جه زمان هایی بدترین زمان مطالعه محسوب میشن؟
مهدیه حاجی‌حسینیبه‌روز رسانی: ۱۴۰۳/۱۰/۰۳
149

چه زمان هایی بدترین زمان مطالعه محسوب میشن؟

شده تا حالا یک درسی رو بخونین ولی تو ذهنتون موندگار نشه و مجبور باشین دوباره مرورش کنین؟ اینجاست که به این فکر می‌کنین شاید نحوه مطالعه شما ایراد داشته یا این که کم مطالعه کردین. اما باید این رو در نظر بگیرین که گاهی اوقات هم میزان مطالعه و هم کیفیت مطالعه شما بالاست، اما به دلیل این که بدترین زمان مطالعه رو انتخاب کردین، نتیجه دلخواه رو به دست نمیارین.

بدترین ساعات مطالعه چیزی نیست که زیاد فکر دانش‌آموزها رو به خودش مشغول کنه. همه می‌دونن که باید درس بخونن و فکر می‌کنن که مهم نیست کجا و چه زمانی، فقط کافیه بیشتر و سخت‌تر درس بخونی تا به موفقیت برسی.

اما ذهن و بدن انسان در تمام لحظات بهترین عملکرد رو نشون نمیدن و درس خوندن در این زمان‌ها فقط به فرد فشار میاره و نتیجه چندانی هم نمیده؛ همین موقعیته که بدترین زمان مطالعه محسوب میشه. پس شما باید بدونین که بهترین زمان انجام تکالیف چه موقعیه و در همون زمان به درس خوندن بپردازین.

مطالعه یکی از فعالیت‌های حیاتی برای یادگیری و موفقیت تحصیلیه. زمان‌بندی مطالعه می‌تونه تأثیر قابل‌توجهی بر کارایی و بهره‌وری داشته باشه؛ انتخاب زمان مناسب برای مطالعه میزان تمرکز، حفظ مطالب و توانایی درک مفاهیم رو بهبود می‌بخشه.

در مقابل، مطالعه در بدترین زمان مطالعه و درس خوندن می‌تونه منجر به کاهش بهره‌وری، خستگی و افت تمرکز بشه. با این مقاله و بررسی زمان مناسب برای مطالعه و دلایل اجتناب از مطالعه در این زمان‌ها همراه باشین تا به یک کارشناس در پیدا کردن بدترین زمان‌های مطالعه تبدیل بشین.

چه زمان‌هایی درس نخونیم؟

همه می‌دونن که کیفیت مطالعه از کمیت اون، در رسیدن به اهداف مطالعه اثرگذارتره. فرقی نداره هدف نهایی یادگیری مطالب باشه یا نتیجه‌گیری در امتحانات. در بعضی مواقع مطالعه زیاد نه تنها فرد رو به هدف نزدیک نمی‌کنه که با ایجاد خستگی بدون نتیجه کارایی فرد رو پایین هم میاره.

چه زمان‌هایی درس نخونیم؟

اگر ساعت‌های زیادی رو صرف مطالعه می‌کنین اما نتیجه‌ای که انتظار دارین رو کسب نکردین، شاید وقتشه تا یاد بگیرین که چه زمان‌های نباید مطالعه کرد و بدترین زمان مطالعه چه زمانیه.

وقتی احساس خستگی می‌کنین

یکی از بدترین زمان مطالعه، وقتیه که احساس خستگی شدید می‌کنین. خستگی سیگنال مغزه تا کاری که می‌کنین رو متوقف کنین و سراغ استراحت برین. خستگی، تمرکز، حافظه و توانایی حل مسئله رو به‌طور قابل‌توجهی کاهش میده و با کاهش تمرکز و توجه، باعث میشه یادگیری و حفظ اطلاعات دشوارتر بشه.

ذهن احساس خستگی می‌کنه چون نیاز فوری به استراحت داره؛ اگه با وجود خستگی به فعالیت ادامه بدین، مغز با کاهش دادن عملکرد شناختی بخش‌هایی از فعالیت ذهن رو متوقف می‌کنه تا قسمت‌هایی که فعالیت‌های حیاتی رو انجام میدن انرژی بیشتری دریافت کنن و این کاهش عملکرد شناختی، توانایی حل مسئله و تحلیل اطلاعات رو کاهش میده که باعث افزایش اشتباهات در مطالعه و یادگیری میشه.

