
راهنمای کامل استفاده از جعبه لایتنر
بسیاری از شما طعم تلخ فراموشی مطالب درسی رو چشیدین. این موضوع به خصوص سر جلسه امتحان، ممکنه خیلی آزارتون داده باشه. انسانها همیشه دنبال راهکارهایی بودن که اونها رو برای تقویت حافظه یاری کنه. جعبه لایتنر دقیقاً همین کار رو برای شما انجام میده؛ یعنی کمک میکنه مطالب رو از حافظه کوتاهمدت به بلندمدت ارسال کنین.
جعبه یادگیری لاینتر یکی از رازهای موفقیت درس خوندن رتبه برترهاست. برای آشنایی بیشتر با این وسیله، اینکه جعبه لاینتر چیست، چگونگی استفاده از آن و...، در ادامه این مقاله از فاب با ما همراه باشین.
جعبه لایتنر چیست؟
جعبه لایتنر که به آلمانی به آن Lernkartei گفته میشه، یکی از بهترین روشهای یادگیری و وسیلهای برای خوندن مطالب فرّار یا به خاطر سپردن هر مطلبیه که ارزش حفظ کردن داشته باشه. شما با این روش میتونین یه کتابخونه از اطلاعات و مطالب درسی رو توی سرتون ذخیره کنین. این جعبه از پنج بخش متصل به هم و توسط سباستین لایتنر (مفسر آلمانی) در دهه ۱۹۷۰ با هدف یادگیری، به خاطر سپردن و مرورهای با تأخیر، طراحی و اختراع شده.

جعبه لایتنر وسیلهای است که به کمک اون میتونین مطالب را با نظم خاصی مرور کرده و از فراموشی مباحث مهم و فرّار جلوگیری کنین. نکته مهم در استفاده از جعبه یادگیری لاینتر اینه که در بهکارگیری اون باید به شکل مستمر عمل کنین.
مزایای استفاده از جعبه لاینتر
جعبه لایتنر یکی از بهترین روشهای درس خوندن که بر اساس یه سری اصول علمی طراحی شده و برای یادگیری زبان انگلیسی یا هر مطلب دیگهای خیلی کمک میکنه. این جعبه از یه تکنیک به اسم تکرار فاصلهدار استفاده میکنه که باعث میشه مطالب بهتر در ذهن بمونن. حالا بریم سراغ مزایای استفاده از جعبه لایتنر:
- جلوگیری از تکرارهای غیر ضروری: با جعبه لایتنر، دیگه لازم نیست دوباره و دوباره چیزهایی که بلدی رو مرور کنی. اینطوری وقتت تلف نمیشه و از بیحوصلگی و خستگی هم جلوگیری میشه.
- انتقال به حافظه بلندمدت: جعبه یادگیری لایتنر کمک میکنه که مطالب از حافظه کوتاهمدت به حافظه بلندمدت منتقل بشن، پس بهتر توی ذهنت میمونن.
- پایداری یادگیری حتی با وقفه: اگه یه مدت هم یادگیریت متوقف بشه، نگران نباش. میتونی دوباره کارتها رو مرور کنی و مطمئن بشی که چیزی یادت نرفته.
- استفاده از گیمیفیکیشن: جعبه لایتنر از بازیگونه بودن استفاده میکنه تا یادگیری رو جذابتر کنه. میتونی برای خودت امتیاز بذاری و اینطوری انگیزهات بیشتر میشه.
- دستهبندی خاص و گرافیکی: دستهبندیهای خاص و استفاده از کاغذهای رنگی و گرافیکهای مختلف کمک میکنه که بهتر مطالب رو به خاطر بسپاری و ذهنت از تلههای حافظه راحت بشه.
- اولویتبندی مطالب: جعبه لایتنر مطالبی که بیشتر باهاشون مشکل داری رو در اولویت قرار میده تا بیشتر مرور بشن و بهتر یادشون بگیری.
- کاربرد گسترده: جعبه لایتنر فقط برای زبان انگلیسی نیست، میتونی برای هر زبان یا مطلب دیگهای هم ازش استفاده کنی.
- راندمان بالا: یادگیری با جعبه لایتنر خیلی کارآمده و میتونی سرعت و حجم یادگیریت رو به طور چشمگیری افزایش بدی.
جعبه لایتنر یه ابزار خیلی خوبه که با استفاده از تکنیکهای علمی، کمک میکنه مطالب رو بهتر و پایدارتر یاد بگیری.
نحوه ساختن جعبه یادگیری لایتنر
همونطور که میدونین، انواع آماده این جعبه همراه با فلشکارت در بازار وجود داره؛ اما ساختن اون توسط خودتون هم امکانپذیره. برای این کار، میتونین از مقوا استفاده کرده و اون رو به شکلی برش بزنین که طول کافی برای تقسیمبندی جعبه به پنج بخش، امکانپذیر بشه. ارتفاع جعبه باید به اندازهای باشه که کارتها پس از قرار گرفتن در اون، کمی بالاتر از سطح جعبه باشن، تا به راحتی بتونین اونها رو بردارین.

