راهنمای گام به گام تغییر رشته در دبیرستان
زمانی که پایه نهم تموم میشه، دانشآموزان باید انتخاب کنن که در یکی از شاخههای نظری یا فنی حرفه، مشغول به تحصیل بشن. این تصمیم، آینده تحصیلی و شغلی دانشآموزان رو مشخص میکنه. به همین دلیل زمان تصمیمگیری، دانشآموزان باید حتما به موارد زیادی مثل علاقه، کنکور و آینده شغلی توجه کنن و هیچ کدوم از مسائل رو ساده نگیرن.
با توجه به این که انتخاب رشته یک تصمیم مهم و بزرگه، ممکنه خیلی از دانشآموزان به دلیل استرس و ندونستن علاقه خودشون، نتونن رشتهای که دوست دارن رو انتخاب کنن؛ یا حتی پیش اومده که دانش آموز رشته مورد علاقه خودش رو پیدا کرده و مشغول به تحصیل شده ولی با وارد شدن به فضای اون رشته و تجربه کردن، متوجه شده که شرایط، اون جوری که فکر میکرده نیست.
معمولا این دانشآموزان میخوان تغییر رشته بدن و قبل از هر اقدامی میخوان درباره شرایط تغییر رشته در دبیرستان بدونن. ما این مقاله رو برای دانشآموزان آماده کردیم تا بدونن تغییر رشته در دبیرستان چه شرایطی دارد و از شرایط تغییر رشته در سال دهم مطلع بشن؛ با ما همراه باشین.
کدام دانشآموزان باید تغییر رشته دهند؟
گاهی دانش آموزان از روی احساسات یا صحبتهای دوستان و والدین، تصمیم اشتباهی برای ادامه تحصیل میگیرن. حتی ممکنه به دلیل نداشتن اطلاعات کافی درباره اون رشته، نتونن به خوبی از پس دروسی که تدریس میشه بربیان احساس شکست کنن. در این موقعیت، آموزش و پرورش راهی جلوی پای دانشآموزان گذاشته تا بتونن این تصمیم اشتباه رو جبران کنن و در رشته مورد علاقه خودشون درس بخونن. تغییر رشته در دبیرستان برای دانشآموزان سردرگم راهی مناسبه.
پس میشه گفت دانشآموزانی که بعد از گذشت چند وقت، احساس میکنن که نمیتونن در رشته خودشون به موفقیت دست پیدا کنن و دائم افت تحصیلی دارن، گزینههای مناسبی برای تغییر رشته در دبیرستان هستن. اگه میخواین بپرسین که در کدام پایهها میتونیم تغییر رشته دهیم؟ باید بگیم که هم در پایه دهم به یازدهم و هم پایه یازدهم به دوازدهم، تغییر رشته امکانپذیره.
فقط باید در نظر داشته باشین که اگه شاخه فنی حرفه هستین یا این که از نظری میخواین رشته فنی حرفه رو ادامه بدین، این تصمیم رو باید قبل از شروع پایه یازدهم بگیرین؛ چون امکان تغییر شاخه در پایه یازدهم به دوازدهم وجود نداره.
قوانین مهم درباره تغییر رشته متوسطه دوم سال 1403
مهمترین سوالی که در ذهن دانشآموزانی که قصد تغییر رشته دارن شکل میگیره اینه که در کدوم پایه میتونیم تغییر رشته بدیم. دلیل ایجاد همچین سوالی اینه که استرس میگیرن نکنه وقتشون تموم بشه و دیگه نتونن توی رشته مورد علاقشون تحصیل کنن. اما نگران نباشین؛ ما در ادامه به طور کامل براتون قوانین مهم درباره تغییر رشته در دبیرستان رو توضیح میدیم.
