راهنمای کامل برای یادگیری آسان دروس سخت
مهدیه حاجی‌حسینیبه‌روز رسانی: ۱۴۰۳/۰۹/۲۱
275

راهنمای کامل برای یادگیری آسان دروس سخت

شاید این سوال شما هم باشه که چگونه دروس سخت را آسان‌تر یاد بگیریم؟

بهتره بدونین که همه ما درک یکسانی از مطالب نداریم و نقاط قوت و ضعف هر دانش‌آموز، مخصوص به خودشه. اگه توی درس ریاضی خیلی قوی هستی، ممکنه توی ادبیات به مشکل برخورد کنی یا اگه درسی شیمیت قویه ممکنه فیزیک برات دردسرساز بشه.

هیچ درسی ذاتا سخت نیست و هیچ درسی برای همه راحت نیست. مباحث بعضی درس‌ها پیچیدگی بیشتری دارن و ارتباط بین بخش‌های مختلف خیلی گنگ یا خیلی زیاده؛ اما همیشه راهی برای یاد گرفتن وجود داره. حتی اگه در نگاه اول پیداش نکنی. به همین دلیل اگه فکر کردی مطالعه یک درس برات سخته، بهتره بگردی و بهترین روش یادگیری آسان دروس سخت رو پیدا کنی.

اگه روش‌های یادگیری دروس سخت رو بلد نیستین و به این فکر افتادین که چگونه دروس سخت را آسان‌تر یاد بگیریم؟ کافیه در ادامه با ما همراه باشین تا به طور کامل، روش‌های افزایش یادگیری در دانش‌آموزان رو براتون شرح بدیم که به یاد گرفتن آسون‌تر دروس سخت کمک می‌کنن.

روش‌های یادگیری سریع و آسان مطالب سخت

اگه فکر می کنین که خوندن بعضی از درس‌ها سخته، باید بگیم که در اشتباه هستین؛ شما فقط روش‌های یادگیری دروس سخت رو بلد نیستی. پس برای این که بدونین یادگیری آسان دروس سخت چجوریه، بهتره راه حل‌های زیر رو در نظر داشته باشین.

فراموش کن که درس خوندن سخته!

اگه در تمام طول عمرت فکر کنی ریاضی سخته، ازش فرار می‌کنی و هیچ وقت به خودت زحمت نمیدی که ببینی درباره چی حرف می‌زنه. اگه یک بار هم سراغش نری، یادش نمی‌گیری و تا آخر عمرت روی این حرف می‌مونی که ریاضی سخته پس یادش نگرفتم.

فراموش کن که درس خوندن سخته!

اما انسان‌ها معمولاً اشتباه می‌کنن و با تکرار یه سری حرف‌ها، کم‌کاری خودشون رو توجیه می‌کنن. سخت بودن یک درس دلیلی برای فرار ازش نیست، فقط باید با هوشمندی بیشتر به جنگش بری و از تکنیک‌هایی کمک بگیری که همیشه استفاده نمی‌کنی.

به عنوان مثال می‌تونین برای یادگیری آسان دروس سختی مثل ریاضی، تمرین و تکرار رو هر شب انجام بدین؛ یا این که از یک نفر بخواین که به عنوان دانش‌آموز شما باشه. اون وقت درسی رو که خوندین بهش آموزش بدین؛ اینجوری متوجه میشین که نقاط ضعفتون کجاست و برطرفش می‌کنین.

پیچیدگی درس زیاده؟ ساده‌ترش کن!

اولین قدم برای یاد گرفتن هر موضوع پیچیده و یادگیری آسان دروس سخت، بررسی اندازه و شکل پیچیدگی اونه. بیشترین تلاشی که ذهن برای به خاطر سپردن و یادگرفتن از خودش نشون میده برای هر کس متفاوته.

با مقایسه پیچیدگی مطلب و ظرفیت ذهنیت، برای خودت مشخص میشه که چقدر زمان و انرژی برای یاد گرفتن درس بذاری و از چه روش‌هایی استفاده کنی.