اگر احساس خستگی شدید دارین، بهتره استراحت کنین و بعد از بازیابی انرژی، به مطالعه بپردازین. استفاده از تکنیک‌های مدیریت زمان و برنامه‌ریزی منظم مثل تکنیک پومودورو می‌تونه به کاهش خستگی و افزایش بهره‌وری کمک کنه.

سندروم خستگی مزمن در کودکان و نوجوانان

علائم و علل سندروم خستگی مزمن در کودکان و نوجوانان

سندروم خستگی مزمن در کودکان و نوجوانان یا CFS یک حالتیه که باعث میشه کودکان و نوجوان‌ها احساس خستگی شدید و دائمی کنن. حتی اگه هیچ کاری انجام نداده باشن.

بعد از وعده‌های غذایی سنگین و هنگام گرسنگی

مطالعه بلافاصله بعد از غذا خوردن بازدهی کمی داره و از بدترین زمان مطالعه محسوب میشه. بعد از غذا، بدن انرژی زیادی رو برای هضم غذا مصرف می‌کنه و این فرآیند می‌تونه باعث کاهش تمرکز و افزایش خستگی بشه.

با پر شدن معده، جریان خون بیشتر از حالت عادی به سمت دستگاه گوارش هدایت میشه و میزان جریان خون ورودی به مغز کاهش پیدا می‌کنه که می‌تونه تمرکز و عملکرد شناختی رو تحت تأثیر قرار بده.

احساس گرسنگی هم در واقع سیگنالی از مغزه که پیام میده قند خون از حدی که بدن نیاز داره کمتر شده، در این شرایط مغز انرژی مورد نیاز برای فعالیت‌های سنگین رو دریافت نمی‌کنه. باز هم عملکردهای شناختی کاهش پیدا می‌کنن تا فعالیت‌های حیاتی‌تر ادامه پیدا کنه و بازده کم در زمان گرسنگی، این زمان رو به یکی از بدترین زمان‌های مطالعه تبدیل میکنه.

گرسنگی و مصرف غذای سنگین هر دو باعث احساس خستگی و کسالت میشن که مطالعه رو دشوار می‌کنه و از بدترین زمان مطالعه‌ست. با کاهش تمرکز و افزایش خستگی، بهره‌وری مطالعه هم کاهش پیدا می‌کنه.

پیشنهاد میشه وقتی احساس گرسنگی کردین مطالعه رو متوقف کنین و غذا بخورین، حداقل ۳۰ دقیقه تا یک ساعت پس از صرف وعده‌های غذایی صبر کنین و سپس به مطالعه بپردازین.

این زمان به بدن اجازه میده تا فرآیند هضم رو به درستی شروع کنه و جریان خون به حالت عادی برگرده که از کاهش تمرکز در زمان مطالعه جلوگیری می‌کنه.

مناسب ترین تغذیه دانش‌آموزان | چی بخوریم چی نخوریم؟

تغذیه دانش‌آموزان یکی از مهم‌ترین مسائلیه که پدر و مادرها باید بهش توجه کنن. شاید خودتون متوجه نشده باشین، اما غذایی که فرزندتون می‌خوره تأثیر بسیاری روی یادگیری و تمرکز اون داره.

آخر شب

مطالعه در ساعات آخر شب یکی دیگه از بدترین زمان‌های مطالعه و از اشتباهات پرتکرار دانش‌آموزانه. در این زمان، بدن و مغز به ‌طور طبیعی برای خواب آماده میشن و فعالیت‌های شناختی مثل تمرکز و حافظه به‌طور قابل‌توجهی کاهش پیدا می‌کنه.

آخر شب

بعد از یک روز طولانی سطح انرژی بدن پایین اومده و احساس خستگی سریع‌تر ایجاد میشه، چون بدن و ذهن هر دو به استراحت نیاز دارن و یکی دیگه از بدترین زمان مطالعه رو می‌سازن.