فرقی نداره بخواین از پایه دهم به یازدهم یا این که از پایه یازدهم به دوازدهم تغییر رشته بدین، قوانین زیر مشمول حال هر دو حالت میشه:
شما فرم تغییر رشته یا نمونه برگ الف رو از مدرسه دریافت میکنین و دلایل تغییر رشته، رشته تحصیلی کنونی و رشتهای که میخواین در اون تحصیل کنین رو مینویسین و با امضای اولیا، به مدیر یا مشاور مدرسه تحویل میدین. کسی که این برگه رو از شما دریافت میکنه هم باید فرم مربوطه رو تایید کنه و در نهایت این برگه رو باید به کمیسیون آموزشی اداره آموزش و پرورش منطقه خودتون تحویل بدین.
دو هفته قبل از برگزاری امتحانات خرداد یا شهریور، انتخاب رشته شما انجام میشه و میتونین در امتحانات مورد نظر شرکت کنین. البته در خاطر داشته باشین که این تصمیم شما بر تغییر رشته در دبیرستان، باید قبل از امتحانات خرداد یا شهریور باشه که بتونین در امتحانات مربوطه شرکت کنین. پس هرچه زودتر تصمیم بگیرین، همون قدر میتونین موفق تر عمل کنین.
همچنین بخوانید: معرفی انواع آزمون المپیاد
لیست دروس امتحانی تغییر رشته از پایه دهم به یازدهم
برای این که بتونین تغییر رشته در دبیرستان از پایه دهم به یازدهم رو انجام بدین، لازمه علاوه بر تایید آموزش و پرورش، در آزمون بعضی از دروس شرکت کنین. البته شرکت در آمزون همه درسها نیاز نیست؛ ولی یک سری دروس تخصصی هست که در ادامه براتون نام میبریم:
دروس امتحانی تغییر رشته پایه دهم به یازدهم | |
رشته ریاضی فیزیک | ریاضی 1، شیمی 1، فیزیک 1 و هندسه 1 |
رشته علوم تجربی | ریاضی 1، شیمی 1، فیزیک 1 و زیستشناسی 1 |
رشته ادبیات و علوم انسانی | علوم و فنون ادبی 1، جامعهشناسی 1، اقتصاد و منطق |
رشته علوم و معارف اسلامی | تاریخ 1، عربی و اصول عقاید، علوم و معارف قرآنی 1 |
رشتههای شاخه فنی و حرفهای | تمامی دروس اختصاصی، دروس شایستگیهای فنی و غیرفنی رشته مربوطه |
رشتههای شاخه کاردانش | تمامی دروس آزمونهای اختصاصی (شایستگیهای غیرفنی) و پشت سر گذاشتن شایستگی فنی استاندارد مهارت |
لیست دروس امتحانی تغییر رشته از پایه یازدهم به دوازدهم
اگه میخواین از پایه یازدهم به دوازدهم تغییر رشته بدین، باز هم باید در آزمون یک سری از دروس شرکت کنین؛ اما باید این رو در نظر داشته باشین که تغییر رشته در این پایه، مخصوص دانشآموزان رشته نظریه.
دروس امتحانی تغییر رشته پایه یازدهم به دوزادهم | |
رشته ریاضی فیزیک | حسابان 1، شیمی 2، فیزیک 2 و هندسه 2 |
رشته علوم تجربی | ریاضی 2، شیمی 2، فیزیک 2 و زیستشناسی 2 |
رشته ادبیات و علوم انسانی | علوم و فنون ادبی 2، جامعهشناسی 2، عربی تخصصی 2 و فلسفه 2 |
رشته علوم و معارف اسلامی | علوم و معارف قرآنی 2، اصول و عقاید 2، عربی تخصصی و تاریخ تخصصی 2 |
تطبیق دروس برای تغییر رشته دبیرستان
بعضی دروس توی رشتههای مختلف، مشترکه یا مباحث مشابهی داره، به همین دلیل موقع تغییر و انتخاب همچین رشتههایی، میتونین فقط توی آزمون دروس غیرمشترک شرکت کنین. مثلا برای یک درسی مثل دینی، نیازی نیست که دوباره در آزمون شرکت کنین، نمره این آزمون رو براتون تطبیق میدن چون در تمام رشتهها این درس وجود داره.