متناسب با ظرفیت ذهنی، میشه مطالب پیچیده رو به بخش‌های کوچک تقسیم کرد. درست شبیه یه پازل چند تکه که در نهایت یک تصویر کامل رو می‌سازه و همون‌طور که ساده‌ترین روش کامل کردن پازل شروع از گوشه‌هاست، از قسمت‌های ساده‌تر شروع کن و با پیدا کردن ارتباط بین هر تکه از مطلب، کل مطلب رو یاد بگیر.

این روش برای یادگیری آسان دروس سخت مزایای نورولوژیکی هم داره و جدا از این‌ که یادگیری رو راحت می‌کنه باعث میشه تا مسیرهای عصبی جدیدی توی مغز ایجاد بشه که با مسیرهایی که از قبل داشتی مرتبط میشن و ظرفیت ذهنی رو افزایش میدن که یادگیری چیزهای جدید رو آسون‌تر می‌کنه.

راه‌های افزایش یادگیری در دانش‌آموزان

راه‌های افزایش یادگیری در دانش‌آموزان

آشنایی با راهکارهای افزایش یادگیری دانش‌آموزان، می‌تونه گزینه مناسبی برای درک ساده‌تر مطالب درسی باشه؛ برای اطلاع از این روش‌ها همراه ما باشین.

پیش‌نیازها رو مسلط شو

تصور کن جمع دو عدد رو بلد نیستی و می‌خوای ضرب رو یاد بگیری؛ حتی تصور کردنش هم خنده داره. بیشتر مطالب درسی همین‌قدر به هم مرتبطن و لازمه تا مطلب قبلی رو خیلی خوب یاد گرفته باشی؛ اما در اغلب موارد این نکته رو فراموش می‌کنیم و یادگیری مطالب سخت میشه.

پیش‌نیازها رو مسلط شو

اگه هر کاری می‌کنی، نمی‌تونی مباحث رو بفهمی، چند قدم به عقب برگرد و مطالب قبلی رو دوره کن. چیزهایی که ممکنه خوب یاد نگرفته باشی یا اشتباه متوجه شده باشی رو پیدا کن و بهشون مسلط شو. حالا وقتشه دوباره مطلبی که می‌خواستی رو بخونی و با ایجاد ارتباط با مباحث پیش‌نیاز خیلی راحت‌تر یادشون بگیری. این خودش یک روشه برای یادگیری آسان دروس سخت.

روش فاینمن رو یاد بگیر

ریچارد فاینمن فیزیک‌دانی بود که جایزه نوبل هم برنده شد و روش معروفی برای یادگیری بهتر مسائل پیچیده یا همون یادگیری آسان دروس سخت ابداع کرد. سادگی روش فاینمن و نتیجه خوبی که به همراه میاره، محبوبیت خیلی زیادی ایجاد کرد.

بعد از خوندن هر مطلب، جزوه و کتاب رو کنار بذار یا ویدیوی آموزشی رو ببند و یه کاغذ سفید جلوی خودت بذار. شروع کن به نوشتن چیزهایی که یادت مونده اما به ساده‌ترین شکلی که می‌تونی. تصور کن برای کسی توضیح میدی که هیچی از اون مطلب نمی‌دونه، هیچ کلمه تخصصی‌ای به کار نبر و به درس‌نامه یا منابعت برنگرد. سعی کن تمام صفحه رو پر کنی اما بیشتر از یک صفحه ننویس.

وقتی کارت تموم شد، چیزهایی که نوشتی رو مرور کن. هر قسمت از مطالب که نتونستی خوب توضیح بدی رو یک بار دیگه مرور کن. دوباره یه برگه‌ سفید جلوی خودت بگذار و پرش کن. تا جایی این کار رو تکرار کن که احساس کنی تمام مطلب رو کامل توضیح دادی؛ حالا توضیحاتت رو کنار بذار و یه بار دیگه مطلب رو ساده‌تر کن.

یادگیری آسان دروس سخت با این روش کمک می‌کنه تا مفهوم اصلی مطلب رو درک کنی. به خصوص این روش توی درسایی که قراره مسئله حل کنی، مثل ریاضی یا فیزیک، خیلی کاربردیه.

با تلاش برای نوشتن محتوای خودت در مورد هر مطلب و درگیر نکردن ذهنت با حفظ کردن یه سری داده تصادفی، مفاهیم پایه‌ای رو به شکل عمیق یاد می‌گیری و به راحتی فراموش نمی‌کنی.

