده کنین که کمتر استفاده میشن و متفاوت هستن. این باعث میشه که متن برای مخاطب جذابتر باشه.
متنهایی که بدون نوآوری در زبان نوشته میشن، معمولاً خشک و کلیشهای هستن و نمیتونن تاثیر خاصی روی مخاطب شما بذارن.
داشتن زاویه دید متفاوت
سعی کنین به اتفاقهای مختلف، از زاویه دید متفاوتی نسبت به بقیه افراد نگاه کنین. مثلا در انشای خودتون به جای جاذبه زمین، میتونین درباره دافعه آسمون بگین.
این هم مثل نوآوری کلامی، باعث میشه که مخاطبتون دید خاصی به نوشته شما پیدا کنه و براش ارزشمند باشه.
ریسکپذیری
شاید این مورد یک مقدار به نظرتون عجیب باشه؛ اما باید بگیم ریسک کردن، در نوشتن یک متن خوب یک عامل تاثیرگذار در گرفتن برگ برندهست.
باید دلتون رو به دریا بزنین و متنهایی بنویسین که برای مخاطبان شاید چندان آشنا نباشه. نباید از خارج از چارچوب فکر کردن بترسین؛ باید سعی کنین به شکل متفاوتی فکر کنین تا بتونین نوشتهای متفاوت رو به مخاطبتون ارائه بدین.
جمعبندی درباره بهترین روش انشا نویسی
هیچوقت قدرت کلمات رو نباید دست کم گرفت!
کلمات میتونن هم دنیا رو نابود کنن، هم میتونن اون رو بهتر کنن. پس یاد بگیرین که از کلماتتون بهترین استفاده رو بکنین که تاثیر مثبتی روی محیط زندگی خودتون بذارین.
در این مقاله سعی کردیم درباره بهترین روش انشا نویسی صحبت کنیم تا شما بتونین مهارتتون رو در استفاده از خودکار و قلمتون بالاتر ببرین.
اگه باز هم سوالی درباره این درس یا درسهای دیگه داشتین مثل صد زدن درس شیمی در کنکور، میتونین مجله آموزشی فاب رو دنبال کنین.
یک انشای خوب انسجام معنایی داره، واضح و شفافه، تنوع کلامی و دایره واژگان وسیعی داره.
چیزی تحت عنوان بهترین روش وجود نداره. شما با رعایت یک سری اصول و قواعد، میتونین مهارت انشا نویسیتون رو بهتر کنین؛ ولی در نهایت این برمیگرده به توانایی شخص شما.
داشتن مهارت انشا نویسی، یعنی شناختن دنیای کلمات. این به شما کمک میکنه که در حوزههای کاری و تحصیلی خودتون هم نتایج بهتری بگیرین.
دیدگاه و نظرات
آموزش هر پایه سالانه فقط با روزی 1000 تومن