تا دیروقت درس خوندن، بازده کمتری داره اما این تمام مشکلات مطالعه تا آخر شب نیست. بیدار موندن همراه فعالیت ذهنی سنگین می‌تونه باعث کاهش کیفیت و مدت زمان خواب بشه که با افزایش بدهی خواب روی عملکرد شناختی و حافظه در طول روز بعد و حتی روزهای آتی تأثیر منفی می‌ذاره.

اگر در تنظیم ساعت خواب مشکل دارین و خواب ناکافی روی عملکرد تحصیلی شما تاثیر گذاشته، مقاله «تنظیم ساعات خواب دانش‌آموزان» توضیحات بیشتری در اختیار شما قرار میده تا در بدترین زمان مطالعه که آخر شبه، درس نخونین و به راحتی استراحت کنین.

بهتره برنامه‌ مطالعه رو به ساعات اولیه روز یا عصر منتقل کنین و حداقل یک ساعت قبل از خواب درس خواندن رو متوقف کنین تا بدن بتونه به‌طور طبیعی برای خواب آماده بشه.

بهترین روش درس خوندن در شب امتحان برای نمره بیست

ما در این مقاله به بررسی روش‌های درس خوندن در شب امتحان می‌پردازیم؛ برای مطالعه مطلب، با ما همراه باشین.

استرس و اضطراب شدید

مطالعه در زمان‌هایی که استرس و اضطراب شدیدی تجربه می‌کنین، یکی از بدترین زمان مطالعه‌ست و انتخاب خوبی نیست. استرس، اضطراب و تنش‌های روحی به‌طور قابل‌توجهی مهارت‌های شناختی، تمرکز و حافظه رو تحت تأثیر قرار میدن.

در شرایط روحی نامناسب، تمرکز کردن روی هر موضوعی به جز استرس کار سختیه و تلاش برای فعالیت ذهنی در این شرایط، باعث پراکندگی ذهنی میشه.

درس خوندن در شرایط روحی بد، بازده خیلی کمی داره و بدترین زمان مطالعه‌ست؛ حتی اگه به شکلی تمرکز روی درس نگه داشته بشه، به دلیل اختلال در عملکرد حافظه مطالب خیلی زود از یاد میرن و این مشکلات در به خاطرسپاری مطالب هم وقت رو تلف کرده و هم اضطراب و استرس رو افزایش میده. یک چرخه معیوب که هرچی بیشتر تلاش کنین کمتر نتیجه می‌گیرین.

قبل از شروع به مطالعه از تکنیک‌های مدیریت استرس مانند تنفس عمیق استفاده کنین. در برنامه روزانه مدیتیشن یا ورزش رو بگنجونین که به کاهش سطح استرس بدن کمک می‌کنه.

زمان‌های کوتاهی برای استراحت و کاهش استرس در طول برنامه مطالعه در نظر بگیرین و اگر نمی‌تونین در لحظه استرس رو کنترل کنین، نیم ساعت تا یک ساعت از فعالیت‌های سنگین ذهنی دور بشین تا فکرتون آروم بگیره و از بدترین زمان مطالعه دور بشین.

بدون برنامه و بی‌نظم

برنامه‌ریزی درسی، نقشه راهی برای مشخص کردن زمان‌ها و شکل مطالعه هر موضوع درسیه و یک راهکار موثر برای سنجش پیشرفت و پیدا کردن نقاط ضعف در اختیار دانش‌آموز قرار میده. اگه هنوز نمی‌دونین چرا درس می‌خونین و یا نمی‌دونین به چه میزان و با چه روشی باید اون موضوع رو بخونین، شروع کردن به درس خوندن کار اشتباهیه.

بدون برنامه و بی‌نظم

بدون هدف، دائما دچار حواس‌پرتی میشین و نمی‌تونین از بیشترین پتانسیل یادگیری خودتون استفاده کنین. هیچ راهی برای پیدا کردن نقاط ضعفتون ندارین و بدون دستیابی به اهداف مشخص، احساس رضایت نمی‌کنین و دچار استرس و اضطراب بیشتر میشین که انگیزه ادامه دادن رو به شدت کاهش میده. در همین موقعیته که شما در بدترین زمان مطالعه قرار دارین.