عدم قبولی در آزمونها برای تغییر رشته
بعضی دانشآموزان میپرسن که در صورت عدم قبولی توی امتحانات دروس مربوطه (برای تغییر رشته) باید چیکار کنن؟ باید بگیم که دانشآموزان میتونن دو بار (توی امتحانات خرداد و شهریور ماه) شانس خودشون رو امتحان کنن. در صورتی که داوطلب تغییر رشته توی هر دو دوره رد بشه، امکان شرکت مجدد توی امتحانات و تغییر رشته برای اون وجود نداره.
نکات مهم در رابطه با شرایط تغییر رشته در دبیرستان
یک سری نکته وجود داره که زمان تغییر رشته در دبیرستان باید بهشون توجه کنین:
- دانشآموزان بعد از تغییر رشته در دبیرستان، اجازه تحصیل توی پایه تکراری (در رشته جدید) رو ندارن.
- در تغییر بین شاخهای، امکان تحصیل مجدد توی پایه تحصیلی جدید وجود داره؛ شما باید در سامانه سناد این درخواست رو ثبت کنین تا اسم شما از شاخه قبلی حذف شده و به شاخه جدید اضافه بشه.
- اگه دو به شکین، بهتره تغییر رشته توی پایه یازدهم رو انتخاب کنین، چون که انتخاب شما در این زمان منطقیتره.
- توجه داشته باشین که اگه مدرسه محل تحصیل شما، رشته جدید دلخواهتون رو داشته باشه، میتونین توی مدرسه خودتون در امتحانات تغییر رشته شرکت کنین، در غیر این صورت باید در حوزه امتحانی که آموزش و پرورش تعیین میکنه، امتحان بدین.
- برای ثبتنام و شرکت توی آزمونهای تغییر رشته، باید هزینه پرداخت کنین.
- بعد از ثبتنام دانشآموز توی رشته تحصیلی جدید، تطبیق دروس اون توسط سیستم رایانهای انجام میشه و دروسی که دانشآموز باید اونها رو بگذرونه، با عنوان "کمبود" توی کارنامه اون مشخص میشه.
جمعبندی
در این مقاله درباره شرایط تغییر رشته در دبیرستان و جزئیات مربوط به اون صحبت کردیم. توجه داشته باشین که انجام فرآیند تغییر رشته توی دبیرستان پیچیدگیهای زیادی داره که با صبر و حوصله میتونین اون رو انجام بدین. تصمیم قطعی شما توی این مورد خیلی مهمه، چون که قبولی توی دروس رشته جدید یکی از شروط مهم موافقت برای تغییر رشته شماست.
برای اطلاع از نکات مهم و بررسی همه جانبه این موضوع، این مقاله رو کامل مطالعه کنین؛ چون سعی کردیم که به طور کامل بررسی کنیم تغییر رشته در دبیرستان چه شرایطی دارد. توصیه میکنیم برای موفقیت تحصیلی و بالا رفتن نمراتتون برای ورود به هر رشته تحصیلی از فیلمهای آموزشی اپلیکیشن آموزشی فاب استفاده کنین. این اپلیکیشن آموزشی، تمام ویدئوهای کمک درسی رو با قیمتی مناسب و کیفیت بالا در اختیار شما قرار داده تا بتونین نمرات خوبی در امتحانات خرداد و شهریور ماه به دست بیارین.
یکی از شرایط مهم تغییر رشته دبیرستان، قبولی توی امتحانات دروس تعیین شدهست.
برای این کار باید نمره قبولی رو توی دروس ریاضی 1، شیمی 1، فیزیک 1 و هندسه 1 بگیرین.
باید نمره قبولی رو توی دروس حسابان 1، شیمی 2، فیزیک 2 و هندسه 2 بگیرین.
داوطلبان تغییر رشته دبیرستان فقط دو بار فرصت شرکت توی امتحانات رو دارن و در صورت قبول نشدن، نمیتونن تغییر رشته بدن.
بله، به جز تاییدیه خانواده، مشاور یا مدیر مدرسه، موافقت آموزش و پرورش هم برای این کار لازمه.
دیدگاه و نظرات
آموزش هر پایه سالانه فقط با روزی 1000 تومن