مشابه تصویر بالا، هر خونه جعبه از قبلی بزرگتره. خونه اول مربوط به فلشکارتی هست که تازه درست کردیم و خونه آخر هم کارتیه که روش مسلط شدیم. پیشنهاد ما برای ابعاد جعبه، 40 در 10 در 7 سانتیمتره. عدد اول طول جعبه، عدد دوم عرض و سومی ارتفاع اونه. پیشنهاد میکنیم برای چنین ابعادی، فلشکارتهای 9 در 9 برش بدین.
نحوه استفاده از جعبه لایتنر
استفاده از جعبه لایتنر نیازمند یادگیری روندی است که آقای لایتنر برای جعبهاش در نظر گرفته. ما در ادامه، این مراحل رو به طور کامل براتون توضیح دادیم. در نگاه اول ممکنه پیاده کردن این روش دشوار به نظر برسه، اما در حقیقت اینطور نیست. شما با کمی دقت میتونین روش کار با جعبه یادگیری لایتنر رو بیاموزین و ذهن خودتون رو از دست فراموشیهای مکرر نجات بدین.

روز اول استفاده از جعبه لایتنر
- پس از تهیه جعبه، مطالب مورد نظر خودتون رو که مثلاً لغات درس زبان انگلیسی هستن روی کارت و معنی هر لغت رو، پشت همون کارت بنویسین.
- مطالب فلشکارت رو مطالعه کنین و کارت رو در خونه اول جعبه یادگیری لاینتر قرار بدین. برای از بین بردن یکنواختی و جلوگیری از خستگی چشم، از رنگهای مختلف استفاده کنین.
روز دوم استفاده از جعبه لایتنر
- برای مرور مطالب و به خاطر سپردن هرچه بیشتر اونها، یک روز بعد به سراغ کارتها برین؛ اونها رو از سمتی که سوأل نوشته شده بخونین و تلاش کنین جواب رو حدس بزنین.
- در صورتی که پاسخ شما درست بود، کارت رو به خونه دوم جعبه منتقل کنین؛ و در غیر این صورت، کارت رو سر جای اولش قرار بدین.
- توجه کنین که برای حفظ نظم و بهکارگیری درست این روش، باید کارتهایی که در خونه دوم قرار دادین رو، با وسیلهای مثل گیره کنار هم قرار بدین. اینطوری، با کارتهایی که فردا در خونه دوم قرار میگیرن،قاطی نمیشن.
روز سوم استفاده از جعبه لایتنر
- مجدداً به سراغ بخش اول جعبه رفته و به سوالات پاسخ بدین. دقیقاً مثل مرحله قبل عمل کنین.
- در این روز، کاری به کارتهای خونه دوم جعبه لایتنر نداریم.
- کارتهایی که توی این روز وارد خونه دوم میشن، با گیره کنار هم قرار میدیم و عقبتر از کارتهای دیروز نگه میداریم.
روز چهارم استفاده از جعبه لایتنر
- سراغ خونه دوم جعبه میریم و کارتهای روز دوم که قدیمیتر هستن رو مطالعه میکنیم. اگه جوابشون رو بلد بودیم اونها رو به خونه سوم میبریم. وگرنه برشون میگردونیم به خونه اول.
- باز هم سراغ فلشکارتهای بخش اول میریم و همون کار دیروز رو تکرار میکنیم. دقت کنین که اگه امروز هم کارتی به خونه دوم اومد، باید در دستهبندی جدید قرار بگیره.
روز پنجم استفاده از جعبه لایتنر
- در ادامه هم مطابق مراحل قبل عمل کرده و پس از تکمیل خونه سوم، به سراغ بخش چهارم و پنجم برین.
- دقت کنین که خونههای دوم تا پنجم، به ترتیب 2 ، 4 ، 8 و 16 بخش دارن. یعنی مثلاً، 4 روز پشت سر هم لغات رو از خونه دوم به خونه سوم منتقل میکنین. روز چهارم که خونه سوم تکمیل شد، اون موقع شروع میکنین به مرور قدیمیترین دسته از لغات اون.
نکته! برای حفظ کردن مطالب عجله نداشته باشین. روش خودتون رو جایگزین روش لایتنر خدابیامرز نکنین! اون کلی تحقیق کرده تا فهمیده طبق این برنامه زمانی، به خاطر سپردن مطالب حداکثر میشه.
جمعبندی
توی این مقاله به تعریف جعبه لایتنر، نحوه ساخت اون و شیوه استفاده از این ابزار برای به خاطر سپردن مطالب رو، به شما گفتیم. به قول معروف، این روش جواب پس داده است. شما به خصوص برای یادگیری زبان و حفظ کردن لغات، میتونین از جعبه لایتنر کمک بگیرین.
یادتون باشه که فراموش کردن مطالب درسی برای همه پیش میاد و اصلاً اعصاب خوردی نداره. اما میتونین با روشهایی مثل جعبه لایتنر، این فراموشی رو به حداقل برسونین.
جعبه لایتنر وسیلهای که به شما کمک میکنه هر مطلبی رو از حافظه کوتاهمدت به بلندمدت ارسال کنین.
توضیح این سوأل رو نمیشه در یه خط گفت. بهتره کل مقاله رو بخونین تا مراحل استفاده از جعبه لایتنر رو یاد بگیرین.
بله، ساخت این جعبه ساده است و روش اون توی مقاله گفته شده.