درس رو نخون، درس رو ببین و بشنو!

شاید دلیلی که به سختی مطلبی رو یاد می‌گیری، روش‌های اشتباه برای روبه‌رو شدن با اون درسه. تمرکز روی محتوای متنی، وقتی ذهنت در برابرش مقاومت می‌کنه، کار راحتی نیست. ادامه دادن به مطالعه فقط انرژیت رو می‌گیره. سردرگم میشی و هرچی بیشتر می‌خونی، کم‌تر می‌فهمی.

شیوه‌های دریافت اطلاعات به روش‌های متنی خلاصه نمیشن. مغز هر مطلبی رو که بیشتر حواس پنج‌گانه‌ات رو درگیر کنه، راحت‌تر درک می‌کنه و به یاد میاره.

درس دادن معلم سر کلاس و یا ویدیوهای آموزشی هم‌زمان چشم و گوش رو درگیر می‌کنن و باعث یادگیری آسان دروس سخت میشن. یادگیری تعاملی یکی از جدیدترین روش‌های آموزشیه که دروس سخت رو ساده می‌کنه.

درس رو نخون، درس رو ببین و بشنو!

اما ویدیوهای آموزشی مزایای بیشتری هم دارن. تنوع تصاویر، رنگ‌ها و صداها تمام توجه مغز رو به خودش می‌گیره و حواس‌پرتی رو به حداقل می‌رسونه. شبیه‌سازی کلاس درسی که کنترلش دست خودته، فشار روانی و اضطراب رو حذف می‌کنه و تعاملت با مطالب رو افزایش میده.

اگه توی تنظیم سرعتت با معلم‌ها مشکل داری، یک‌جا نشستن در تمام طول جلسه خسته‌ات می‌کنه یا با شیوه درس دادن معلمت حال نمی‌کنی، راه حل مشکلت ویدیو آموزشی درسی فابه که کنترلش نه دست معلم که دست خودته.

اپلیکیشن فاب ویدئوهای آموزشی متنوعی برای همه درس‌ها و پایه‌ها داره که می‌تونی خیلی راحت و کم هزینه امتحانشون کنی؛ پس برای یادگیری آسان دروس سخت، اپلیکیشن فاب رو برای خودت دانلود کن.

مطالعه روزانه داشته باشین

یکی از راه‌های یادگیری آسان دروس سخت اینه که شما روزانه، مطلبی که براتون سخته رو تکرار کنین. درس خوندن طولانی مدت به یادگیری شما کمکی نمی‌کنه و فقط باعث میشه تا شما هرچه بیشتر از اون درس زده بشین و نتونین دیگه این مطالعه طاقت‌فرسا رو ادامه بدین.

اگه هر روز مدت زمان کمتر ولی به صورت موثرتر با اون مبحث درگیر بشین، می‌تونین به درک عمیقی از موضوع برسین و از درس خوندن هم خسته نشین. البته این مورد برای زمانیه که شما زمان کافی داشته باشین؛ به همین دلیل اگه فکر می‌کنین مطالعه یک درس براتون سخته، بهتره از همون ابتدای ترم، درس خوندن رو شروع کنین.

آموزش تکنیک دو خودکار در تست‌زنی

آموزش تکنیک دو خودکار در تست‌زنی

در این مقاله تکنیک دو خودکار در تست‌زنی را مورد بررسی قرار دادیم که یکی از تکنیک‌های پرکاربرد و مهم برای کنکوری‌هاست.

مرور رو فراموش نکن

تکرار فاصله‌دار و مرور تکنیکیه که کمک می‌کنه تا درسی که قبلا یاد گرفتی رو فراموش نکنی. مغز فقط اطلاعاتی رو نگه می‌داره که بهشون احساس نیاز کنه و به محض این که نیازی به داده‌ای نداشته باشه دورش می‌ریزه.

منحنی حافظه در طول زمان یه منحنی نزولیه، وقتی چیزی رو تازه یاد گرفتی راحت‌تر یادت میاد، هر چی می‌گذره مقدار کمتری از مطلب رو به یاد میاری و یک هفته بعد تقریبا هیچ چیزی ازش تو ذهنت نیست.