در مقاله «برنامه‌ریزی درسی» به طور مفصل و کامل در مورد مزایای برنامه‌ریزی و روش‌های برنامه‌ریزی موثر در طول دوران تحصیل حرف زدیم. اگر هنوز برنامه مشخصی ندارین یا دنبال راه‌هایی می‌گردین تا برنامه‌ای که تا الان داشتین رو ارزیابی کنین، حتما این مقاله رو بخونین.

جمع‌بندی

«درس خوندن مهمه» کسی نیست که این رو ندونه و انکارش کنه. تلاش و کوشش، یکی از اصل‌های مهم زندگیه اما اصل مهم‌تری وجود داره: به کارگیری هوشمندی در این که کجا و چطور تلاش کنیم تا بدون آسیب به سلامتی و هدر دادن انرژی به موفقیت برسیم.

استراحت دادن به بدن و ذهن یکی از بایدهای مهم زندگی تحصیلیه. مطالعه یک فعالیت ذهنی سنگینه و انرژی زیادی می‌گیره. بدن دائماً به استراحت لازم داره تا این انرژی رو بازیابی کنه. پس بهتره که در بدترین زمان مطالعه، درس خوندن رو کنار بذارین.

با برنامه‌ریزی متناسب در طول روز و استراحت‌های کوتاه مداوم، میشه خستگی رو در طول روز کم کرد. اما چیزی که خستگی رو به حداقل می‌رسونه و تمرکز رو تا حد زیادی آسون می‌کنه، شیوه‌های جدید آموزشیه.

به جای روش قدیمی و خسته کننده روخوانی از روی کتاب که با حواس‌پرتی و سختی‌های فراوان همراهه، از روش‌هایی استفاده کنین که حواس پنج‌گانه رو بیشتر درگیر و یادگیری رو راحت‌تر می‌کنن.

ویدئوهای آموزشی یکی از روش‌های موثر آموزشین که سرعت یادگیری رو بالا می‌برن و با کاهش زمان‌های تلف شده، خستگی رو به حداقل می‌رسونن.

گروه آموزشی فاب با شعار فرصت آموزش برابر، هزاران ساعت ویدئوی آموزشی برای دروس تمام مقاطع و مهارت‌های موردنیاز در زندگی تحصیلی و شخصی تهیه کرده که بدون محدودیت در دسترس همه قرار گرفته.

کافیه اپلیکیشن فاب رو نصب کنین تا به این مجموعه بزرگ آموزش موثر دسترسی پیدا کنین و با دوری از اتلاف وقت و خستگی نتایج بهتری بگیرین. با استفاده از فیلم‌های آموزشی هر زمانی به بهترین زمان مطالعه تبدیل میشه و هیچ زمانی جزء بدترین زمان مطالعه نیست.

استراحت مناسب چه ویژگی‌هایی داره؟

مطالعات نشون میده که در طول یک جلسه مطالعه به پنج تا ده دقیقه استراحت‌ کوتاه در هر 25 تا 30 دقیقه فعالیت ذهنی نیازه. تکنیک پومودورو تکنیک مدیریت زمانیه که از روی این مطالعات ایجاد شده. اگه به هر دلیلی احساس خستگی کردین هم نیم ساعت تا چهل دقیقه استراحت برای بازیابی انرژی ذهنی لازمه.

بهترین زمان مطالعه چه زمانیه؟

بهترین زمان مطالعه، زمانیه که ذهن آرومه و احساس خستگی نمی‌کنه. مطالعات نشون می‌دن بیشترین هشیاری ذهن بین ساعت 10 تا 2 بعدازظهر و 4 بعدازظهر تا 10 شبه. مناسبات اجتماعی و شرایط محیطی مثل طول روز و دمای هوا روی سطح هشیاری اثر می‌گذارن اما بهتره زمان‌های مطالعه رو به این ساعات محدود کنین.

به این مقاله امتیاز دهید
اشتراک گذاری این مقاله با دوستان

مقالات مرتبط

دیدگاه و نظرات