مرور رو فراموش نکن

اما اگه یک روز بعد مطالب رو مرور کنی، بیشتر از یه هفته طول می‌کشه تا از یادت بره و در واقع با این روش می‌تونین یادگیری آسان دروس سخت رو تجربه کنین.

مرور دوم در روز چهارم دوباره مطلب رو مثل روز اول توی ذهن میاره و کم کم با زیاد کردن فاصله بین هر مرور دیگه هرگز فراموشش نمی‌کنی. شیب منحنی نزولی خیلی کم میشه و تقریبا یه خط صافه و مطلبی که یاد گرفتی تا مدت‌های طولانی مثل روز اول توی ذهنته.

راهکارهای مرور درس‌ها

راهکارهای مرور درس‌ها

مرور درس‌ها، آخرین قدم در فرایند مطالعه‌ست که به شما کمک می‌کنه روی مطالب به تسلط بالایی بشین و مباحث به حافظه بلند مدتتون منتقل بشه.📚📑

آزمون و تست زدن

اگه شما بعد از مطالعه یک درس سخت، تمرین کنین و سوالاتی درباره اون موضوع حل کنین، یادگیری مطالب سخت براتون راحت‌تر میشه و می‌تونین نقاط ضعف و قوت خودتون رو بسنجین.

برای این که بدونین یک مبحثی رو به صورت اصولی و عمیق یاد گرفتین یا نه، کافیه از خودتون یک آزمون بگیرین. این آزمون‌ها شما رو برای امتحان آماده می‌کنن و شما می‌تونین پی ببرین که آیا به اندازه کافی مطلب رو متوجه شدین یا نه.

کلام آخر

اگر درسی برات سخته اما برای حل مشکلت کاری نکنی؛ ذهنت با چسبیدن به باور «درس سختیه، نمی‌تونم یادش بگیرم» گولت می‌زنه و اجازه نمیده تا براش وقت بذاری و یادش بگیری. اما اتفاقاً همین درس‌ها هستن که باید روشون وقت بذاری.

با این حال فقط وقت گذاشتن نتیجه‌ای نمیده و ناامیدت می‌کنه. اگه صدایی توی ذهنت میگه: «من که گفته بودم سخته! ارزششو نداره، ولش کن.» پس لازمه که هوشمندانه دنبال راه‌های جدید بگردی که برات مناسبن تا بتونی با افتخار جلوی صدای توی ذهنت وایسی و بگی: «دیدی تونستم!»

این مقاله از فاب فقط چند تا راه رو برای یادگیری آسان دروس سخت بهت پیشنهاد داده، خودت بگرد و چیزهای جدید امتحان کن. بررسی کن تا ببینی چقدر برات جواب میدن و راه‌حل مخصوص به خودت رو بساز!

به چه روشی برای یاد گرفتن درس‌های سخت انگیزه پیدا کنم؟

زمانی که با چالش روبه‌رو میشیم، حفظ انگیزه کار راحتی نیست اما چند روش ساده وجود دارن که تاثیرگذاری خودشونو ثابت کردن. هدف‌های مشخص و کوچیک ایجاد کن، تمام مدت میزان پیشرفت خودت رو دنبال کن و با رسیدن به هدف‌های مشخص جایزه‌های کوچیک در نظر بگیر. پیدا کردن یه دوست که برنامه‌های مطالعه‌تون رو با هم به اشتراک بگذارین هم انگیزه خوبی برای ادامه دادنه.

با خستگی خوندن درس‌های سخت چه کنم؟

استراحت، استراحت و استراحت. وقتی درسی که برات سخته رو یاد می‌گیری، مغزت بیشتر از ظرفیتش تلاش می‌کنه. برای همینه که اون درس سخته. استراحت اصولی بین درس خوندن بهت اجازه میده تا بیشتر ادامه بدی. از ورزش، مراقبه و سرگرمی‌های مورد علاقه‌ات هم غافل نشو.

به این مقاله امتیاز دهید
اشتراک گذاری این مقاله با دوستان

مقالات مرتبط

دیدگاه و نظرات